Το πρώτο “ερωτικό γκράφιτι” του κόσμου είναι ελληνικό και αφορά ένα gay ζευγάρι

08/07/2014
antivirus magazine διαφήμιση

Erotic graffiti on Aegean island of AstypalaiaΆγρια, βραχώδης και μακρινή η Αστυπάλαια δεν αποτελεί το πιο προφανές σημείο για την ανακάλυψη μερικών από τα πρώτα “ερωτικά γκράφιτι” του κόσμου.

Σίγουρα ο καθηγητής Ανδρέας Βλαχόπουλος- ειδικός στην προϊστορική αρχαιολογία- δεν περίμενε κάτι τέτοιο, όταν άρχισε την έρευνά του στο νησί. Μέχρι που “έπεσε” πάνω σε μια σειρά από σκαλισμένες επιγραφές καθώς και σε μια αρχαία “φαλλική αποτύπωση” πάνω στους βράχους στο Βαθύ της Αστυπάλαιας. Οι επιγραφές χρονολογούνται ανάμεσα στοn 5ο και τον 6ο αιώνα π.Χ και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν ευρήματα “μνημειώδους κλίμακας”, ενώ είναι “προκλητικά ξεκάθαρες” για το κίνητρο που φέρουν.

Είναι αυτό που ονομάζω θριαμβευτική επιγραφή” επισημαίνει ο καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

“Διεκδικούν το δικό τους χώρο με μεγάλα γράμματα που αποτυπώνουν όχι μόνο τη σεξουαλική επιθυμία αλλά μιλούν ακριβώς και για την ίδια τη σεξουαλική πράξη. Και είναι κάτι πολύ πολύ σπάνιο”.

Λαξεμένες στην επιφάνεια ενός δολομίτη ασβεστόλιθου, οι αποτυπώσεις αυτές παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπική ζωή των ανθρώπων που κατοικούσαν στην αρχαϊκή και κλασική Ελλάδα. Η μία μάλιστα που φαίνεται να έχει χαρακτεί στα μέσα του 6ου π.Χ αιώνα φέρει τη φράση “Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα”(Ο Νικασίτιμος συνουσιαζόταν εδώ με τον Τιμίονα).

“Γνωρίζουμε ότι στην αρχάια Ελλάδα η σεξουαλική επιθυμία ανάμεσα στους άνδρες δεν ήταν ταμπού”, δηλώνει ο καθηγητής Ανδρέας Βλαχόπουλος, ο οποίος επέστρεψε στο νησί την περασμένη εβδομάδα για να συνεχίσει την έρευνα του με μια ομάδα τοπογράφων, φωτογράφων, φοιτητών κλπ. “Αλλά αυτή η αποτύπωση … δεν είναι μόνο η πιο παλιά που έχει ανακαλυφθεί. Χρησιμοποιώντας το ρήμα (οἶφε) σε παρελθοντικό χρόνο που δείχνει διάρκεια, είναι σαφές ότι οι δύο αυτοί άνδρες έκαναν έρωτα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας έμφαση στη σεξουαλική πράξη με τρόπο ιδιαίτερα ασυνήθιστο στην ερωτική τέχνη”.

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου με θέα τον κόλπο στο Βαθύ, η επιγραφή έχει οδηγήσει τον αρχαιολόγο στο συμπέρασμα ότι οι αναφερόμενοι άνδρες ήταν φρουροί που κρατούσαν σκοπιά.

Πέρα από την επιγραφή και σε χαμηλότερο ύψος βρέθηκαν χαραγμένες και οι εικόνες δύο ανδρικών μορίων.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!