Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Έχει επανέλθει ο σεξισμός και η ομοφοβία στο δημόσιο λόγο

antivirus magazine διαφήμιση

sakellaridis

“Μεγάλο βήμα στην υπόθεση του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων” χαρακτήρισε την υπόθεση της αναγνώρισης του γάμου των ομοφυλοφίλων από την ελληνική πολιτεία ο υποψήφιος δήμαρχος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος Απριλίου του Antivirus, ο 34χρονος οικονομολόγος δήλωσε έτοιμος να τελέσει γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην πλατεία Κοτζιά και να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του Gay Pride της Αθήνας.

 

Η Αθήνα μπορεί να γίνει διεθνής LGBT (lesbian-gay-bisexual-trans) προορισμός, όπως το Βερολίνο, η Βαρκελώνη και το Σαν Φρανσίσκο; Γιατί;

H Aθήνα πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει μια πόλη που να σέβεται τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Κι ενώ δεν βρισκόμασταν στην καλύτερη κατάσταση σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων, ήρθε η κρίση και μας οδήγησε σε μεγάλο πισωγύρισμα με τεράστιες εκπτώσεις. Ο ρατσισμός βρήκε νέο πεδίο εξάπλωσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ακραία φαινόμενα και όχι μόνο από οργανωμένες φασιστικές ομάδες. Είδαμε τον διασυρμό των οροθετικών γυναικών και σωρεία προπηλακισμών και επιθέσεων σε μέλη της LGBT κοινότητας. Και ταυτόχρονα έχει επανέλθει ένας άθλιος σεξισμός και μια απαράδεκτη ομοφοβία στο δημόσιο λόγο. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να κατακτήσουμε ένα διαφορετικό επίπεδο σεβασμού, αναγνώρισης και εφαρμογής των δικαιωμάτων.

Μέσω twitter δηλώσατε την υποστήριξή σας στα «δικαιώματα των συμπολιτών μας κάθε σεξουαλικής επιλογής. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας για μία ανοιχτή Αθήνα στη διαφορετικότητα και στην προστασία των πολιτών της ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό;

Θα στηρίξουμε τα δικαιώματα των συμπολιτών στην ίση μεταχείριση απο την πολιτεία, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Θα υποστηρίξουμε με κατάλληλα προγράμματα και δομές άτομα, που υφίστανται βία εξ’ αιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ενώ χρειάζεται και η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου περιστατικών ομοφοβικής βίας, που θα παρακολουθεί σε συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις το θέμα.

Εάν τελικά νομιμοποιούνταν οι γάμοι των ομοφυλόφιλων ζευγαριών από την κυβέρνηση, θα τελούσατε έναν τέτοιο γάμο στο κτίριο της πλατείας Κοτζιά ή θα αρνηθείτε;

Δεν υφίσταται κανένα θέμα άρνησης. Αντίθετα, θεωρώ ότι θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Εάν βγείτε δήμαρχος, θα υποστηρίξετε το gay pride της Αθήνας, όπως έχουν κάνει οι δήμαρχοι του Βερολίνου και του Παρισιού, με την παρουσία σας στα άρματα της παρέλασης;

Φυσικά θα το υποστηρίξουμε και θα προτείνουμε μια σειρά δράσεων στους διοργανωτές του για την αναβάθμισή του. Με τη συμμετοχή του σε δράσεις που έχουν σαφές αντιρατσιστικό μήνυμα, ο δήμαρχος μιας πόλης δίνει έμπρακτο μήνυμα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και ανεκτικότητας. Και αυτό το μήνυμα αφορά την ίδια την πόλη.

Πριν λίγο καιρό ο δήμαρχος Πειραιά δήλωσε ότι δεν επιθυμεί κανένα ομοφυλόφιλο στο περιβάλλον του και ότι δεν τους εμπιστεύεται στο δημόσιο βίο. Ποια είναι η άποψή σας; Εσείς θα απορρίπτατε κάποιον συνεργάτη σας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου;

Ο Δήμαρχος Πειραιά εκπροσωπεί άλλη πολιτική κουλτούρα. Στην δική μου πολιτική κουλτούρα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι κανείς και καμία δεν απορρίπτεται για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού. Ωστόσο, οφείλω να πω ότι δηλώσεις τέτοιου τύπου, όχι απλώς δεν βοηθάνε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά στο ζήτημα των δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα προκαλούν όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Γιατί τέτοιου είδους δηλώσεις από δημόσια πρόσωπα, διάφορες φασιστικές ομάδες τις εκλαμβάνουν ως «νομιμοποίηση», ώστε να επιτίθενται σε όποιον δεν τους αρέσει.

Με την υποψηφιότητα του κ. Βαλλιανάτου άνοιξε η συζήτηση, σχετικά με το αν κάποιος που ασχολείται με το «δημόσιο βίο» θα πρέπει να είναι ανοιχτός ή όχι με τις προτιμήσεις του. Εσείς τι πιστεύετε;

Οι προτιμήσεις είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Το αν κάποιος θέλει να δημοσιοποιεί τις προσωπικές του επιλογές, είναι δικό του θέμα. Κανείς δεν υποχρεώνεται να το κάνει αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος. Το ζήτημα των δικαιωμάτων, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό. Όταν μιλάμε για δικαιώματα, οφείλουμε όλοι να έχουμε ξεκάθαρη θέση, ανεξάρτητα από το αν μας αφορά το ζήτημα ή όχι.

Τι θέλετε να πείτε στους αναγνώστες του περιοδικού μας, προκειμένου να σας ψηφίσουν;

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ν’ αλλάξουμε την πόλη και τη ζωή. Να κάνουμε την Αθήνα πόλη της δημοκρατίας, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Θέλουμε δίπλα μας τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, για να τα καταφέρουμε. Καλώ όλους και όλες να πορευτούμε μαζί, για να αλλάξουμε αυτή την πόλη, αλλά και την ίδια τη ζωή μας.

Βιογραφικό
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γεννήθηκε το 1980 στη Νέα Σμύρνη. Απόφοιτησε από την Ευαγγελική Σχολή. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου New School της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος και έχει λάβει μέρος στην εκπόνηση πολλών οικονομικών μελετών. Έχει επιμεληθεί (μαζί με την Έλενα Παπαδοπούλου) το βιβλίο «Public Debt and Austerity in the EU», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς». Διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας Συνασπισμού και σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης είναι συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!