Το 2ο Φεστιβάλ σεξουαλικότητας στο Α.Π.Θ

05/03/2014
antivirus magazine διαφήμιση

1904170_283472488473947_450869295_nΤις πόρτες του -για δεύτερη χρονιά- ανοίγει το Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, το οποίο θα διαρκέσει για τρεις ημέρες (7-8-9 Μαρτίου) και θα διεξαχθεί στο χώρο της Σχολής Θετικών επιστημών (Σ.Θ.Ε) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να προβάλλει όλους τους προβληματισμούς που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα καθώς και να ξεκινήσει έναν υγιή και εποικοδομητικό διάλογο γύρω από το όλο θέμα.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει και η ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση:

«Η σεξουαλικότητα είναι ένα ζήτημα που ξεφεύγει από τα όρια της σεξουαλικής πράξης αυτής καθ’ αυτής και αγγίζει ένα ευρύτερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Αφορά τις έμφυλες σχέσεις και τους κοινωνικούς ρόλους, όπως αυτοί προβάλλονται και εσωτερικεύονται από τα πρόσωπα. Σχετίζεται, επίσης, με το σώμα μας, το οποίο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με στόχο το κέρδος. Επιπλέον, αφορά την καταπίεση της ποικιλομορφίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου, όπως αυτή εμφανίζεται μέσα απ’ τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού. Γι’ αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα δημιουργήθηκε το Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, ενώ παράλληλα αποτελεί το μέσο αυτοκριτικής για τις επιλογές μας και για την εύρεση ενός τρόπου συλλογικής και ατομικής διαχείρισης των ζωών μας.»

Η ιδέα για το εγχείρημα αυτό προέκυψε τον Νοέμβριο του 2012, μετά μια συζήτηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών που είχε ως αντικείμενο τη σεξουαλικότητα. Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν η δημιουργία μιας ομάδας που ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναβαθμίσει τον χαρακτήρα της και να προβάλλει συστηματικά όλες τις πληροφορίες και τους προβληματισμούς που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ, με την πρώτη διοργάνωση να πραγματοποιείται στις 22-23-24 Φλεβάρη του 2013.

«Είμαστε μια ομάδα ανοιχτή στην οποία κάθε άτομο συμμετέχει ισότιμα. Λειτουργούμε ανεξάρτητα από παραταξιακές λογικές και πρακτικές, χωρίς να προάγουμε εμπορικούς ή κερδοσκοπικούς σκοπούς. Έχουμε ως κοινό γνώμονα τις ανάγκες μας, τις ανησυχίες, τα ερωτηματικά και την επιθυμία να διευρυνθεί ο διάλογος σε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης και πράξης πάνω στα θέματα αυτά.»

Η επιλογή του πανεπιστημίου ως χώρου διεξαγωγής του φεστιβάλ δεν είναι τυχαία, αφού όπως υποστηρίζει και η ομάδα διοργάνωσης, Το Πανεπιστήμιο αποτελεί το κοινό πλαίσιο που μας ενώνει.

«Είναι ο τόπος μέσα στον οποίο συνδέεται η καθημερινότητα του ενός με του άλλου και ταυτόχρονα οι προβληματισμοί μας. Θεωρούμε το Πανεπιστήμιο και δικό μας χώρο και ως τέτοιος επιθυμούμε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες. Για εμάς είναι ένας τόπος συνάντησης, ζύμωσης, ανταλλαγής. Ένας χώρος δράσης οικείος σε μας και τους ανθρώπους που θέλουμε να βρεθούμε μαζί τους. Και λόγω της ιστορικότητάς του, βλέπουμε το Πανεπιστήμιο ως ένα δημόσιο χώρο ελεύθερης έκφρασης, πειραματισμού και διακίνησης των ιδεών όλων μας. Θέλουμε ζωντανούς, ελεύθερους, προσβάσιμους χώρους, όπου να μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί. Επιλέξαμε συγκεκριμένα τη Σ.Θ.Ε. για λόγους ιστορικότητας του Φεστιβάλ.»

«…(Στο πανεπιστήμιο) μπορούμε να παίρνουμε κι εμείς αποφάσεις για αυτόν και να τον χρησιμοποιούμε με τον τρόπο που θέλουμε, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη όσους άλλους βρίσκονται σε αυτόν. Δεν αναγνωρίζουμε ανθρώπους ως περισσότερο αρμόδιους για αυτόν απ’ τον καθένα και την καθεμιά μας. Είμαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι για τη χρήση, τη φύλαξη και τη βιωσιμότητα του. Για εμάς ως ομάδα είναι αυτονόητο ότι αναλαμβάνουμε υπεύθυνα την προστασία και τη καθαριότητα του χώρου, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε να μην παρεμποδιστούν τα μαθήματα των τμημάτων, ορίζοντας ώρες και μέρες προβολών διαφορετικές από αυτά.»

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους…

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!