Σότσι 2014: Οι 7 LGBTI αθλητές που τολμούν να διαγωνίζονται μιλώντας ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα τους

12/02/2014
antivirus magazine διαφήμιση

Με τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, η ομάδα των οpen gay αθλητών που διαγωνίζονται στο Σότσι έχουν να ανησυχήσουν όχι μόνο για τις επιδόσεις τους, αλλά και για την προσωπική τους ασφάλεια.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τους Ρώσους πολιτικούς, οι LGBTI αθλητές και οπαδοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν  σοβαρούς κινδύνους.

Από τους 2.500 αθλητές που συμμετέχουν στους χειμερινούς αγώνες, μόνο οι 7 έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα τους.

Ας τους γνωρίσουμε:

Belle Brockhoff

Η αθλήτρια του snowboard από την Αυστραλία «αποκαλύφθηκε» τον περασμένο Αύγουστο και αποτελεί την πιο νέα gay αθλήτρια που λαμβάνει μέρος στου ολυμπιακούς στο Σότσι.

Η Brockhoff αντιτάχθηκε έντονα στους αντι-gay νόμους της Ρωσίας: «Θέλω να μπορώ να είμαι αυτή που είμαι. Να είμαι περήφανη για τον εαυτό μου και περήφανη για όλη την προσπάθεια μου που με έφερε στους Ολυμπιακούς και να μην ασχολούμαι με τέτοιους νόμους».

Η 21χρονη αθλήτρια σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους αγώνες σαν μια αφετηρία για να υποστηρίξει την ισότητα.

Cherly Maas

Πρόκειται για μια λεσβία snowboarder από την Ολλανδία. Είναι παντρεμένη με τη Νορβηγή συναθλήτρια της Stine Brun Kjeldaas.

Σχετικά με τη συμμετοχή της στο Σότσι, η Maas άσκησε κριτική στη ΔΟΕ που επέτρεψε τη διεξαγωγή των αγώνων στη ομοφοβική Ρωσία. «Η ΔΟΕ πρέπει να αναρωτηθεί σχετικά με το που θέλει να οργανώνει τους αγώνες».

«Δεν πρέπει γίνονται σε χώρες όπου συγκεκριμένες ομάδες περιθωριοποιούνται, όπως στην περίπτωση τη Ρωσίας. Επιλέγοντας τη Ρωσία η ΔΟΕ κάνει ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Η Ρωσία ζει στο παρελθόν».

Η Maas είχε δηλώσει επίσης, ότι αν και σκοπεύει να συγκεντρωθεί στο άθλημα της δε θα μείνει σιωπηλή.

«Είμαι snowboarder. Αυτή είναι η δουλειά μου. Αλλά όταν με ρωτούν, πάντα λέω τη γνώμη μου».

Ireen Wüst

Ολλανδή bisexual αθλήτρια στο πατινάζ ταχύτητας, με τρία χρυσά μετάλλια σε ολυμπιακούς αγώνες (Τορίνο-2006, Βανκούβερ-2010, Σότσι-2014)

Το 2009 είχε αποκαλύψει ότι είναι bisexual και ότι βρίσκεται μάλιστα σε σχέση με τη συναθλήτρια της Sanne van Kerkhof. Παρόλα αυτά, έχει δηλώσει ότι δε θέλει να χαρακτηρίζεται από τις σχέσεις της.

«Αν ήμουν με ένα άνδρα, θα με ρωτούσαν;»

Τον Μάρτιο του 2013 η ίδια βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο ενός άνδρα.

«Ερωτεύομαι τον άνθρωπο. Το φύλο δεν έχει σημασία».

Saane Van Kerkhof

Η πρώην σύντροφος της Ireen Wüst, συμμετέχει και αυτή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Barbara Jezeršek

Η Jezersek Barbara αγωνίζεται ως cross country σκιέρ και εκπροσωπεί τη Σλοβενία.

Anastasia Bucsis

Η 25χρονη Καναδή αγωνίζεται στο πατινάζ ταχύτητας. Η ίδια είχε παραδεχτεί ανοιχτά τη σεξουαλικότητα της, κατά τη διάρκεια ενός gay pride.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να υποστηρίξω την ιδέα του να αποκρύπτεις την ταυτότητα σου, κυρίως με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Ρωσία. Είμαι χαρούμενη που το έκανα με τους δικούς μου όρους»,

Η Bucsis ελπίζει ότι η παρουσία των gay αθλητών θα βοηθήσει τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα μπροστά.

«Έχω πίστη στη Ρωσία. Πιστέυω -ελπίζω- ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν».

Daniela Iraschko-Stolz

Η 30χρονη άλτης του σκι από την Αυστρία, αγωνίζεται σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά . Είναι γνωστή ως η πρώτη γυναίκα μου μπορεί να πετάξει πάνω από 200 μέτρα .

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!