Πράξη μίσους και φανατισμού η απόπειρα εμπρησμού της Συναγωγής στην Κέρκυρα

20/04/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Φωτιά στη Συναγωγή της Κέρκυρας, στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας στο νησί των Φαιάκων αποπειράθηκαν να βάλουν άγνωστοι χτες στα χαράματα, ανήμερα του Εβραϊκού Πάσχα. Η απόπειρα εμπρησμού έγινε γρήγορα αντιληπτή από την αστυνομία με αποτέλεσμα να παρέμβει η πυροσβεστική και να μην επεκταθεί η φωτιά.

Οι δράστες είχαν συγκεντρώσει περίπου 70 παλιά βιβλία σε ένα σημείο της Συναγωγής όπου φυλάσσονται ιερά κείμενα και παλιά βιβλία μεγάλης αξίας πάνω από 400 χρόνια, όπως δήλωσαν υπεύθυνοι της Συναγωγής, και τα άναψαν με σκοπό να κάψουν την Συναγωγή.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Μέλη της Εβραϊκής κοινότητας της Κέρκυρας ανέφεραν στην Αστυνομία ότι δεν είχαν προηγηθεί απειλητικά τηλεφωνήματα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα γεγονότα συνέβησαν στα Χανιά τον Γενάρη του 2010, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 2500 σπάνια βιβλία.

Την απόπειρα εμπρησμού της Συναγωγής στην Κέρκυρα καταδίκασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση : Η διάρρηξη που έγινε στην εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας και η καταστροφή ιερών λειτουργικών βιβλίων είναι μια πράξη ανήθικη και αποτρόπαια. Η ελληνική Κυβέρνηση την καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο. Έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω με αυτή, δυστυχώς, την αφορμή ότι η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες με τον ελληνικό πολιτισμό και ξένες προς την ιδιοσυγκρασία του ελληνικού λαού. Η πράξη αυτή δεν μπορεί να επισκιάσει τη μακραίωνη παράδοση φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δυο λαών. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει ήδη οδηγίες να ασκήσουν εντατικές προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.

Τον αποτροπιασμό για την εισβολή στην Συναγωγή της Κέρκυρας και τον εμπρησμό ιερών βιβλίων εκφράζουν τα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου ( ΚΙΣ ).

Σε ανακοίνωσή τους ζητείται ο εντοπισμός και η άμεση σύλληψη των δραστών: «Την Κέρκυρα, που έχει το θλιβερό προνόμιο να είμαι μια από τις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά αφανισμού των Εβραίων κατοίκων της στο Ολοκαύτωμα, την πόλη στην οποία οι Εβραίοι έχουν μια ιστορική παρουσία αιώνων με συνεισφορά στη ζωή της και τον πολιτισμό της, τη γενέτειρα του συγγραφέα και φιλοσόφου Αλμπέρ Κοέν, επιλέγουν κάποιοι να χτυπήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που οι οπαδοί του Χίτλερ ξεκίνησαν την εφαρμογή του σχεδίου της ‘Τελικής Λύσης’ του εβραϊκού προβλήματος: Με το κάψιμο βιβλίων και συναγωγών».

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο σημειώνει επίσης ότι οι δράστες «προφανώς ήθελαν να συνοδεύσουν και συμβολικά τις απαράδεκτες πράξεις τους, αφού επιλέγουν την ιερή ημέρα του εβραϊκού Πάσχα, την ημέρα που οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την απελευθέρωση των προγόνων τους από τον Αιγυπτιακό ζυγό, την ημέρα που συμβολίζει την ελευθερία» και καταλήγει: «Ο αντισημιτισμός εκδηλώνεται με τον χειρότερο τρόπο για να εκφράσει το μίσος και τον φανατισμό».

Το antivirus δημοσιεύει αυτό το άρθρο γιατί καταδικάζει κάθε μορφής διάκρισης, κάθε μορφή μίσους και φανατισμού.

Πηγή φωτογραφίας : ΚΙΣ

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!