Ρώσος, gay και φοβισμένος

14/01/2014
antivirus magazine διαφήμιση

O Nikita Guryanov, ένας μαθητής λυκείου από τη Μόσχα, κατηγορείται για προπαγανδισμό. Τι να έχει κάνει άραγε; Ίσως να φταίει το βίντεο που ανέβασε πρόσφατα στο Youtube. «Ανεξάρτητα από το τι είσαι-gay, λεσβία, bi ή τρανς- είσαι ένα ανθρώπινο πλάσμα. Είσαι ανεξάρτητος, Αυτό που είσαι είναι αυτό που είσαι. Δεν θα έπρεπε να φοβάσαι. Δεν θα έπρεπε να ντρέπεσαι». Στη Ρωσία του Vladimir Putin, το βίντεο αυτό αποτελεί ένα απεχθές έγκλημα.

Η ποινικοποίηση της gay προπαγάνδας- η απαγόρευση της προώθησης των μη παραδοσιακών σχέσεων-έχει διαδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι δάσκαλοι δεν θα μπορούν να λένε στους μαθητές πως οι gay και οι straight σχέσεις είναι ίσες, ότι οι γονείς δεν μπορούν να λένε στα LGBT παιδιά τους πως είναι κανονικά και ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να διανέμουν φυλλάδια που προωθούν gay δικαιώματα.

Οι παγκόσμιες αυθεντίες προβληματίζονται για το πώς ο νόμος αυτός θα επηρεάσει τους αστέρες των σπορ, τους παρουσιαστές και τους επισκέπτες των φετινών ολυμπιακών αγώνων.

Αλλά πως είναι η ζωή για τη LGBT νεολαία της Ρωσίας, σήμερα;

«Μετά τη ψήφιση του νόμου, η καταστολή έγινε της μόδας», δηλώνει ο 17χρονος Guryanov. «Οι άνθρωποι μου ρίχνουν περίεργα βλέμματα. Δείχνουν αγριεμένοι. Μας κοιτούν λες και είμαστε ζώα».

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με θέμα τη gay νεολαία στη Ρωσία, πρόκειται να κυκλοφορήσει από το κανάλι Vice και την ακτιβιστική ομάδα υπέρ των gay δικαιωμάτων, Stonewall. Στόχος τους να δείξουν στον κόσμο ότι στη Ρωσία του σήμερα, κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής.

Προειδοποιούν ότι οι βάρβαροι νόμοι έχουν οδηγήσει σε μια αύξηση της ομοφοβικής βίας, των αυτοκτονιών αλλά και των ακραίων ομάδων που αποφασίζουν να κυνηγήσουν τα LGBT άτομα.

Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει και την καθημερινότητα των gay διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από τα κεντρικά των ολυμπιακών στο Σότσι. Δείχνει πως είναι η ζωή για αυτούς. Για τις δικές τους εταιρίες ταξί, για τα μαθήματα αυτοάμυνας και για τη κοινή ζωή με τους εκάστοτε νομοθέτες που συγκρίνουν της ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τις σχέσεις ανάμεσα «σε έναν άνδρα και ένα άλογο», «σε έναν άνδρα και μια κατσίκα», «σε έναν άνδρα και ένα τραπέζι».

Ο Guryanov-ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά στην οικογένεια του- δουλεύει μαζί με άλλους, ώστε να εκπαιδεύσει gay άτομα να προστατεύουν τον εαυτό τους στο διαδίκτυο. Υποστηρίζει ότι οι ομάδες που ψάχνουν στο internet για άνδρες που αναζητούν άλλους άνδρες, με στόχο να τους ξεγελάσουν και να τους πιάσουν, είναι πολλές. «Τελευταία χρησιμοποιούν κάτι που αποκαλούν θεραπεία των ούρων. Όταν δηλαδή τα θύματα δέχονται τα ούρα τους σε όλο τους το σώμα. Υποστηρίζουν ότι έχει ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Όλο αυτό κινηματογραφείται και ανεβαίνει στο διαδίκτυο. Όπως πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν αυτού του είδους οι επιθέσεις, μπορούν να καταστρέψουν τον οποιαδήποτε. Οδηγούν στην απομόνωση. Τα θύματα παλεύουν να κάνουν νέες επαφές και να μιλήσουν με άλλα άτομα… Σκέφτονται να αυτοκτονήσουν. Καταστρέφει ολοκληρωτικά τη ζωή τους».

Είναι ακόμα νόμιμο να είσαι gay στη Ρωσία (από τα 16 και μετά!). Αλλά ο Alexey Mukhin, ο διευθυντής του κέντρου πολιτικής ενημέρωσης, δηλώνει στο Vice ότι «Αν οι gay θέλουν να ζήσουν ειρηνικά μαζί με τους υπόλοιπους, πρέπει να λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο».

Πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι το να είσαι gay στη Ρωσία είναι αρκετά δύσκολο. Αλλά αν δεν είσαι ενεργός στη gay κοινότητα, η πλειονότητα των προβλημάτων εξαφανίζεται. Μπορείς να πεις ότι το να είσαι gay στη Ρωσία είναι σαν να ζεις στη ντουλάπα. Μια μεγάλη και άνετη ντουλάπα».

Αλλά η Ray (δε θέλει να δώσει το πραγματικό της όνομα) διαφωνεί. Είναι gay και είχε συλληφθεί επειδή βρισκόταν απλά έξω από τα γραφεία των ολυμπιακών αγώνων. «Σε αυτή τη χώρα δεν έχει σημασία αν δε συμμετέχεις στις διαδηλώσεις. Αν είσαι gay σημαίνει αυτόματα ότι κινδυνεύεις. Οι ομοφοβικοί νόμοι σε επηρεάζουν όπως και να έχει».

«Ο οποιοσδήποτε μπορεί να σκοτωθεί αύριο εξαιτίας της ομοφοβίας. Μπορεί να αποβληθούμε από το πανεπιστήμιο ή να χάσουμε τις δουλειές μας. Είναι αδύνατο να ζήσουμε με το άτομο που αγαπάμε. Και αν έχουμε παιδιά, θα μεγαλώσουν μέσα στο μίσος και το φόβο. Αυτά τα ρίσκα είναι μεγαλύτερα αν συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις».

Οι ρώσοι νομοθέτες, όπως ο Vitaly MIlonov, επιμένουν ότι η ομοφυλοφιλία στη Ρωσία είναι κάτι το αφύσικο. Δεν είναι νόρμα. Συγκεκριμένα υποστηρίζει: «Η πλειοψηφία αυτής της χώρας ακολουθεί τον Χριστιανισμό, 85% των Ρώσων υποστηρίζουν το νόμο. Η ανεκτικότητα μας λέει να καταλάβουμε τους ανώμαλους. Κανείς δεν γεννιέται gay».

Η Yekaterina “Katia” Samutsevish, μέλος του φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot, υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα υπάρχει επειδή κάνουν την κοινωνία να πιστεύει ότι το πρόβλημα συνδέεται με τις θρησκευτικές αξίες. Οπότε αυτοί που προηγουμένως δεν πίστευαν τον Putin ή την κυβέρνηση, τώρα πιστεύουν τη Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία».

Η Ray επίσης υποστηρίζει: «Οι γονείς δεν γνωρίζουν για τη gay κοινότητα. Πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι άρρωστα. Τα μέσα προβάλλουν την gay κοινότητα ως μια ομάδα ατόμων που ζουν με αυτόν τον τρόπο ζωής για να πάνε ενάντια στην κοινωνία. Έτσι τους κάνουν να μας βλέπουν σαν εχθρούς».

Ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές της Ρωσίας ήταν ο Alexei Davydov, ένας 36χρονος που πέθανε πέρσι. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του απαγορευμένου πλέον pride της Μόσχας. Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, δήλωσε ότι «ποτέ δεν σκόπευε να γίνει ακτιβιστής. Ζούσα μια χαρούμενη ζωή με ένα άνδρα, μέχρι που σκοτώθηκε…»

«Οι συγγενείς ήθελαν να επιστρέψω σε μια φυσιολογική ζωή… Ξέρω σχεδόν σίγουρα ότι τον κατέδωσαν στους εθνικιστές και ζήτησαν το θάνατό του. Όταν κάποιος σου παίρνει κάτι που αγαπάς, συνεχίζεις απλά να ζεις, απλά γιατί πρέπει. Δεν είναι μια σπάνια ιστορία. Κανείς δεν μετρά αυτούς τους θανάτους».

Κατά τη διάρκεια της τελετής ταφής του, περαστικοί φώναζαν δίπλα από όσους θρηνούσαν: «Τι κάνουν αυτές οι αδερφές εδώ; Η Μόσχα δεν είναι Σόδομα».

Δεν είναι μόνο οι νέοι άνθρωποι που φοβούνται στη Ρωσία. Η Masha Gessen, μια 46χρονη δημοσιογράφος και συγγραφέας, η οποία ζει με τη φίλη της και τα 3 παιδιά τους, εγκατέλειψε τη Ρωσία για την Αμερική. Δήλωσε πως άκουσε τους νομοθέτες να λένε «ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για να πάρουν τα παιδιά από τις οικογένειες ίδιου φύλου». «Δεν πιστεύω ότι είναι ασφαλές μέρος για την οικογένεια μου».

Ένα άτομο πάντως που δεν σκοπεύει να τα παρατήσει, που δεν επιμένει ότι δεν φοβάται, είναι ο Guryanov. «Δεν φοβάμαι τόσο. Έχω και επίσημα κατηγορηθεί ως προπαγανδιστής. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μεταδίδω την προπαγάνδα. Σε αυτή τη χώρα, η προπαγάνδα έχει μια ασαφή έννοια».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!