Μια νέα μέθοδο κατά του HIV ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες

20/12/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Μια νέα μέθοδο δοκιμάζει η επιστημονική ομάδα της βιοιατρικής του Technical University της Δρέσδης, για την καταπολέμηση του HIV. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην διαδικασία «αποκοπής» του ιού από τα μολυσμένα κύτταρα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να τροποποιήσουν ένα ένζυμο ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τον εκάστοτε τύπο ιού και να τον αποκόβει. Υποστηρίζουν επίσης, ότι με αυτό τον τρόπο το ένζυμο θα μπορεί να αναγνωρίζει τον HIV σε ποσοστό που φτάνει το 90%.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και κοινές προσεγγίσεις, αλλά το να αφαιρείς τον ίο από τα μολυσμένα κύτταρα είναι κάτι καινούριο», υποστήριξε ο καθηγητής Joahim Hauber, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής και αντιμετώπισης μολυσματικών νόσων του πανεπιστημίου.

«Ένα μοριακό ψαλίδι το οποίο θα επιτυγχάνει το διαχωρισμό του κυττάρου θα μπορεί να είναι έτοιμο σε 10 χρόνια και να χρησιμοποιείται ως σωματική θεραπεία».

H νέα αυτή μέθοδος σκοπεύει να αναπαράγει μια σειρά από γενετικά τροποποιημένα κύτταρα που θα αποκόβουν τον ιό από τα μολυσμένα με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται και πάλι λειτουργικά.

Ήδη οι επιστήμονες έχουν θέσει τη θεωρία τους σε πράξη κάνοντας πειράματα σε ποντίκια.

«Το μέγεθος του ιού έχει μειωθεί αισθητά τόσο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο αίμα. Είναι κάτι πολύ συναρπαστικό. Δημιουργεί ελπίδες για ολοκληρωτική θεραπεία. Πρέπει πρώτα όμως να αποδειχθεί.

Αυτό θα γίνει αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο σε ανθρώπους, μέσω κλινικών δοκιμών. Κάτι για το οποίο δεν έχουμε βρει ακόμη τους πόρους».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!