Ινδία: Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικυρώνει τον παράνομο χαρακτήρα του ομοφυλοφιλικού έρωτα

11/12/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε ένα νόμο που ποινικοποιεί το gay σεξ, ακυρώνοντας παράλληλα τη χαρακτηριστική απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου της χώρας (2009), η οποία είχε τον αντίθετο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα με απόφαση που πάρθηκε την περασμένη Τετάρτη, το δικαστήριο απεφάνθη ότι οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική σεξουαλική πράξη είναι παράνομη, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ινδίας (κώδικας 377).

«Μια τέτοια απόφαση είναι εντελώς ανεπίτρεπτη. Είναι μια μαύρη μέρα» δήλωσε ο Arvind Narrain, ένας δικηγόρο από την gay ομάδα «Alternative Law Forum gay rights».

«Είμαστε πολύ θυμωμένοι με αυτή την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου».

Ο Ashok Row Kavi, ακτιβιστής στην ομάδα Humsafar Trust, είπε: «Είναι μια πολύ στενάχωρη μέρα για εμάς, Βρισκόμαστε πάλι στο βήμα 1, στον αγώνα μας για τα δημοκρατικά δικαιώματα της gay κοινότητας»

Το ανώτατο δικαστήριο επίσης, ανακοίνωσε ότι μόνο το κοινοβούλιο της Ινδίας μπορεί να αλλάξει το νόμο, διαγράφοντας το κομμάτι του ποινικού κώδικα που υφίσταται από τον 19ο αιώνα.

Ο κώδικας 377 απαγορεύει «το σεξ ενάντια στη φύση»- χαρακτηρισμός που στην ουσία αναφέρεται στον ομοφυλοφιλικό έρωτα- και προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια. Ο κώδικας αυτός υφίσταται από τις ημέρες της βρετανικής αποικιοκρατίας.

«Κανείς δεν περίμενε το ανώτατο δικαστήριο να πάρει μια τέτοια απόφαση, τόσο ενάντια στην ατμόσφαιρα που υπάρχει παγκοσμίως», δήλωσε ο δικηγόρος δικαιωμάτων, Colin Gonsalves.

«Μας πηγαίνει πίσω στα σκοτεινά χρόνια. Αυτή είναι μια μέρα θρήνου για εμάς στην Ινδία».

Ο Υπουργός δικαιοσύνης της Ινδίας Kapil Sibal, δήλωσε πως δεν σκοπεύει να σχολιάσει την απόφαση αυτή, ενώ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να «κυνηγήσει» την απαγόρευση του εν λόγω νόμου. Κάτι που φαίνεται πολύ δύσκολο, μιας και οι γενικές εκλογές είναι πολύ κοντά, με το αντίπαλο εθνικιστικό κόμμα να κερδίζει όλο και περισσότερη δύναμη.

Εκατοντάδες gay ακτιβιστές διαδήλωσαν στους δρόμους του Νέου Δελχί τον περασμένο μήνα ζητώντας να σταματήσει ο στιγματισμός και η διάκριση των LGBT ατόμων στην Ινδία.

πηγές: www.aljazeera.com, www.pinknews.co.uk

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!