Σεμινάριο με θέμα τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία

21/11/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες στο 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Θησείο.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους/τις εκπαιδευτικούς με γνώσεις και βιώματα που θα τους/τις βοηθήσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στις τάξεις τους προγράμματα αγωγής υγείας με θεματική σχετική με τη σεξουαλική αγωγή στο σχολείο.

Σε μια εποχή με έντονα χαρακτηριστικά συντηρητισμού, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές μιας και συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ορθής σεξουαλικής κουλτούρας απενοχοποιώντας ταυτόχρονα την έννοια της σεξουαλικότητας μέσα στο χώρο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αναφέρεται μόνο στα θέματα σεξουαλικών σχέσεων, αλλά και σε θέματα ευρύτερα, όπως είναι η σεξουαλική ηθική, οι υποχρεώσεις που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, καθώς και τα ιδανικά και οι αξίες, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, η υπευθυνότητα και η αγάπη. Πρόκειται δηλαδή, για ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα

Το σεμινάριο σεξουαλικής αγωγής είναι δωρεάν, διάρκειας 34 ωρών και πραγματοποιείται από την Τρίτη 29/10 μέχρι και την Πέμπτη 19/12. Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών που δήλωσαν συμμετοχή ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να διευρύνουν των τελικό αριθμό των συμμετεχόντων (από 25 σε 32).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και μια από τις εισηγήτριες του σεμιναρίου, κ. Αλεξάνδρα Βασιλείου (Δρ. κοινωνικής ψυχολογίας): «Αξιοποιώντας ένα πραγματικό περιστατικό από τάξη του σχολείου εξερευνήσαμε τους ρόλους και τις εμπειρίες του κάθε ρόλου, τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις προσδοκίες. Για μεγάλο μέρος της επιμόρφωσης, γίναμε παιδιά, γονείς, δάσκαλοι, μέλη της κοινότητας και αφεθήκαμε να βιώσουμε ενεργά τον κάθε ρόλο. Η ομάδα αξιοποίησε προσωπικά βιώματα που αναδύθηκαν για να κατανοήσει τη δυναμική των ρόλων και να σκεφτεί παρεμβάσεις που θα λάμβαναν υπόψη τις ανάγκες του κάθε ρόλου.»

« Γεννάει ελπίδα η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, η δέσμευση τους και η προθυμία να εξερευνήσουν προσωπικές και συλλογικές στάσεις. Το σεμινάριο συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί τέλος Δεκεμβρίου.» πηγή: www.processwork.gr

Εισηγήτριες/εισηγητές στο σεμινάριο είναι οι:

Αλεξάνδρα Βασιλείου, Δρ κοινωνικής ψυχολογίας (εκπαιδεύτρια ενηλίκων/ψυχοθεραπεύτρια)

Μαργαρίτα Γερούκη, σχολική σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης

Μαρία Καραγεώργου, ειδική επιστήμονας στον Κύκλο Ισότητας του Συνήγορου του πολίτη

Γιώργος Κορμάς, γιατρός, συντονιστής του προγράμματος «Αριάδνη»

Χάρης Παπαδόπουλος, σχολικός σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης

Μαίρη Χιόνη, υπεύθυνη αγωγής υγείας στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!