«Για ένα γρήγορο» στο Ath. Checkpoint. Ένας χρόνος μετά…

12/11/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Στον έρωτα όλα επιτρέπονται… Όσο κι αν συμφωνούμε με το φιλελεύθερο πνεύμα της συγκεκριμένης έκφρασης, νιώθουμε τη βαθιά υποχρέωση να κάνουμε τις απαραίτητες προσθήκες. «Στο έρωτα όλα επιτρέπονται… αρκεί να πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις».

Μια τέτοια προϋπόθεση είναι και η ασφάλεια στο σεξ. Μια διαδικασία που απαιτεί όχι μόνο την απαραίτητη χρήση «προφυλακτικών μέσων» αλλά και τη διάγνωση της προσωπικής σεξουαλικής υγείας.

Σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, το Ath Checkpoint, την υπηρεσία εκείνη που εδώ και ένα χρόνο απενεχοποιεί τις εξετάσεις που σχετίζονται με τον ιό ΗΙV, δίνοντας καθημερινά την ευκαιρία σε δεκάδες άτομα να διαγνώσουν, να ενημερωθούν και γενικότερα να ασχοληθούν με αυτό που ονομάζουμε σεξουαλική υγιεινή.

Αυτόν τον μήνα, το Ath Checkpoint κλείνει τον πρώτο του χρόνο και εμείς είπαμε να το γιορτάσουμε με ένα αφιέρωμα!

Το πακέτο

Ξεκινώντας, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται απλά για μια δωρεάν υπηρεσία ιατρικής διάγνωσης.  Είναι κάτι περισσότερο. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε σεξουαλική υγεία. Με λίγα λόγια το Ath Checkpoint είναι ένας φορέας που προάγει το ασφαλές σεξ και τις πρακτικές προς αυτό, μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν την τακτική και δωρεάν  διανομή προφυλακτικών και λιπαντικών στην Αθήνα αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα (πχ. Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Θεσ/νικη κλπ.), την χορήγηση ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με την σωστή χρήση του προφυλακτικού και την προφύλαξη μετά από πιθανή έκθεση (PEP), την ενημέρωση για τα υπόλοιπα βασικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), τις σεξουαλικές πρακτικές για ασφαλέστερο σεξ και τέλος την τακτική εξέταση.

Με ένα μόνο τηλεφώνημα

Ας πούμε λοιπόν ότι θες και εσύ να εξεταστείς και να ενημερωθείς σχετικά με τη σεξουαλικής σου υγεία. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και γρήγορα (έτσι για να μην προλάβουν να σε πιάσουν και οι ντροπές).

Με ένα τηλεφώνημα στο 2103310400 μπορείς να κλείσεις  ένα ραντεβού την ημέρα που επιθυμείς  (Δευτέρα έως και Σάββατο και από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ).

Στη συνέχεια και αφού πας στο ραντεβού, θα μιλήσεις  με έναν εκ των ενημερωτών του Ath Checkpoint. Η συνάντηση διαρκεί περίπου  45′ και  περιλαμβάνει συμβουλευτική πριν το τεστ, εξέταση και ανακοίνωση αποτελεσμάτων με συμβουλευτική μετά το τεστ.

Το τεστ είναι ανώδυνο (πρόκειται για ένα τεστ αντισωμάτων στο σάλιο), γρήγορο (αποτελέσματα σε 20 λεπτά), ανώνυμο και το πιο σημαντικό είναι δωρεάν. Τι άλλο θέλεις για να πειστείς;

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν και τα παιδιά του Ath Checkpoint: «Είναι σημαντικό, ειδικά στους σεξουαλικά ενεργούς, να εγγραφεί αυτή η εξέταση ως εξέταση ρουτίνας, οπότε τα εκάστοτε οικονομικά προβλήματα δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο».

Και μετά τι;

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για το οποίο διακρίνεται η εν λόγω υπηρεσία είναι το ολοκληρωμένο δίκτυο ενημέρωσης – αντίδρασης που έχει δημιουργήσει για χάρη των επισκεπτών της.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση αντιδρώντος αποτελέσματος (δηλαδή ανίχνευση αντισωμάτων στον ιό) υπάρχει η δυνατότητα να μεσολαβήσει το Ath Checkpoint για να κλειστεί επιβεβαιωτική εξέταση σε κάποια Μονάδα Λοιμώξεων.

Παράλληλα, το Ath Checkpoint συνεργάζεται με το γραφείο ψυχοκοινωνικής στήριξης του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει αναλάβει την ιατρική επίβλεψη και εποπτεία αναφορικά με την παροχή συμβουλευτικής και ενημέρωσης για τον HIV/AIDS, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές κλπ. Επίσης, συνεργάζεται με το AIDS Healthcare Foundation, ένα μεγάλο ίδρυμα του εξωτερικού που ασχολείται με το HIV/AIDS, με το Δήμο Αθηναίων και τα δημοτικά ιατρεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι πρωτοποριακές υπηρεσίες του Ath Checkpoint και η σημαντική του συμβολή στην ευαισθητοποίηση και την προστασία έναντι του HIV έχουν αναγνωριστεί ευρέως από την κοινότητα. Εξέχουσες προσωπικότητες από τους οργανισμούς ελέγχου της νόσου, τις ενώσεις ομοφυλοφίλων, τον ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο και βουλευτές έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ath Checkpoint  επαινώντας την πρωτοβουλία αυτή (π.χ. ο Dr. Marc Sprenger, διευθυντής του ECDC , ο Stanimir Hasurdjiev εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ασθενών Ήπατος,  εκπρόσωποι από το Athens Pride, Ελληνικές ΜΚΟ , οργανώσεις ΛΟΑΤ, ξένοι δημοσιογράφοι, κλπ.).

Εσύ τους είδες;

Παρά όμως τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλονται, υπάρχει ακόμη αρκετός κόσμος που αγνοεί τους βασικούς κανόνες σεξουαλικής υγιεινής. Για αυτό ακριβώς και το Ath Checkpoint διοργανώνει διάφορα events σε μαγαζιά και χώρους (πχ. The Apartment, Rooster, Alexander Sauna, Sodade2, 1ο LGBT festival Δωδεκανήσων-RYANNA, κλπ), έχει έντονη παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (romeo, gaydar, facebook, twitter) και γενικά προσπαθεί να προβάλλει τις δραστηριότητες του με κάθε τρόπο (Pride διοργανώσεις, πλατείες αστικών κέντρων, κλπ).

Ένας χρόνος δράσης

Μετά από έναν χρόνο λειτουργίας, το Ath Checkpoint κατάφερε να θέσει τα θεμέλια μιας οργανωμένης προσπάθειας για τη συγκρότηση μιας υγιούς κουλτούρας απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε σεξουαλική ζωή.

Συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 01/11/2012 έως 1/11/2013, ο αριθμός αυτών που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες του Ath.Checkpoint  για τεστ και συμβουλευτική ανέρχεται στους 2363. Παράλληλα, διεξήχθησαν και 60 ραντεβού μόνο συμβουλευτικής και ενημέρωσης σχετικά με τον HIV, το AIDS, τα υπόλοιπα ΣΜΝ, πρακτικές ασφαλέστερου σεξ και γενικότερα θέματα σεξουαλικής υγείας.

Στις δράσεις που αξίζει, επίσης, να αναφερθούν είναι η εβδομαδιαία διανομή προφυλακτικών σε sex workers (Συγγρού, Καβάλας, Βάθης κλπ.), τα μεταφρασμένα ενημερωτικά φυλλάδιά στην αραβική και γαλλική γλώσσα που απευθύνονται σε μετανάστες και τέλος οι πρόσφατες εκστρατείες ενημέρωσης που απευθύνονται στα ζευγάρια και στα άτομα ηλικίας 50+.

Η δική σου σειρά

Παρά το μέγεθος και την ποιότητα των δραστηριοτήτων που προσφέρει η εν λόγω υπηρεσία, το όλο παιχνίδι εξαρτάται από εσένα. Για αυτό την επόμενη φορά που θα δεις κάποιο dispenser δωρεάν προφυλακτικών* σε κάποιο από τα πολλά σημεία που το Ath Checkpoint έχει τοποθετήσει (ναι το κάνουνε και αυτό) αναρωτήσου: «Εγώ γιατί δεν έχω εξεταστεί ακόμα;» Επίσης, αν για κάποιο λόγο βρεις το μηχανηματάκι άδειο (μεγάλη η ζήτηση), κάνε έναν κόπο να τους ενημερώσεις.

Να θυμάσαι… Μια έγκαιρη εξέταση μπορεί να προλάβει πολλά. Γιατί μπορεί τα θέματα υγείας να αποτελούν προσωπική υπόθεση, το σεξ είναι όμως ομαδικό άθλημα!

Συγχαρητήρια Αth Checkpoint!

Αth Checkpoint

Διεύθυνση: Πιττάκη 4, Μοναστηράκι (100μ από το σταθμό Μετρό)

Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 33 10 400,  Δευτέρα – Σάββατο (12:00 – 20:00)

www.athcheckpoint.gr

* Σημεία διανομής προφυλακτικών:

Sex Cinemas Αθήνα: Αβέρωφ, Αθηναϊκόν, Adult Theatre, Cosmopolite.

Sex Cinemas Θεσσαλονίκη: Λαϊκόν, Θεανώ.

Saunas + Cruising Places Αθήνα: Alexander, Ira Baths, Flex, FCUK, Eagle.

Saunas + Cruising Places Θεσσαλονίκη: Splash, Blue vision.

Bars – Clubs Αθήνα: Rooster, Fou, Big, Sodade2, The Apartment, Big,  Fantastico, Test me, Samis, Barrino

Bars – Clubs Θεσσαλονίκη: Enola, Bigaroon, Bar me, Dada

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!