Μια μοντέρνα Μήδεια στο Bios

antivirus magazine διαφήμιση

Η Μήδεια του Φίλιπου Κανακάρη εξελίσσεται και επιστρέφει στο τρίτο της ανέβασμα, με ανανεωμένο cast, στο Bios, κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως 17/12.

Ένας μύθος που εξακολουθεί να συναρπάζει. Μια πρωταγωνίστρια που διχάζει το κοινό αλλάζοντας διαρκώς πρόσωπα και προσωπεία: απεχθής παιδοκτόνος ή πρώιμη φεμινίστρια; Στυγερή εγκληματίας ή κοινωνική επαναστάτρια; Επιτήδεια πολιτικός ή συνηθισμένη γυναίκα; Θύτης ή θύμα; Το ντιμπέιτ εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και η απόφαση ως προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα είναι δική μας. Τι πιστεύουμε; Και ως πού φτάνει η ανοχή μας, ακόμα και η συνενοχή μας;

Μια σύγχρονη παράσταση της Μήδειας με τη μορφή ενός «σκηνικού ντουέτου», που αναζητά τις ρίζες της βίας με χιούμορ, χωρίς αρχαιοπληξία, όχι για να σατιρίσει αλλά για να αναδείξει τη διαχρονικότητα του αριστουργήματος του Ευριπίδη.

Η δική μας άποψη (πρώτη δημοσίευση: gkoultoura.gr)

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά τις μαζικές δολοφονίες και την παιδοκτονία, το έγκλημα της Μήδειας ακόμα να παραγραφεί.
Στον θεατρικό χώρο, τα διάσπαρτα παρατημένα πικάπ περιέχουν παγιδευμένη την καταγραφή και παραδοχή της ενοχής της, περιμένοντας καρτερικά να ακουστούν ξανά. Η ίδια, αιώνια νέα, τριγυρίζει στοιχειωμένη, προσεκτικά ανάμεσα στο ναρκοπέδιο της παράβασης της, ξεσκεπάζεται, αρπάζει το μικρόφωνο και αναλαμβάνει πάλι το ρόλο που περιμένουν όλοι να παίξει, γνωρίζοντας από την αρχή το αποτροπιαστικό πεπρωμένο της.[…]

Αναζητώντας την εξιλέωση και την δικαίωση, οι επικλήσεις της Μήδειας σπάνε τα φωτισμένα σύνορα του χρόνου ανάμεσα στο θέατρο και το θεατή και ξυπνάνε μέσα στον πυρήνα των θεατών τις (πονηρά καμουφλαρισμένες ως καθημερινές, χιψτερούδες, φοιτήτριες θεατρόφιλες) γυναίκες του Χορού του δράματος της, για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της για συσπείρωση ή για να την καταδικάσουν για τα ριζικά της μέσα.

Στους τοίχους, κρεμασμένα τα κουστούμια και οι ρόλοι που πρόκειται να υποδυθεί η ίδια και αυτά με τα οποία θα ντύσει τους χαρακτήρες-πιόνια του δράματος της: τον δικαστή της Κρέοντα, τον κάποτε ήρωα της Ιάσονα και τον (ξεκάθαρα πιο υποχείριο της και φερέφωνο της σωτηρίας της) Αιγέα. […]

Ο νεαρός σκηνοθέτης Φίλιππος Κανακάρης προσεγγίζει το αρχαίο κείμενο του Ευριπίδη και τον τεράστιο χαρακτήρα της Μήδειας με σεβασμό αλλά και μοντέρνα στυλιστική άποψη. Αυτή η συνεχώς εξελισσόμενη (όπως προδίδει και ο τίτλος Work In Progress) εκδοχή της Μήδειας του είναι εξαιρετικά άμεση, συμπυκνωμένη (τόσο σε διάρκεια όσο και σε έκταση χώρου), σύγχρονη και πλούσια σε συμβολισμούς χωρίς κενούς ή άσκοπους μοντερνισμούς. Από τις Μήδειες που λες, χαλάλι η παιδοσφαγή, δεν πήγαν άδικα.

Μήδεια

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κανακάρης
Εγκατάσταση-Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Δραματουργός: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα
Ενδυματολογική συνδρομή (φόρεμα Μήδειας): Μαρία Παπαδοπούλου
Μουσική: Γιώργος Ταμιωλάκης
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βιβή Νικολακοπούλου
Ερμηνεύουν Μαρία Πανουργιά, Θανάσης Δόβρης
Βιβή Νικολακοπούλου, Μαρία Παμούκη, Χριστίνα Λαζουρά
INFO:

BIOS
 Basement

Διάρκεια παραστάσεων: 28 Οκτωβρίου – 17 Δεκεμβρίου 2013

Παραστάσεις: Δευτέρα-Τρίτη

Έναρξη: 21.00

Διάρκεια: 60’

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο)

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




Δες και αυτό!