Η πιθανή θεραπεία που γιατρεύει τα μωρά-φορείς του HIV

25/10/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Μια υπόθεση στο Μισισίπι των Η.Π.Α έχει εγείρει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, μιας και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι γιατροί κατάφεραν να δημιουργήσουν «συνθήκες μακροχρόνιας ύφεσης» σε ένα μωρό που έχει προσβληθεί από τον ιό του Aids.

Η πρώτη αναφορά του εν λόγω περιστατικού είχε γίνει πριν από καιρό, αλλά είχε υποτιμηθεί εξαιτίας της αμφιβολίας κάποιων γιατρών σχετικά με τον αν το συγκεκριμένο μωρό είχε όντως προσβληθεί ή το δείγμα είχε βγει θετικό λόγω της παρουσίας του ιού στο αίμα της μητέρας.

Η νέα έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στην ιστοσελίδα του «New England Journal of Medicine» καταστά σαφές ότι το 3χρονο πλέον κορίτσι είχε μολυνθεί όταν βρισκόταν στην μήτρα της μητέρας του. Όταν αυτό διαπιστώθηκε από τους γιατρούς της κλινικής υποβλήθηκε σε μια ειδική θεραπέια αντιρετροϊκών φαρμάκων. ΄Εκτοτε το νεαρό κορίτσι δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα λοίμωξης, παρότι έχει σταματήσει τη θεραπεία εδώ και 18 μήνες.

«Θέλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Μιλάμε για ύφεση γιατί χρειάζεται να παρατηρήσουμε το παιδί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάκαμψη του ιού», δήλωσε η γιατρός Katherine Luzuriaga, ειδική σε θέματα Aids στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Στο ίδιο σκεπτικό και ο Dr. Anthony Fauci , διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου αλλεργιών και νοσημάτων και κορυφαίος επιστήμονας της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Προς το παρόν το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης. Είναι πιθανό να έχει θεραπευτεί. Δεν έχουμε έναν ορισμό της θεραπείας στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως συμβαίνει με κάποιους τύπους του καρκίνου, όπου μετά από τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια μπορείς να είσαι αρκετά σίγουρος ότι το άτομο δεν πρόκειται να παρουσιάσει κάποια υποτροπή».

Μία μελέτη η οποία θα διεξαχθεί σε διεθνές επίπεδο τον Ιανουάριο και χορηγείται από την κυβέρνηση των Η.Π.Α , σκοπεύει να εξετάσει τις συνθήκες έγκαιρης θεραπέιας σε μωρά που έχουν γεννηθεί με HIV, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα θετικά αποτελέσματα της παραπάνω περίπτωσης πρόκειται να επαναληφθούν.

Οι μητέρες στις Η.Π.Α που έχουν προσληφθεί από τον HIV συχνά λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να μεταφέρουν τον ιο στα μωρά τους. Η γυναίκα όμως από το Μισισίπι δεν είχε λάβει καμία σχετική προγεννετική φροντίδα, ενώ ανακάλυψε ότι νοσούσε στην περίοδο της εγκυμοσύνης της. Για το λόγο αυτό οι γιατροί θεώρησαν ότι το παιδί βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και προτίμησαν να του χορηγήσουν τρία δυνατά φάρμακα τριάντα ώρες μετά τη γέννησή του, παρά να περιμένουν να επιβεβαιώσουν ότι το παιδί είχε μολυνθεί όπως συνηθίζεται.

Μέσα σε ένα μήνα τα επίπεδα του ιού έπεσαν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Το νεογέννητο κορίτσι παρέμεινε σε θεραπεία μέχρι τους πρώτους 18 μήνες. Μετέπειτα οι γιατροί έχασαν την επαφή μαζί της. Δέκα μήνες αργότερα, όταν η ίδια επέστρεψε, δεν μπόρεσαν να βρούν κανένα σημάδι μόλυνσης παρά το γεγονός ότι η μητέρα της είχε σταματήσει να της παρέχει τη σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Μόνο ένα ακόμα άτομο θεωρείται ότι έχει θεραπευτεί από τον HIV. Πρόκειται για έναν άνδρα από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος είχε κάνει μεταμόσχευση μυελού το 2007 από έναν δότη που είχε φυσική ανοσία στον HIV και δεν παρουσίασε κανένα σημάδι μόλυνσης 5 χρόνια αργότερα.

«Σε αντίθεση με αυτή την περίπτωση, το μωρό από το Μισισίπι δεν είχε αναπτύξει κάποιον ανοσοποιητικό μηχανισμό που μπορούμε να αναγνωρίσουμε, ο οποίος θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον ιό», υποστήριξε η Dr. Deborah Persaud του Johns Hopkins ινστιτούτου.

Ο Dr. Peter Havens, επικεφαλής της παιδιατρικής HIV κλινικής Παίδων στο Ουισκόνσιν και κυβερνητικός σύμβουλος ειδικής Θεραπείας, δήλωσε ότι το παιδί μπορεί να φέρει κάποια γεννετικά γνωρίσματα που δεν έχουν ανακαλυφθεί και που το βοήθησαν να διαχειριστεί τον ιό.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η θεαματική αντίδραση μπορεί να αναπαραχθεί σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να προτείνουμε σε άλλες περιπτώσεις υψηλού κινδύνου αντίστοιχη χορήγηση επιθετικών φαρμάκων, χωρίς περαιτέρω έρευνα.

Στην έρευνα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί οι γιατροί σκοπεύουν να δώσουν φάρμακα για το Aids για τουλάχιστον 2 χρόνια και να παρατηρήσουν σημάδια αντίδρασης προτού προτείνουν μια θεραπεία οριστικής καταστολής του ιού.

«Η υπόθεση του Μισισίπι δεν μας άνοιξε τα μάτια σχετικά με μια πιθανή θεραπεία. Μπορεί όμως να είμαστε σε θέση να παρέμβουμε έγκαιρα και να γλιτώσουμε τα παιδιά από μια δια βίου φαρμακευτική αγωγή. Αυτός είναι ο πραγματικός αντίκτυπος της υπόθεσης αυτής» δήλωσε η Luzuriaga.

πηγή: www.theguardian.com

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!