15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών

18/09/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Το «15ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών» (γκέι – λεσβιακών – αμφιφυλοφιλικών – τρανσσεξουαλικών) διεξάγεται από την Παρασκευή, 20, έως την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013, προβολές: 6μμ, 8μμ και 10μμ, στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Λιμάνι.

Προβάλλονται 34 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, από 17 χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισημερινό, Κάτω Χώρες, Μαρόκο, Κίνα, Κύπρο, Νορβηγία, Τουρκία, Τσεχία, Σουηδία.

Τα θέματα των ταινιών αφορούν: στις συναισθηματικές σχέσεις ομοφυλόφιλων και τρανσσεξουαλικών γυναικών και ανδρών, τον ερμαφροδιτισμό, τη συστράτευση γονιών με τα Γκ.Λ.Α.Τ. παιδιά τους, τα πολιτικά δικαιώματα, το συσχετισμό της ομοφυλοφοβίας με τον ρατσισμό, το χριστιανισμό και τον ισλαμισμό, την ομοφυλοφιλία σε μεγάλη ηλικία, τις νέες μορφές οικογένειας των Γκ.Λ.Α.Τ., τις σχέσεις φορέων του ιού HIV και ασθενών AIDS, και όχι τελευταία, στη βία στα σχολεία, αλλά και τη δόμηση της ταυτότητας ερωτικού προσανατολισμού, όπως και την κοινωνικοποίηση του βιολογικού φύλου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με καλλιτέχνες και ακτιβιστές από διάφορες χώρες όπως:
από τη Βραζιλία (Bertrand Lira, συζητήσεις και διάλεξη για τον Βραζιλιάνικο ΓκΛΑΤ κινηματογράφο),
την Τουρκία (η τουρκάλα μητέρα Günseli Dum και ο Hasan Metehan Özkan, μέλος της «Οργάνωσης Γονέων με ΓκΛΑΤ παιδιά» της Κωνσταντινούπολης),
τη Σουηδία / Νορβηγία (Matte Aakerholm Gardell),
τις ΗΠΑ (Yoruba Richen, αφρο-αμερικάνα ακτιβίστρια από το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης),
την Ελλάδα (Παναγιώτης Ευαγγελίδης), ενώ από την Κύπρο θα δώσει διάλεξη σχετικά με τα παιδιά – φορείς του ιού HIV, ο Κωνσταντίνος Φελλάς, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επίσης θα συζητήσουν με το κοινό:
ο Γιώργος Γιαννόπουλος (περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ),
η Φωτεινή Τσιμπιρίδου (αν. καθηγήτρια Πανεπ. Μακεδονίας),
η Δήμητρα Κογκίδου (δρ ψυχολόγος – κοσμητόρισα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ),
Θεοφανώ Παπαζήση (καθηγήτρια Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ.)
και η Λίνα Παπαδοπούλου (επίκ. καθηγήτρια Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ.).

Θα παρέμβει επίσης η «Θετική Φωνή», και θα μιλήσει μέλος της φοιτητικής οργάνωσης (Α.Π.Θ. & Πανεπ. Μακεδονίας), Good As You(Th), για τις οικογενειακές σχέσεις που έχουν ανάγκη τα ΓκΛΑΤ παιδιά και τη στάση των γονιών τους. Το πορτραίτο της Αφίσας και του Προγράμματος προσέφερε η Gabrielle Le Roux, από την έκθεσή της «Proudly African and Transgender».

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ταινίες του Φεστιβάλ




Δες και αυτό!