Κίνα: «Chinese Valentine’s Day is our gay day»

14/08/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Τη δική τους «ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» γιόρτασαν εχθές, οι κινέζοι. Πρόκειται για το Qixi Festival, μια παραδοσιακή γιορτή της Κίνας, κατά την οποία ο ρομαντισμός έχει την τιμητική του. Η εν λόγω γιορτή χρονολογείται από τη δυναστεία των Χαν και αποτελεί μια αφορμή συνάντησης για το μικρό αλλά αναπτυσσόμενο gay κίνημα της χώρας. Μόλις χθες, ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι που φιλιόταν στους δρόμους του Πεκίνου, καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, ενώ ένα βίντεο με μια 90χρονη γιαγιά που υποστήριξε ανοιχτά των ομοφυλόφιλο εγγονό της, έκανε πάταγο στο διαδίκτυο. To κρατικό δίκτυο ενημέρωσης, Xinhua (αγγλόφωνη έκδοση) κυκλοφόρησε μάλιστα, ένα άρθρο με τίτλο: «Chinese Valentine’s, our gay day! ». Η κινεζική έκδοση του μέσου, κράτησε πιο ήπιους τόνους και κυκλοφόρησε με τίτλο «Περισσότεροι κινέζοι γιορτάζουν ανοικτά το Qixi».

Έχουν γίνει κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές τόσο στη νομική όσο και στην κοινωνική συμπεριφορά της Κίνας, απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Εξ αιτίας αυτών των αλλαγών, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κάτι ουσιαστικό, συμβαίνει στη χώρα.

Η ομοφυλοφιλία στην Κίνα θεωρήθηκε ψυχολογική διαταραχή, όχι μόνο κατά την εποχή του Mao Zedong αλλά και κατά τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων και τους ανοίγματος της, τη δεκαετία του 80. Μόλις το 1997, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται «χουλιγκανισμός» (και να τιμωρείται αναλόγως), ενώ μόλις το 2007  βγήκε επίσημα από τη λίστα των διαταραχών.

Το 2008, ένα LGBT κέντρο άνοιξε στο Πεκίνο, την ημέρα του Qixi festival. Την επόμενη χρονιά, την ίδια ημέρα, η εφημερίδα «China Daily», δημοσίευσε φωτογραφίες ομοφυλόφιλων ζευγαριών να παντρεύονται δίπλα από την πλατεία Tiananmen (οι gay γάμοι είναι παράνομοι στην Κίνα). Ενώ από τον Ιούλιο, ψηφίστηκε ένας νόμος, ο οποίος επιτρέπει στα ξένα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υποβάλλουν αίτηση για προσωρινή άδεια παραμονής, κάτι που ενδέχεται να μετατρέψει τη χώρα σε ένα είδος παραδείσου για άτομα που κατοικούν σε λιγότερο ανεκτικές χώρες. Όλα αυτά αποτελούν σημάδια μαζικής αποδοχής. Νωρίτερα αυτό το χρόνο, ένας σύλλογος γονέων ομοφυλόφιλων παιδιών από την περιοχή Guangzhou, έστειλε ένα γράμμα στο Λαϊκό Κογκρέσο της Χώρας, υποστηρίζοντας τον «ομοφυλοφιλικό γάμο», ενώ ο πρώην μπασκετμπολίστας Jason Collins, υποστηρίχθηκε θερμά από κινέζους bloggers, όταν μίλησε ανοιχτά για την σεξουαλικότητα του τον Απρίλιο.

Οι ακτιβιστές βέβαια, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα μέχρι η Κίνα να αποδεχτεί τα LGBT άτομα. Τον Μάιο ένας άνδρας που κρατούσε μια πινακίδα με συνθήματα υπέρ των gay δικαιωμάτων, συνελήφθη και φυλακίστηκε για 12 μέρες, ενώ τον Φεβρουάριο η προσπάθεια ενός ζευγαριού γυναικών να αναγνωριστεί επίσημα ο γάμος του, απέτυχε. Τα ποσοστά πάντως, θέλουν το 57% του πληθυσμού να αντιτίθεται στην ομοφυλοφιλία με μόλις το 21% να δηλώνει υπέρ.

Το πραγματικό σημείο τριβής στην προώθηση των gay δικαιωμάτων ή τουλάχιστον στη μείωση της αντιπάθειας απέναντι στους ομοφυλόφιλους της Κίνας, αποτελεί η πολιτιστική έμφαση που δίνεται στην συνέχεια της οικογενειακής καταγωγής. (Η ομοφυλοφιλία μπορεί να είναι taboo για την κοινωνία για πολλά χρόνια, δεν θεωρείται όμως ανήθικη).  Για αυτό και πολλές γυναίκες στην Κίνα παντρεύονται με ομοφυλόφιλους άνδρες.

πηγή: www.qz.com

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!