Συνεχίζονται οι παράνομες προσαγωγές τρανς γυναικών στη Θεσσαλονίκη

19/07/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Άλλο ένα περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς, σημειώθηκε εχθές στη Θεσσαλονίκη, με στόχο μια ομάδα τρανς Γυναικών.

Σύμφωνα με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ομάδες μοτοσικλετιστών της αστυνομίας επιτέθηκαν σε δεκάδες τρανς γυναίκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Βαρδάρη. Συγκεκριμένα, τις είχαν πετάξει στο έδαφος ενώ ετοιμάζονταν να τις προσαγάγουν στο αστυνομικό τμήμα.

Οι προσαγωγές γίνονται στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης, όπου τα διεμφυλικά πρόσωπα κρατούνται τουλάχιστον για 3-4 ώρες με το πρόσχημα της εξακρίβωσης και της σεξουαλικής εργασίας, ενώ η συμπεριφορά των αστυνομικών προς τα διεμφυλικά πρόσωπα είναι εξευτελιστική για την αξιοπρέπεια και την τιμή τους.

Όπως υποστηρίζει και το σωματείο: «Πρόκειται προφανώς για τη συνέχεια της στοχοποίησης των τρανς γυναικών της Θεσσαλονίκης από την αστυνομία και τους ακραίους νεοσυντηρητικούς κύκλους της πόλης μας, που ξεκίνησε 2 βδομάδες πριν το Thessaloniki Pride, συνεχίστηκε το βράδυ της 14ης Ιούλη και κλιμακώνεται σήμερα».

Τέτοια περιστατικά έρχονται σε αντίθεση με της έννοια της δημοκρατίας και τους νόμους περί ελεύθερης έκφρασης και πρέπει να εξαλειφθούν.

«Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει με ισχυρό τρόπο τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των διεμφυλικών προσώπων, ενώ δηλώνει ότι θα ενημερώσει γι’ αυτά τα θλιβερά συμβάντα τη διεθνή κοινότητα και θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των διεμφυλικών με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο».

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου

Αθήνα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις αυθαίρετες προσαγωγές τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», με το παρόν δελτίο τύπου, ενημερώνουν για την κατάθεση μήνυσης επτά τρανς ατόμων για τις παράνομες και αυθαίρετες προσαγωγές τρανς ατόμων που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Μαΐου 2013.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 11 Ιουλίου κατατέθηκε ομαδική μήνυση επτά τρανς ατόμων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά αστυνομικών οργάνων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικών της Ομάδας «Δίας» και «Ζήτα» που προσήγαγαν χωρίς καμία συγκεκριμένη αιτιολογία τρανς γυναίκες, οι οποίες στη συνέχεια τέθηκαν υπό καθεστώς παράνομης κράτησης χωρίς να ενημερωθούν για τον λόγο που κρατήθηκαν, ενώ έγιναν αντικείμενο προσβλητικής συμπεριφοράς.

Η μήνυσή τους αφορούσε κατά συνήθεια βασανιστήρια και άλλες σοβαρές προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παράνομες κατακρατήσεις, κατάχρηση εξουσίας, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και άλλα ποινικά αδικήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «ζητείται να διερευνηθεί το ρατσιστικό κίνητρο (άρθρ. 79 Π.Κ.) στην τέλεση των καταμηνυόμενων αδικημάτων, δεδομένης της εμφανούς στοχοποίησης των τρανς ατόμων, λόγω της ταυτότητας φύλου τους». Σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που από τον Μάρτιο του 2013 όταν διευρύνθηκε το πεδίο προστασίας του άρθρ. 79 Π.Κ. με την προσθήκη της ταυτότητας φύλου, που ζητείται η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις πράξεις μίσους για λόγους ταυτότητας φύλου

Ζητείται επιπλέον η μήνυση αυτή να συσχετισθεί με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 5ης Ιουνίου 2013 μετά τη μήνυση της Ηλέκτρας – Λήδας Κούτρα κατά του αξιωματικού υπηρεσίας και των άλλων παριστάμενων αστυνομικών, όταν η Δικηγόρος κρατήθηκε παρανόμως στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να έρθει σε επαφή με τρανς πελάτη της, η οποία είχε αυθαιρέτως προσαχθεί για τρίτη φορά σε τέσσερις μέρες και βρισκόταν ξανά κλειδωμένη στο κρατητήριο ενώ, επισήμως, «δεν κρατούνταν».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» δηλώνουν ότι θα παρακολουθήσουν στενά την εξέλιξη της Εισαγγελικής έρευνας και της διαταχθείσας Ε.Δ.Ε, όσο και την υπόθεση των προσαγωγών, που δεν έχουν σταματήσει, ζητώντας την τιμωρία όλων των υπευθύνων, την αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών, το σεβασμό των Δημοκρατικών θεσμών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΏΝ (Σ.Υ.Δ.)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – «ΠΛΕΙΑΔΕΣ»

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!