Gay ακτιβιστής βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στο Καμερούν

17/07/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Ο λόγος για τον Eric Ohena Lembembe, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του την περασμένη Δευτέρα. Το πτώμα ανακάλυψαν δύο φίλοι του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι φίλοι του άτυχου άνδρα βρήκαν την πόρτα του σπιτιού κλειδωμένη με λουκέτο από την έξω μεριά, ενώ από το παράθυρο μπορούσαν να δουν το σώμα του πάνω στο κρεβάτι.

Όπως υποστηρίζει ο ένας από τους δύο φίλους, τόσο ο λαιμός του Lambembe όσο και τα πόδια του φαίνονταν σπασμένα ενώ το πρόσωπο και τα χέρια καμένα με σίδερο.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες εβδομάδες μετά από τις απειλές που δέχτηκε ο ίδιος από «αντι-gay τρομοκράτες».

Παρά τις μαρτυρίες όμως των φίλων του εκλιπόντα και τα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, η αστυνομία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη επίσημη έρευνα.

«Δεν ξέρουμε ποιος σκότωσε τον Eric Lembembe ή γιατί τον σκότωσε, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Οι αρχές του Καμερούν έχουν αποτύχει στο να περιορίσουν την ομοφοβική βία ενώ παράλληλα στέλνουν το μήνυμα ότι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να μένουν ατιμώρητες». Αυτά δήλωσε η Neela Ghoshal, υπεύθυνη έρευνας για την LGBT κοινότητα στο Παρατηρητήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων και συνέχισε:

«Η αστυνομία δεν πρέπει να επαναπαυτεί μέχρι οι υπεύθυνοι για αυτό το φρικτό έγκλημα να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

«Ο πρόεδρος Biya πρέπει να σπάσει τη σιωπή του για αυτό το κύμα ομοφοβικής βίας που συμβαίνει στο Καμερούν και δημόσια να καταδικάσει αυτήν την βάναυση επίθεση».

«Παλεύοντας για τα ίσα δικαιώματα στο Καμερούν, όπου καθημερινά LGBT άτομα αντιμετωπίζουν διάφορες διακρίσεις και βία, Ο Eric είχε το θάρρος να παλέψει για μια κοινωνία ισότητας και αποδοχής».

Στο Καμερούν, η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, έως και 5 χρόνια.

Καθώς η χώρα διώκει όλο και περισσότερους ομοφυλόφιλους από οποιαδήποτε άλλη, περιγράφεται συχνά ως το χειρότερο μέρος για να είναι κάποιος gay.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!