Ρωσία: Απαγορεύτηκε η αναφορά της ομοφυλοφιλίας στα παιδιά

02/07/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πόυτιν, υπέγραψε πρόσφατα έναν νόμο με τον οποίο ουσιαστικά καθίσταται παράνομη η αναφορά της ομοφυλοφιλίας σε παιδιά.

Ο «Μην μιλάς για Gay» νόμος αποτελεί από τις 26 Ιουνίου πραγματικότητα για την Ρωσία, αφού ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία  (434 – 0).

Με βάση το περιεχόμενο του, κάθε αναφορά περί ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους αποτελεί αξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται με επιβολή πρόστιμου, ποινή φυλάκισης μέχρι και άμεση απέλαση από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο νόμος απαγορεύει την αναπαραγωγή πληροφοριών που σκοπεύουν στην προώθηση του «μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού» σε ανήλικους ή την προβολή της «διαστρεβλωμένης» σχέσης ισότητας μεταξύ ετεροφυλοφιλίας και ομοφυλοφιλίας.

Απαγορεύει επίσης «την ενοχλητική διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον προς αυτές».

Η υπογραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έρχεται μια μέρα, μετά από την βίαιη επίθεση που δέχθηκε η LGBT κοινότητα από διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια του Gay Pride στην Αγία Πετρούπολη. Η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, η οποία παρέμεινε σχεδόν άπραγη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νομοθετική αυτή πράξη αποτελεί μια επέκταση του ήδη υπάρχοντος νομοσχεδίου που προστατεύει τα παιδιά από την πορνογραφία και άλλες «επιβλαβείς πληροφορίες».

Επίσης το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται σε μια πρόσφατη δήλωση του Πούτιν, κατά την οποία είχε υποστηρίξει ότι: «Οι ομοφυλοφιλικοί γάμοι δεν παράγουν παιδιά, τη στιγμή που η Ρωσία και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα λόγω μειωμένων γεννήσεων. Παρόλα αυτά, αποτελεί δικό μου καθήκον να προστατεύσω τα δικαιώματα των ατόμων με μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό».

«Ο Πούτιν υπογράφοντας τον εν λόγω νόμο, παραβίασε τις παγκόσμιες δεσμεύσεις της Ρωσίας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και το λόγο έχουν τώρα, τόσο το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας όσο και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο Nikolai Alexeyev,  ένας ρώσος ακτιβιστής στην ιστοσελίδα GayRussia.com

Η κοινή γνώμη της Ρωσίας πάντως, φαίνεται να δείχνει ελάχιστη ανεκτικότητα απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Τον περασμένο χρόνο μάλιστα, το δικαστήριο της Μόσχας επικύρωσε την απόφαση απαγόρευσης κάθε gay εορτασμού για τα επόμενα 100 χρόνια.

Δεκάδες υποστηρικτές των LGBT δικαιωμάτων συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη, πριν από λίγες μέρες, μετά από την βίαιη επίθεση που δέχθηκαν από ομάδα ατόμων που εναντιώνονταν στη διεξαγωγή του gay pride.

Η κατάσταση στη Ρωσία για τη LGBT κοινότητα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η πολιτική αυτή του Πούτιν θα δώσει την ευκαιρία για περισσότερες και πιο βίαιες αντιδράσεις.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!