Ένα πλούσιο πρόγραμμα έρχεται τον Οκτώβριο στην Ελευσίνα

04/10/2022
από

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στην Ελευσίνα, ενώ παράλληλα εγκαινιάζει μια Έκθεση για την ίδια την πόλη στο Μουσείο Μπενάκη.Μήνας γεμάτος θέατρο, εικαστικά, σύνθετες δράσεις τέχνης υπό το φως της πανσελήνου, εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς φίλους και ανοιχτές προσκλήσεις σε καλλιτεχνικές δράσεις, θα είναι ο Οκτώβριος στην Ελευσίνα. Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει στην πόλη ένα πλούσιο πρόγραμμα ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες, ενώ παράλληλα εγκαινιάζει μια μεγάλη Έκθεση vγια την Ελευσίνα στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.Ο Οκτώβριος ξεκινά με ένα Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που περιλαμβάνει τρεις θεατρικές παραστάσεις και μία σύνθετη δράση τέχνης. Συγκεκριμένα, από τις 30 Σεπτεμβρίου και για έξι μόνο παραστάσεις, το Μυστήριο_13 E_ΦΥΓΑ Μικρασία, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου παρουσιάζεται στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων της ιστορικής γειτονιάς.

Στις 12 Οκτωβρίου επιστρέφει το Μυστήριο_5 Λόγια των τοίχων – η πόλη ως ανάγνωσμα, με τοίχους της πόλης να μετατρέπονται σε σελίδες βιβλίου μέσα από προβολές σύντομων κειμένων εμπνευσμένων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολουθεί στις 22 Οκτωβρίου το Μυστήριο_82 REBETIKOστο X – Bowling Art Center, μια ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου, από τη γαλλική ομάδα Anima Theatre, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος παρουσιάζεται, επίσης, το Μυστήριο_153 Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν, μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της ηρωίδας.Το Μυστήριο_62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Λεοντάρη, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, με πρωτότυπες δράσεις πάνω στον κινηματογράφο του Bela Tarr, συναυλία του Mihaly Vig κι ενδιαφέρουσες ομιλίες διακεκριμένων προσκεκλημένων, υπό το φως της πανσελήνου.

Από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί η Έκθεση Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο της 2023 Ελευσίς στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Ένα εμβληματικό έργο της διοργάνωσης υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, για τη σύγχρονη αλλά και άγνωστη ιστορία της πόλης. Μια διαδρομή στη μοναδικότητα και τα Μυστήριά της μέσα από ομιλούντα πορτρέτα Ελευσίνιων και άλλων προσώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους μαζί της, καθώς και την παρουσίαση αντικειμένων από το 455 π.Χ. έως σήμερα, μέρος των οποίων εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με το Μουσείο Μπενάκη.Έργο παρακαταθήκης της εικαστικής έκθεσης Μυστήριο_77 Πίσω από το Θέατρο του Ανδρέα Λόλη, που συνδιοργάνωσε την περασμένη χρονιά η 2023 Ελευσίς με το Φεστιβάλ Αισχύλεια, η εικαστική σύνθεση των μαρμάρινων καλαμιών που φέρει τον τίτλο «Το απέναντι του εμπρός» κοσμεί πλέον τη μικρή αυλή του Παλαιού Δημαρχείου της Ελευσίνας.

Στις 23 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η γλυπτική εγκατάσταση Μυστήριο_22 Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη, στον χώρο «Πίσω από το θέατρο» του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας. Ένα σύγχρονο εικαστικό οικοσύστημα που αντλεί έμπνευση από τη μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας και αναπτύσσεται σε τρία μέρη: «Ανεμοδείκτης», «Οι μηροί της Δήμητρας», «Η Περσεφόνη σκόνταψε». Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς και του Φεστιβάλ Αισχύλεια.Έως τις 30 Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμμετοχή εικαστικοί φωτογράφοι στην Ανοιχτή Πρόσκληση του προγράμματος Μυστήριο_8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία. Η δράση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το EU Japan Fest, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Mikiko Kikuta, περιλαμβάνει την καλλιτεχνική φιλοξενία ενός Έλληνα φωτογράφου στην Οσάκα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Οι πρωτότυπες φωτογραφίες – καρποί των παραπάνω φιλοξενιών, θα εκδοθούν και θα εκτεθούν στην Ελευσίνα.Επιπλέον, τον Οκτώβριο ξεκινά για τους μικρούς φίλους η εκπαιδευτική δράση Μυστήριο_52 Mystikit Ελευσίνα – Εκπαιδευτική Βαλίτσα, σε σχολεία της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης, με τους μαθητές Α’ βαθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, να έρχονται σε επαφή με το όραμα και τους στόχους της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Την ίδια περίοδο, εγκαινιάζεται το Μυστήριο_54 Κινητό Εργαστήριο, ένα ακόμη σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης σε συνεργασία με την ομάδα Syn Fan Lab, που αφορά σε εργαστήρια γνωριμίας με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής για παιδιά Α’ Δημοτικού στις αυλές των σχολείων της Ελευσίνας.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα για τον Οκτώβριο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο 2023eleusis.eu.


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Ελευσίνα
Ημερομηνίες: Οκτώβριος 2022
Είσοδος: Αναλόγως το πολιτιστικό δρώμενο

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρώμενα και τα εισιτήρια.

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/2023Eleusis
E-mail: [email protected]

Πρόσβαση στην Ελευσίνα:

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!