Δέκα χρόνια «Gay Parade» για την Τουρκία

29/06/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Με σύνθημα «τα δικαιώματα των LGBTQI, είναι ανθρώπινα δικαιώματα», ολοκληρώνεται αύριο ο εορτασμός του «Gay Pride March» στην Τουρκία, με τη μεγάλη παρέλαση στον κεντρικό εμπορικό δρόμο Istiklal, της Κωνσταντινούπολης.

Το σύνθημα δόθηκε για τις 5 το απόγευμα και οι διοργανωτές ευελπιστούν να ξεπεράσουν τις περσινές συμμετοχές των 20.000 ατόμων.

Η ιστορία του θεσμού θέλει την πρώτη παρέλαση να συμβαίνει το 2003, με τη συμμετοχή μόλις 30 ανθρώπων. Έκτοτε, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ με τους συμμετέχοντες να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Ο εορτασμός Υπερηφάνειας για την Τουρκία, διαρκεί μια εβδομάδα με διάφορες δραστηριότητες να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια. Αποκορύφωμα, πάντα η μεγάλη παρέλαση της τελευταίας μέρας. Η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα η Istiklal φιλοξενεί πάντα την διεξαγωγή της.

Η πραγματοποίηση, όμως μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν αποτελεί ένα εύκολο εγχείρημα σε μια χώρα σαν την Τουρκία. Αν και ποτέ η ομοφυλοφιλία δεν αποτελούσε ποινικό αδίκημα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να την απορρίπτει και να την αντιμάχεται σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε το 1/3 των Τούρκων (σύμφωνα με έρευνα του 2012) να επιθυμεί την αυστηρή τιμωρία της.

Αρκετά είναι άλλωστε και τα περιστατικά εγκλημάτων μίσους, απέναντι στην LGBTQI κοινότητα.

Ακόμα περισσότερο σε μια εποχή, σαν και αυτή που διανύει η Τουρκία, κατά την οποία πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται εντελώς. Τα πρόσφατα γεγονότα της διαρκούς διαμαρτυρίας αλλά και της βάναυσης αστυνομικής συμπεριφοράς, έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα απειλής απέναντι σε κάθε εκδήλωση προάσπισης δικαιωμάτων, όπως είναι αυτή του Gay Pride.

Για το λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης εξέδωσαν τον προηγούμενο μήνα επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης, με το φόβο ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει τη διεξαγωγή της παρέλασης.

Από ότι φαίνεται όμως, η ανάγκη για ελεύθερη έκφραση είναι τόσο μεγάλη, ώστε πολλοί θα είναι αυτοί που θα παρελάσουν περήφανα, μετατρέποντας τον πιο εμπορικό δρόμο της Τουρκίας σε ένα μεγάλο ουράνιο τόξο.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!