Βελιγράδι: Ακροδεξιοί κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους κατά του Europride

12/09/2022
από
Χιλιάδες φανατικοί χριστιανοί και ακροδεξιοί πραγματοποίησαν χθες πορεία στην πρωτεύουσα της Σερβίας, καλώντας τις αρχές να απαγορεύσουν την παρέλαση του Europride που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν μια τεράστια σερβική σημαία φώναζαν – μεταξύ άλλων – και συνθήματα υπέρ της Ρωσίας.

Σε ένα κήρυγμα του, ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Πορφιρίγε, είπε ότι το EuroPride απειλεί τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

«Θέλουν να βεβηλώσουν την ιερότητα του γάμου και της οικογένειας και να επιβάλουν μια αφύσικη ένωση ως υποκατάστατο του γάμου», είπε στο πλήθος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι έχουν υπάρξει απειλές κατά του Europride.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες, ωστόσο, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν την πορεία το επόμενο Σάββατο ακόμη και αν οι αρχές δεν την επιτρέψουν.

Το γκέι σεξ είναι νόμιμο στη Σερβία αλλά οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών δεν επιτρέπονται, με τους ακτιβιστές να δηλώνουν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν συχνά εχθρότητα και διακρίσεις.

Οι σερβικές κυβερνήσεις είχαν απαγορεύσει τις παρελάσεις υπερηφάνειας στο παρελθόν ενώ σε κάποια pride, όπως αυτό του 2000, είχαν συμβεί βίαια περιστατικά.

πληροφορίες και φωτογραφίες από Reuters




Δες και αυτό!