Έξι κράτη του Κόλπου απειλούν το Netflix για το περιεχόμενό του

08/09/2022
από
netflix, κράτη του κόλπου
netflix, κράτη του κόλπου

Τα κράτη του κόλπου δεν προσδιόρισαν το είδος του περιεχομένου, αν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασαν εκπομπές με γκέι χαρακτήρες, που παραβιάζουν τις «ισλαμικές αξίες».

Μια ομάδα κρατών του Περσικού Κόλπου απείλησε το Netflix με νομικές ενέργειες, εάν συνεχίσει να μεταδίδει περιεχόμενο, που είναι αντίθετο με τις αξίες του Ισλάμ, ενώ τα κρατικά μέσα της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν, ότι το προσβλητικό υλικό επικεντρώθηκε σε εκπομπές που απεικονίζουν σεξουαλικές μειονότητες.

Μια δήλωση που εκδόθηκε από κοινού από τη ρυθμιστική αρχή των ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας και το εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα υλικό, αλλά αναφέρθηκε μόνο σε περιεχόμενο που «αντίκειται στις ισλαμικές και κοινωνικές αξίες».

«Υπήρξε επικοινωνία με την πλατφόρμα για την κατάργηση αυτού του περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου που απευθύνεται σε παιδιά», ανέφερε η δήλωση.

Οι περιφερειακές αρχές «θα παρακολουθήσουν τη συμμόρφωση της πλατφόρμας με τις οδηγίες και σε περίπτωση που συνεχιστεί η μετάδοση του παραβατικού περιεχομένου, θα ληφθούν τα απαραίτητα νομικά μέτρα».

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Netflix.

Αν και το GCC δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα το περιεχόμενο που θεωρήθηκε προσβλητικό, ένα τμήμα του σαουδαραβικού κρατικού καναλιού ειδήσεων Al-Ekhbariya αποδοκίμασε «ταινίες και σειρές για παιδιά με σκηνές που προωθούν την ομοφυλοφιλία με δραματικό εξώφυλλο, μέσω του Netflix».

Ένας δικηγόρος είπε σε μια συνέντευξη on-air ότι αυτά ήταν «πολύ ατυχή και επώδυνα βίντεο για τα παιδιά, τα εγγόνια μας και την επόμενη γενιά».

Ένα ξεχωριστό τμήμα, επίσης στο Al-Ekhbariya, έδειξε κλιπ από την εκπομπή κινουμένων σχεδίων Jurassic World Camp Cretaceous στην οποία δύο γυναίκες χαρακτήρες φιλιούνται, αν και το κανάλι θόλωσε τα πρόσωπά τους.

Το κανάλι πήρε συνέντευξη από έναν αυτοαποκαλούμενο «οικογενειακό και εκπαιδευτικό σύμβουλο» ο οποίος είπε ότι προσβλητικό υλικό «μπήκε κρυφά στα σπίτια μας» και ότι η χώρα αντιμετώπιζε «κρίση λογοκρισίας».

Οι χώρες του Κόλπου έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους διανομείς ταινιών των ΗΠΑ για περιεχόμενο που σχετίζεται με σεξουαλικές μειονότητες, ειδικά σε ταινίες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγόρευσαν τον Ιούνιο την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney Lightyear που περιέχει ένα λεσβιακό φιλί.

Τα ΗΑΕ θεωρούνται μία από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στην περιοχή του Κόλπου, αν και οι ταινίες με περιεχόμενο για ενηλίκους κόβονται ή μοντάρονται τακτικά.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία άνοιξε τους κινηματογράφους μόλις το 2017, ζήτησε από τη Disney τον Απρίλιο να κόψει τις “LGBTQ αναφορές” στην ταινία της Marvel Doctor Strange στο Multiverse of Madness.

Η Disney δε συμμορφώθηκε και η ταινία δεν προβλήθηκε εκεί.

Τον Ιούνιο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας κινηματογράφησαν αξιωματούχους να κατάσχουν παιχνίδια και είδη ένδυσης από καταστήματα της πρωτεύουσας ως μέρος της καταστολής της ομοφυλοφιλίας, η οποία είναι πιθανό αδίκημα στη Σαουδική Αραβία.

Τα αντικείμενα που στοχοποιήθηκαν στις επιδρομές περιελάμβαναν τόξα, φούστες, καπέλα και μολυβοθήκες στο χρώμα του ουράνιου τόξου, τα περισσότερα από τα οποία προφανώς ήταν κατασκευασμένα για μικρά παιδιά.




Δες και αυτό!