Καπουτζίδης: “Δεν πειράζει να δείτε δύο γκέι, δύο ΑμεΑ παραπάνω στην τηλεόραση”

31/08/2022
από

Στη συνέντευξή του με το “Με Άλλα Μάτια”, με συντονιστή και παρουσιαστή της εκπομπής τον Βαγγέλη Αυγουλά, ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για την εκπροσώπηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των ΑμεΑ στην τηλεόραση, καθώς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για τη συντηρητικοποίηση που υπάρχει στην κοινωνία μας.

Αναφερόμενος στους χαρακτήρες της σειράς του «Εθνική Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πειράζει να δείτε και εσείς δύο γκέι, δύο αναπήρους παραπάνω. Συγγνώμη κιόλας εάν σας έπεσε βαρύ.»

«Δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος υπερήφανος για τη σεξουαλική του ταυτότητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος και για να ντρέπεται για τη σεξουαλική ταυτότητα», είπε ακόμη.

«Όλοι είμαστε κανονικοί. Ό,τι φτιάχνει η φύση είναι φυσιολογικό. Κανένας δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να περιορίσει ή να εμποδίσει την ευτυχία του άλλου», τόνισε.

Σχετικά με το κλίμα στην τηλεόραση ανέφερε ότι έχει “φάει λάσπη” όταν επιχείρησε να πει κάποια πράγματα όπως έπρεπε, όμως δήλωσε ότι αλλάζουν πράγματα, σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Νομίζω ότι γίνονται πιο σωστά τα πράγματα, έχω την αίσθηση ότι η κοινωνία το ζήτησε περισσότερο. Εμένα, μου το επέβαλε ο ίδιος μου ο εαυτός, δεν περίμενα την κοινωνία να μου το πει. Εγώ αποφάσισα ως γκέι δημιουργός, ότι οφείλω να πω τις ιστορίες μου. Να μην καμουφλάρω την ιστορία μου. Να μην κάνω τον δικό μου έρωτα ένα στρέιτ έρωτα υπάρχουν πάρα πολλοί στρέιτ δημιουργοί που μπορούν να καταγράψουν με ωραιότερο τρόπο από εμένα μία στρέιτ ερωτική ιστορία. Εγώ μπορώ να κάνω μια γκέι ερωτική ιστορία», δήλωσε.

Αναφορικά με την εκπροσώπηση των ΑμεΑ στην τηλεόραση, συνέχισε, «ακόμα δεν έχουμε προοδεύσει όσο θα έπρεπε. Εγώ ας πούμε το 2015 στην “Εθνική Ελλάδος” είχα δυο ρόλους που ήταν ανάπηροι χαρακτήρες, δεν ήταν όμως ανάπηροι ηθοποιοί».

Όταν ρωτήθηκε για το αν ένιωσε ότι έπρεπε να «υπερβάλει» σε αυτή τη σειρά, για να προκαλέσει τη δημόσια συζήτηση απάντησε:

«Μπορεί να φαίνεται πολύ σε μία σειρά, αλλά αν το δεις αναλογικά, είναι πάρα πολύ λίγο. Έχω ακούσει πολλές φορές αυτό το πράγμα, “μήπως ήταν πολύ;”. Συγγνώμη, εμένα με ρώτησε ποτέ κανείς πόσες φορές χρειάζεται να δω έναν άντρα, μία γυναίκα, την πεθερά και προβλήματα; Το έχω δει χίλιες φορές, φτάνει. Δεν πειράζει να δείτε και εσείς δύο γκέι, δύο αναπήρους παραπάνω. Συγγνώμη κιόλας εάν σας έπεσε βαρύ. Εγώ έκανα μια καλή, έντιμη προσπάθεια. Αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο καλή, τόσο επιτυχημένη και καίρια, όσο η προσπάθεια που θα καταβάλει ένας ανάπηρος δημιουργός, που θα ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα από εμένα. Θα μπορέσει να κάνει την πολύ μεγάλη διαφορά. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να δοθεί πρόσβαση στους ανάπηρους δημιουργούς και ηθοποιούς.»

Για τη συντηρητικοποίηση στην κοινωνία μας είπε ότι χρειάζεται: «Να συνεχίσουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε, να είμαστε διεκδικητικοί, μαχητικοί, αισιόδοξοι, υπερήφανοι, να μην το βάλουμε κάτω. Εγώ δεν θέλω να πολεμήσουμε την άλλη πλευρά, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να ανακόψει την πορεία μου, τα θέλω μου, να μου επιβάλει καμία απολύτως απαγόρευση. Να το καταλάβουν ότι κι εμείς δεν κάνουμε πόλεμο. Απλώς έτσι είμαι. Είμαι έτσι, γιατί έτσι είμαι. Δεν αλλάζει αυτό το πράγμα. Τι προσπαθούν να κάνουν οι υπερσυντηρητικοί; Να σε αλλάξουν. Να σε βάλουν σε ένα κουτί και να σου πουν “πρέπει να είσαι έτσι”. Είσαι τυφλός; Θα μείνεις στο σπίτι σου. Είσαι γκέι; Θα μείνεις στο σπίτι σου. Είσαι ανάπηρος; Δεν θα μπορέσεις να μετακινηθείς, δεν θα σου φτιάξω πόλη με προσβασιμότητα. Δεν είναι έτσι. Και θα βγω με τους φίλους μου και θα περπατήσω και θα μιλήσω και θα διεκδικήσω και θα πω αυτό που πιστεύω. Να μην φοβηθούμε. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα πάει όλος ο κόσμος προς τον υπερσυντηρητισμό. Επειδή έκανε η Αμερική ένα μεγάλο βήμα πίσω, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι χώρες. Κάποιες ναι, θα ακολουθήσουν, κάποιες όχι. Είναι στο χέρι μας θα προσπαθήσουμε η δική μας χώρα να μην ακολουθήσει, να πάει προς τα μπροστά.»

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε ακόμη και για το coming out του, και σχολίασε γιατί άλλα δημόσια πρόσωπα δεν επιλέγουν να το κάνουν.

«Κι εγώ, δεν έκανα coming out με το που βρέθηκα στην τηλεόραση. Ίσως ο πολύς κόσμος να μην το ξέρει, η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ συντηρητικό μέσο. Και το πόσο συντηρητικό μέσο είναι καμιά φορά έρχεται και σε ρουφάει. Ποτέ δεν ήμουν κρυμμένος, νομίζω όλοι είχατε καταλάβει για μένα χωρίς να χρειαστεί να πω κάτι φοβερό. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για άλλα δημόσια πρόσωπα που είναι και στην ηλικία μου, έχουμε μεγαλώσει με πολλούς περιορισμούς. Έχουμε μεγαλώσει με την αντίληψη ότι αυτό που είσαι είναι ένα πρόβλημα που οφείλεις να το διαχειριστείς κάπως, να είναι κάπως κρυμμένο. “Κοίταξε εσύ να βολευτείς, και δεν χρειάζεται να το πολυφωνάζεις”. Με αυτό μας μεγάλωσαν πολύ έντονα. Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της νέας γενιάς. Οι νέοι τώρα δεν το έχουν αυτό και θα φέρουν μία τεράστια αλλαγή. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να φαίνεται ζόρικο. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σκέφτονται “σε τι θα βοηθήσει;”. Εμένα μου έδωσε πάρα πολύ μεγάλη χαρά, και ελευθερία. Δεν νιώθω ότι έχασα απολύτως τίποτα. Δεν νιώθω ότι έχασα κοινό, ή εάν έχασα, ίσως ήταν το κοινό που ήθελα να χάσω σε τελική ανάλυση. Δοκιμάστε το, αυτό θα πω. Δεν κατηγορώ κανένα που δεν το έχει κάνει. Ούτε του λέω ότι πρέπει να το κάνει. Είναι σαν το τσιγάρο, όταν το κόβεις καταλαβαίνεις πόση ελευθερία αισθάνεστε που δεν καπνίζεις. Κάπως έτσι είδα το coming out. Μιλήστε εκεί που αισθάνεστε άνετα και μιλήστε όταν το θέλετε εσείς. Όχι όταν θα σας το πει ο Καπουτζίδης ή οποιοσδήποτε. Η καρδούλα σας μέσα ξέρει πότε να το κάνετε.»

Σε άλλα σημεία ανέφερε ακόμη τα παρακάτω:

«Κανείς δεν είναι υπεύθυνος να κρίνει ποιος θα έχει δικαιώματα, ποιος δεν θα έχει, ποιος θα έχει περισσότερα και λιγότερα. Δυστυχώς οι κοινωνίες έτσι εξελίχθηκαν. Με κάποιους να θεωρούν ότι είναι τα αφεντικά. Οι άνδρες απέναντι στις γυναίκες, οι λευκοί απέναντι στους μαύρους ή τους Ασιάτες, και αυτό δεν ισχύει. Κανένας δεν είναι αφεντικό. Κανένας δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να περιορίσει ή να εμποδίσει την ευτυχία του άλλου.»

«Δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος υπερήφανος ή να ντρέπεται για τη σεξουαλική ταυτότητα»

«Να αγαπήσει τον εαυτό του, να μην πει γιατί δεν είμαι έτσι. Δες τι είσαι και αγάπησε αυτό που είσαι. Επίλεξε τους ανθρώπους που θα αγαπήσεις και θα σε αγαπήσουν. Φτιάξε ένα περιβάλλον στο οποίο θα χωράς.»

«Σίγουρα με κράτησε σε μια ασφάλεια και δεν με έβαλε σε μπελάδες, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν έζησα καθόλου στην εφηβεία μου. Δεν έζησα φλερτ, δεν πέρασα την ερωτική, σεξουαλική επανάσταση και την αυτοπεποίθηση που αποκτά ένας έφηβος φλερτάροντας, κατακτώντας αυτό που θέλει.»

«Δεν ξέρω εάν φταίει η τηλεόραση, εγώ ο ίδιος κρατούσα πίσω κομμάτια του εαυτού μου. Όχι μόνο στην τηλεόραση, γενικά. Μα, έτσι σε μεγαλώνουν κιόλας, δεν μεγαλώνεις με το “ναι, να είσαι υπερήφανος”. Και εμείς αυτό λέμε τώρα. Δεν λέμε “να είσαι υπερήφανος για τη σεξουαλική σου ταυτότητα”. Δεν υπάρχει λόγος να είναι υπερήφανος κάποιος για τη σεξουαλική του ταυτότητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος και για να ντρέπεται για τη σεξουαλική ταυτότητα.»

«Εγώ μεγάλωσα με το σκεπτικό, από την κοινωνία, ότι πρέπει να ντρέπομαι για τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Με δυσκόλευε η σεξουαλική μου ταυτότητα, όχι μόνο μέσα στην τηλεόραση, αλλά 24 ώρες το 24ωρο. Όταν το να πιάσεις το χέρι του συντρόφου σου πρέπει να το κάνεις στα σκοτεινά, το να φλερτάρεις πρέπει να το κάνεις στα σκοτεινά. Όταν όλα πρέπει να τα κάνεις στα σκοτεινά, δεν πρέπει να σε δει κανείς. Αυτό έχει μια καταπίεση που δεν ισχύει μόνο στην τηλεόραση αλλά παντού. Δεν είναι ότι η τηλεόραση με έκανε να κρυφτώ παραπάνω, έτσι ήμουν. Φοβισμένος ήμουν πάντοτε.»

«Ακόμα και όταν πήγαινες να διαμαρτυρηθείς για κάτι, δεν σε άφηναν και τόσο εύκολα. Εγώ έχω φάει λάσπη επειδή τόλμησα να διαμαρτυρηθώ για πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να λέγονται στην τηλεόραση. Έλεγα, “αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχει” και ο άλλος που το άκουγε, αντί να σκεφτεί, “ναι έχεις δίκιο”, η αντίδρασή του ήταν “θα του ρίξω λάσπη, γιατί δεν δέχομαι παρατήρηση από αυτόν τον άνθρωπο”. Σε κάποια φάση μεγαλώνεις, και λες πολύ απλά ότι εγώ είμαι αυτό. Είμαι αυτό και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και στον δρόμο και παντού. Από εκείνο το σημείο δεν έχω ρίξει νερό στο κρασί μου, ούτε σταγόνα.»


Δείτε και ακούστε τη συνέντευξη από το Youtube κάνονας κλικ εδώ.

Ο συντονιστής και παρουσιαστής της εκπομπής Βαγγέλης Αυγουλάς συζητά με τον πολυαγαπημένο ηθοποιό, σεναριογράφο, σκηνοθέτη και παρουσιαστή, τόσο για την προσωπική του πορεία όσο και για τον δημόσιο αγώνα του υπέρ της διαφορετικότητας.

🔸 Η διαφορετικότητα στο θέατρο και στον κινηματογράφο
🔸 Ανάπηρα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην τηλεόραση
🔸 Συντηρητικοποίηση, αλληλοαποδοχή και ευθύνη στη σημερινή κοινωνία
🔸 Ο ρόλος των δημοσίων προσώπων στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 🎤

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής το κοινό συμμετείχε live μέσω των social media του meallamatia.gr!

🤟 Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την HandsUp, με τους διερμηνείς Μανουέλλα Κάια – Καγιοπούλου και Γιώργο Στάθη
💬 Σύντομα με υποτίτλους SDH για κωφά κα βαρήκοα άτομα.
🙏🏽 Η εκπομπή υλοποιείται με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Εγγραφείτε στο κανάλι Με Άλλα Μάτια στο YouTube ► https://bit.ly/3xoJxtQ
Εγγραφείτε στο Newsletter του Με Άλλα Μάτια ►
https://bit.ly/3xng2IB
Ακολουθήστε:
Meallamatia.gr ►
https://meallamatia.gr/
Facebook ►
https://www.facebook.com/meallamatia/
Instagram ►
https://www.instagram.com/meallamatia/
Linkedin►
https://www.linkedin.com/company/me-a…
TikTok ►
https://www.tiktok.com/@meallamatia




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!