Τον ξυλοκόπησαν μετά από τη γιορτή των γενεθλίων του

18/08/2022
από
Δουβλίνο, ομοφοβική επίθεση
Δουβλίνο, ομοφοβική επίθεση

Ξυλοκόπησαν νεαρό σε λεωφορείο, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με την παρέα του, μετά από τη γιορτή των γενεθλίων του στο Δουβλίνο.

Η αστυνομία στην Ιρλανδία εξετάζει πλάνα, από το κλειστό κύκλωμα κάμερας παρακολούθησης «υψηλής ποιότητας», που κατέγραψε τη σοκαριστική στιγμή, όπου ένας γκέι νεαρός ξυλοκοπήθηκε βάναυσα σε λεωφορείο του Δουβλίνου.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζουν ότι το βίντεο θα ρίξει νέο φως στην ομοφοβική επίθεση, που έγινε θέμα συζήτησης και στο ιρλανδικό κοινοβούλιο.

Πώς έγινε το περιστατικό;

Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου, ο 26χρονος Mark Sheehan δέχθηκε επίθεση, καθώς επέστρεφε σπίτι με την παρέα του, μετά τον εορτασμό των γενεθλίων του στο νυχτερινό κέντρο The George.

Λίγο πριν τις 4 το πρωί, μια ομάδα ανδρών που βρισκόταν στο λεωφορείο άρχισε να βρίζει ομοφοβικά την παρέα του Sheehan, με εκφράσεις όπως «queer», «emo freak» και «f****t» και με σχόλια σχετικά με τον τρόπο που ήταν ντυμένα τα άτομα της παρέας.

Καθώς το λεωφορείο έμπαινε στο χωριό Templeogue στο νότιο Δουβλίνο, ένας από αυτούς κλώτσησε τα ακουστικά του Sheehan από τα χέρια του και τον χτύπησε στο κεφάλι.

«Κοίταξα κάτω και είδα αίμα στα παπούτσια μου», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook την επόμενη μέρα. «Κατέβηκα στον οδηγό ζητώντας του να καλέσει αμέσως τη Garda και να μη μετακινήσει το λεωφορείο. Μου είπε να κατέβω εγώ, πριν κατέβουν οι άλλοι, και προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Κανείς δεν επενέβη και ο οδηγός συνέχισε τη διαδρομή με τον δράστη ακόμα στο λεωφορείο».

Δουβλίνο, ομοφοβική επίθεση
Δουβλίνο, ομοφοβική επίθεση

Ο Sheehan και η παρέα του κατέβηκαν στο Firhouse Road για να καλέσουν ασθενοφόρο, για το νοσοκομείο Tallaght.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μας κράζουν και μας ανταγωνίζονται τόσο πολύ. Έχασα τα πράγματά μου και πιθανώς έσπασα τη μύτη μου. Θα κάνω ακτινογραφία, αφού υποχωρήσει το οίδημα», πρόσθεσε ο Sheehan, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία Covalen Solutions.

Θέση Dublin Bus και πολιτικών

Η κρατική εταιρία λεωφορείων Dublin Bus δήλωσε στο PinkNews: «Η Dublin Bus μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έλαβε καταγγελία σχετικά με ένα περιστατικό που αφορούσε σε πελάτη στη διαδρομή 15 την Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022. Αυτό το περιστατικό διερευνάται πλήρως».

Ιρλανδοί πολιτικοί ζητούν «χωρίς καθυστέρηση» τη δημιουργία μονάδας αστυνομικών μετά την ομοφοβική αυτή επίθεση.

Ευτυχώς υπάρχει βίντεο

Πηγές της Garda ανέφεραν στο Irish Examiner ότι έχουν στα χέρια τους βίντεο σε «πολύ, πολύ υψηλή ποιότητα» με το περιστατικό όπου διακρίνονται τα πρόσωπα των δραστών, για τους οποίους ο Sheehan υπέθεσε ότι ήταν μεταξύ 16 και 24 ετών.

Το βίντεο έχει κοινοποιηθεί ευρέως σε όλη την Garda, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Οι ερευνητές αναμένουν ότι οι ίδιοι οι νεαροί θα εμφανιστούν, δεδομένης της φύσης παρόμοιων επιθέσεων στο παρελθόν.

Ο ίδιος ο Sheehan παραμένει αισιόδοξος. «Ήταν πολύ πολύ ανόητοι που το έκαναν αυτό, σε ένα λεωφορείο με κάμερες και μάρτυρες. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη», έγραψε στο Facebook την Τρίτη (16 Αυγούστου), μοιράζοντας φωτογραφίες της ακόμα πρησμένης μύτης του.

Η Ιρλανδία δεν έχει νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους

Η Ιρλανδία δεν έχει επί του παρόντος καμία συγκεκριμένη νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους, αν και η αστυνομία μπορεί να καταγράφει περιστατικά ως υποκινούμενα από ομοφοβία στο σύστημα PULSE Garda. Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση του Sheehan θεωρείται επίθεση και όχι έγκλημα μίσους. Η αστυνομία θα μπορεί να παράσχει στοιχεία για την ομοφοβία ως επιβαρυντικό παράγοντα. Η έλλειψη νομικού πλαισίου για τα εγκλήματα μίσους συχνά σημαίνει ότι το μίσος που τροφοδοτεί τέτοια περιστατικά δεν καταγράφεται. Τα στοιχεία μίσους δεν αντανακλώνται στις κατηγορίες εναντίον του κατηγορουμένου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν ποτέ να παραπεμφθούν ενώπιον ενόρκων.




Δες και αυτό!