Χρυσός ολυμπιονίκης από την Αυστραλία έκανε coming out ως τρανς άνδρας

17/08/2022
από
O Αυστραλός πρωταθλητής στο ράγκμπι, Έλια Γκριν, έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης που έκανε coming out ως τρανς άνδρας.

Ο Γκριν, ολυμπιονίκης με χρυσό μετάλλιο, έκανε coming out κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε από το ΛΟΑΤΚΙ+ πρωτάθλημα ράγκμπι Bingham Cup την Τρίτη (16 Αυγούστου) στην Οτάβα του Καναδά.

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι όταν τελειώσει η καριέρα μου στο ράγκμπι, θα συνέχιζα να ζω το υπόλοιπο της ζωής μου με την ταυτότητα και το σώμα στο οποίο ξέρω ότι πρέπει να είμαι», είπε ο Γκριν σε ένα προηχογραφημένο βίντεο που προβλήθηκε στο συνέδριο για τον τερματισμό της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στον αθλητισμό.

Το να κάνεις coming out σε μια εποχή που οι αθλητικοί φορείς απαγορεύουν ή περιορίζουν τους τρανς αθλητές θα έχει τις προκλήσεις του, παραδέχτηκε ο Γκριν.

«Το να είμαι ανοιχτός για την ταυτότητα φύλου μου είναι πραγματικά δύσκολο πράγμα στις μέρες μας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε την τηλεόραση, να κοιτάξετε στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να δείτε τον όγκο του εκφοβισμού, της βλάβης και των διακρίσεων που γίνονται σχετικά με τις ταυτότητες φύλου», είπε.

«Είναι εξαιρετικά επιβλαβές, επομένως για κάποιον να είναι ανοιχτός και ειλικρινής σχετικά με την ταυτότητά του …στα μάτια του κοινού είναι απολύτως αποθαρρυντικό».

Ο Γκριν, 29 ετών, εκπροσώπησε την Αυστραλία στο ράγκμπι και κέρδισε το χρυσό στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το ασημένιο στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας του 2018. Αποσύρθηκε από το παιχνίδι το 2021.

Δυστυχώς, άλλοι τρανς αθλητές μπορεί να μην μπορέσουν ποτέ να κάνουν την καριέρα που είχε ο Γκριν. Τόσο το World Rugby όσο και η International Rugby League έχουν εφαρμόσει απαγορεύσεις και περιορισμούς, σχετικά με τη συμμετοχή τρανς ατόμων.

«Φανταστείτε να μην μπορείτε να κάνετε αυτό που αγαπάτε λόγω του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεστε, η απαγόρευση των τρανς ατόμων από τον αθλητισμό ότι είναι κάτι το επαίσχυντο και το επιβλαβές».

«Πιστεύω ότι τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και οι προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει η τρανς νεολαία θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο».

Το 2020 ο Chris Mosier έγινε ο πρώτος ανοιχτά τρανς άνδρας που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ διεθνώς και προκρίθηκε για τις Ολυμπιακές δοκιμές. Ποτέ όμως δεν έφτασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω τραυματισμού.

Ωστόσο, μια ολόκληρη σειρά ανοιχτά τρανς αθλητών συνέχισε να αγωνίζεται στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, με πολλούς να γράφουν ιστορία στη διαδικασία.

με πληροφορίες από pinknews




Δες και αυτό!