Οδηγό ομοφυλοφιλικών εκθεμάτων εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο

22/06/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Σε μια πρωτότυπη κίνηση προχώρησε το Βρετανικό Μουσικό. Για πρώτη φορά εξέδωσε ιστορικό οδηγό που ασχολείται με την ομοφυλοφιλία σε ιστορικό επίπεδο, εξετάζοντάς την κατά το πέρασμα των αιώνων.

Η έκδοση του οδηγού που συμπίπτει χρονικά με το London Gay Pride, έχει σκοπό να ενημερώσει τους επισκέπτες του μουσείου αλλά και τους λάτρεις της ιστορίας σχετικά με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας διαχρονικά, προσπαθώντας να προβάλλει άγνωστε πτυχές της αρχαιότητας επάνω στο θέμα, που σήμερα όμως μπορούν να διαπιστωθούν εύκολα από τα ευρήματα.

Από τους αιγυπτιακούς παπύρους έως τις ερωτικές σκηνές στις φωτογραφίες του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ο οδηγός με τίτλο «A Little Gay History (Μια μικρή ομοφυλοφιλική ιστορία)» ρίχνει μια διαφορετική ματιά στα εκθέματα του μουσείου. ( ο οδηγός είναι διαθέσιμος για αγορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα του μουσείου )

Γραμμένος από τον Ρίτσαρντ Πάρκινσον, εξετάζει τις καλλιτεχνικές απεικονίσεις της ομοφυλοφιλίας και τις δυσκολίες στο να βρεθούν καταγραφές της ομοφυλοφιλικής επιθυμίας. Συνοδεύεται από ακουστικό υλικό.

«Τα μουσεία ήταν πάντα πολύ σημαντικοί χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούσαν να ανακαλύψουν τη δική τους σεξουαλική ταυτότητα» γράφει στον οδηγό ο Πάρκινσον.

Από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη μέχρι και πιο πρόσφατες ιστορικές καταγραφές, η ομοφυλοφιλία ήταν πάντα παρούσα σε κοινωνικό επίπεδο αλλά με αρκετά διαφορετική μορφή από την σημερινή, όπως αναφέρεται στον οδηγό. Για παράδειγμα, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, ήταν γνωστός για την αγάπη του προς το ίδιο φύλο, κάτι που είχε αποτυπωθεί και σε έκθεση που είχε φιλοξενήσει το Βρετανικό Μουσείο το 2008.

“Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί ένα ζήτημα ελάσσονος ιστορικής σημασίας μέσα στα χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελεί συγκεκριμένο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας, σε μια εποχή που η σεξουαλική διαφορετικότητα φαίνεται να απασχολεί έντονα ως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα”, προσθέτει.

«Τα περισσότερα μουσεία έχουν συλλογές με ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα που απεικονίζουν γυμνούς άνδρες. Ετσι, για τους άνδρες που επιθυμούσαν – ερωτικά – άλλους άνδρες, αυτοί ήταν κάποιοι από τους ελάχιστους χώρους όπου μπορούσαν να κοιτάξουν γυμνά ανδρικά κορμιά με έναν τρόπο πολιτισμικά ευυπόληπτο» εξηγεί.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!