Δικαστήριο κατονόμασε τον άνδρα που κατηγορείται για τη φονική επίθεση στο Όσλο

27/06/2022
από
Το όνομα του άνδρα που κατηγορείται για την επίθεση στο γκέι μπαρ στο Όσλο έδωσε στη δημοσιότητα δικαστήριο στην Νορβηγία. Πρόκειται για τον Ζανιάρ Ματαπούρ, Νορβηγό υπήκοο Ιρανικής καταγωγής.

Ο Ματαπούρ, τον οποίο η αστυνομία περιέγραψε ως “ισλαμιστή με ιστορικό ψυχικής ασθένειας”, κατηγορείται ότι σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε 21 το Σάββατο, την ημέρα που η πόλη επρόκειτο να γιορτάσει την ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο θα αποφασίσει τους αρχικούς όρους κράτησης του Ματαπούρ κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον μαζικό πυροβολισμό. Θα υποβληθεί σε ψυχιατρική αξιολόγηση ως μέρος αυτής, είπε η αστυνομία.

Μέλη της ΛOATKI+κοινότητας της πόλης θα συγκεντρωθούν σήμερα μπροστά από το Δημαρχείο του Όσλο.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι γνώριζαν τον Ματαπούρ από το 2015 και ότι ήταν μέρος ενός δικτύου ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Νορβηγία.

«Το 2015 ανησυχούσαμε για αυτό το άτομο», είπε ο Ρότζερ Μπεργκ, επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας, PST, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV2.

«Τον έχουμε ακολουθήσει, ως ένα βαθμό. Δεν ήταν από τους ανθρώπους, για τον οποίο ανησυχούσαμε ιδιαίτερα».

«Αξιολογούμε όλους όσοι ανήκουν σε αυτά τα δίκτυα… Οι πληροφορίες που είχαμε δεν μας έδωσαν έδαφος για περαιτέρω ανησυχία, κάτι που θα σήμαινε ότι θα τον παρακολουθούσαμε πολύ στενά».

Ο δικηγόρος του υπόπτου, Τζον Κρίστιαν Έλντεν, δήλωσε στο TV2 ότι δεν είναι δυνατό να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τα κίνητρα ή τους λόγους της επίθεσης. «Είναι πολύ νωρίς για να γίνει αυτό», είπε.

Ο Ματαπούρ κατηγορείται για φόνο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία. Η απάντησή του στις κατηγορίες δεν είναι γνωστή.

Ο Ματαπούρ μετακόμισε στη Νορβηγία ως παιδί με τους γονείς του, ανέφερε η ταμπλόιντ VG. Ως ενήλικας, έζησε στο Όσλο, έγινε πατέρας και για αρκετά χρόνια η κύρια πηγή εισοδήματός του ήταν τα επιδόματα, ανέφερε.




Δες και αυτό!