Ανησυχητικό το αντιΛΟΑΤΚΙ κλίμα στις ΗΠΑ

Ο φετινός μήνας υπερηφάνειας αμαυρώνεται από την αύξηση του μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ σε κάθε – συντηρητική – γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών

Αυξανόμενες είναι οι απειλές κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από θεωρητικούς συνωμοσίας και ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες:

Το Σάββατο, 31 μέλη μιας ομάδας λευκής υπεροχής που ονομάζεται Patriot Front συνελήφθησαν στο Coeur d’Alene του Idaho, όπου φέρεται να σχεδίαζαν εξέγερση για να διαταράξουν μια εκδήλωση Υπερηφάνειας.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν λίγες ώρες πριν η ομάδα Proud Boys, η ακροδεξιά πολιτοφυλακή, επιτεθεί στην ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου στο Σαν Λορέντζο της Καλιφόρνιας, την οποία έκανε μια drag queen-κοινωνική λειτουργός.

Βαπτιστές ιερείς στο Άινταχο και στο Τέξας έγιναν viral τις τελευταίες εβδομάδες επειδή κάλεσαν την κυβέρνηση να εκτελέσει ομοφυλόφιλους.

Και τρεις άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση καθώς έφευγαν από μια εκδήλωση Υπερηφάνειας στο Salt Lake City την περασμένη εβδομάδα, ενώ σημαίες που γιόρταζαν το Pride βανδαλίστηκαν κατά μήκος μιας μεγάλης λεωφόρου στο Μπόις.

Η βία και η ρητορική μίσους έρχονται μετά από μια δεκαετία θετικών εξελίξεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αποδέχονται και αγκαλιάζουν την ισότητα στο γάμο και καθώς όλο και περισσότερες πολιτείες υιοθετούν νομοθεσία κατά των διακρίσεων. Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς υποστήριζαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου- σήμερα, το 70% τον υποστηρίζει. Η αναγνώριση της κοινότητας έχει επίσης διευρυνθεί.

Οι ειδικοί που παρακολουθούν την εθνική συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ λένε ότι η αυξανόμενη αποδοχή των γκέι και λεσβιών ανάγκασε τους αντιπάλους τους να στοχεύσουν μια νέα μειονοτική ομάδα – την κοινότητα των τρανς.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κίνημα κατά των τρανς, το οποίο έχει καταλήξει να στοχεύει και άλλα τμήματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε ο Sasha Issenberg, συγγραφέας του “The Engagement“, ενός βιβλίου που περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία του αγώνα για τα δικαιώματα του γάμου των ομοφυλοφίλων. «Ακόμη και πριν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί το 2015 ότι τα γκέι και λεσβιακά ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται, εκείνοι που βρίσκονταν στην ηττημένη πλευρά αυτών των υποθέσεων αποδέχθηκαν την ήττα τους και ανακατεύθυναν μεγάλο μέρος της υποδομής που αναπτύχθηκε επί δύο δεκαετίες για την καταπολέμηση των ενώσεων ομοφυλοφίλων προς ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου».

Συντηρητικά νομοθετικά σώματα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ψηφίσει μέτρα που αποκλείουν τα τρανς άτομα από τις τουαλέτες που ανταποκρίνονται στην ταυτότητα φύλου τους και από τα αθλήματα κοριτσιών και γυναικών. Σε ορισμένες πολιτείες, τα νομοθετικά σώματα και οι κυβερνήτες εργάζονται για να εμποδίσουν την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο για τα ανήλικα τρανς άτομα.

«Μόλις το 2004, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χρησιμοποιούσε τον γάμο των ομοφυλοφίλων ως ζήτημα αιχμής», δήλωσε η Melissa Michelson, πολιτική επιστήμονας στο Menlo College και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και την κοινή γνώμη. «Δεν μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό, επειδή οι άνθρωποι γενικά υποστηρίζουν τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Οπότε ψάχνουν για ένα νέο θέμα αιχμής και διχασμού και οι τρανς αποτελούν την επόμενη πιο εύκολη λύση. Αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ άβολα για τα τρανς άτομα, οπότε οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν ως θέμα αιχμής. Και το κάνουν για να προκαλέσουν φόβο».

Πολλά από τα θέματα που συνδέουν το μίσος και τη βία κατά των τρανς αναμασούν κοινές βρισιές, που χρησιμοποιούνταν κάποτε κατά των γκέι και των λεσβιών.

Οι ιερείς που ζήτησαν εκτελέσεις επανέλαβαν ψευδείς ισχυρισμούς για την παιδοφιλία. Τα Proud Boys που διέκοψαν την ανάγνωση του βιβλίου κατηγόρησαν την drag queen, Panda Dulce, ότι «προσηλύτιζε» παιδιά. Ένας συντηρητικός ταραξίας που συνδέεται με την ομάδα Turning Point USA δημοσίευσε βίντεο στο οποίο κατηγορούσε τους γονείς που συμμετείχαν στην παρέλαση Υπερηφάνειας στο Λος Άντζελες ότι διέφθειραν τα ίδια τους τα παιδιά.

«Το έδαφος για τα τρανς θέματα μοιάζει με το τοπίο του γάμου όταν αυτός αναδείχθηκε σε εθνικό θέμα τη δεκαετία του 1990. Η κοινή γνώμη ήταν συντριπτικά αντίθετη στην αναγνώριση και οι νόμοι των πολιτειών ήταν αδιαμόρφωτοι, γεγονός που επέτρεψε στις αντι-ΛΟΑΤ δυνάμεις να ανακτήσουν το προβάδισμα στις τοπικές διαμάχες», δήλωσε ο Issenberg.

Αυτές οι επιθέσεις αντικατοπτρίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας που προωθούνται από τους πιστούς της ομάδας QAnon, η οποία κατηγορεί επιφανείς Δημοκρατικούς και στελέχη των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι είναι συνένοχοι σε ένα παγκόσμιο κύκλωμα διακινητών παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτά τα ψεύδη, που διαδίδονται από διαδικτυακούς bloggers, ενέπνευσαν έναν άνδρα να εισέλθει σε πιτσαρία στην περιοχή της Ουάσινγκτον το 2016 με ένα τουφέκι τύπου AR-15, ρίχνοντας τρεις πυροβολισμούς- κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ορισμένοι από τους ίδιους ανθρώπους που διαδίδουν το μίσος κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν διασυνδέσεις με την εξέγερση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021 και τις αποτυχημένες προσπάθειες του πρώην προέδρου Τραμπ να κρατηθεί στην εξουσία.

Ο συντηρητικός ταραξίας στο Λος Άντζελες ήταν επίσης παρών στη συγκέντρωση του Τραμπ που οδήγησε στην εξέγερση, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter. Και οι ηγέτες των Proud Boys κατηγορήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για συνωμοσία σε σχέση με την εξέγερση στο Καπιτώλιο.

«Είναι όλα μέρος του ίδιου σκληρού δεξιού αυταρχικού κινήματος στη χώρα», δήλωσε ο Μάικλ Έντισον Χέιντεν, ερευνητής-δημοσιογράφος στο Southern Poverty Law Center. «Αυτή η συνέργεια μεταξύ της κουλτούρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κινητοποίησης των εξτρεμιστών είναι πραγματικά τρομακτική και δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να διαχυθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από» την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.

Οι bloggers που είναι υπεύθυνοι για την υποδαύλιση του μίσους φροντίζουν να καλύπτουν τα μηνύματά τους με υπονοούμενα, δήλωσε ο Hayden.

«Δεν θα ακούσετε ποτέ κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους να προτείνει κάτι συγκεκριμένο», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να υποδαυλίσουν έναν όχλο, και αυτό που βλέπουμε είναι ο όχλος».

Ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους που στοχεύουν ειδικά τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το FBI. Σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο τον περασμένο μήνα για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε τόσο στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια όσο και στη συνεχιζόμενη βία.

«Συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες ανησυχητικών πισωγυρισμάτων και αύξησης του μίσους και της βίας που στοχεύει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αυτό είναι λάθος».

Αν και τα περισσότερα εγκλήματα μίσους δεν αναφέρονται στις αστυνομικές αρχές, ένα στα πέντε από αυτά που καταγγέλθηκαν το 2020 είχαν διαπραχθεί λόγω της προκατάληψης του δράστη για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, δήλωσε το FBI τον Οκτώβριο, και ένα στα 40 ήταν λόγω της προκατάληψης του δράστη για την ταυτότητα φύλου.

«Αυτή είναι μια αντίδραση όταν απομυθοποιείς τους ανθρώπους. Όταν εξευτελίζεις την κοινότητα των τρανς, όταν λες ότι είναι τέρατα και κίνδυνος για τα παιδιά, οι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι πρέπει να εξουδετερώσουν αυτή την απειλή», δήλωσε η Michelson. «Χρειάζεται μόνο ένας άνθρωπος ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων για να αποφασίσει: “Αυτή η απειλή είναι τόσο σοβαρή, που πρέπει να κάνω κάτι”».

Πηγή: Reid Wilson, The Hill

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!