Τα Πορτρέτα Υπερηφάνειας της Eden Torres

Πορτρέτα υπερηφάνειας: Η μεγαλύτερη εκστρατεία ορατότητας των ΛΟΑΤΚΙΑ+ πραγματοποιήθηκε από μία Λατίνα τρανς φωτογράφο. 

Η Τεξανή Eden Torres έχει φωτογραφίσει χιλιάδες ανθρώπους, από πολιτικούς μέχρι διασημότητες. Είναι η ιδρύτρια του Pride Portraits, της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα καμπάνιας ορατότητας LGBTQIA+.

Ενώ έχει συνηθίσει να βρίσκεται πίσω από το φακό, η Eden μπαίνει μπροστά από την κάμερα του ABC για να μοιραστεί το δικό της ταξίδι προς την εύρεση του αληθινού της εαυτού. Ως υπερήφανη τρανς Λατίνα, ελπίζει να ενδυναμώσει τους ανθρώπους να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Πρόκειται για ένα ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα, που θα παρουσιάζει η ίδια, και θα ονομάζεται Our America: Who I’m Meant to Be.

https://www.twitter.com/edenrosetorres/status/1529990556423708672

«Στα τριάντα μου, κατάλαβα επιτέλους ότι, ω, Θεέ μου, είμαι τρανς γυναίκα», δήλωσε η Eden. «Και εύχομαι να είχαμε πριν χρόνια το είδος των εκστρατειών ορατότητας που έχουμε σήμερα, ώστε να μπορούσα να δω την εαυτή μου καιρό πριν».

Η Eden ξεκίνησε για πρώτη φορά το Pride Portraits, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, μετά το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο Pulse στο Ορλάντο το 2016.

«Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω το γεγονός ότι οι άνθρωποι ήθελαν τους ΛΟΑΤΚΙΑ ανθρώπους νεκρούς επειδή απλώς υπήρχαν», είπε. «Με συγκλόνισε μέχρι το μεδούλι».

Άρχισε να φωτογραφίζει ανθρώπους έξω από μια πολύχρωμη τοιχογραφία Pride Wall στο Χιούστον και να συλλέγει τις ιστορίες τους. Όλα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσέφερε δωρεάν φωτογραφίες Pride για να γιορτάσει την κοινότητα LGBTQIA+.

«Εμφανίστηκαν περίπου 100 άνθρωποι», είπε. «Έμεινα έκπληκτη. Αλλά ο κόσμος το χρειαζόταν αυτό. Είχαν ανάγκη να νιώσουν ότι τους βλέπουν και να νιώσουν ευτυχισμένοι, χαρούμενοι και περήφανοι».

Έξι χρόνια αργότερα, έχει πλέον φωτογραφίσει περίπου 7.000 άτομα στο πλαίσιο του Pride Portraits.

«Το να λέμε τις ιστορίες μας μέσα από τις προσωπικές μας αφηγήσεις και να δείχνουμε τους εαυτούς μας μέσα από φωτογραφίες δείχνει το ποιοι είμαστε σε όσους δεν μας καταλαβαίνουν», δήλωσε η Torres. «Και η ιστορία του καθενός είναι τόσο σημαντική».

Καθώς το Pride Portraits άρχισε να αναπτύσσεται, η Eden αποφάσισε να δημιουργήσει τα Trans Pride Portraits – δωρεάν, ποιοτικά, επαγγελματικά πορτραίτα που τραβήχτηκαν χωρίς το επίσημο σκηνικό του Pride Portraits.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για το πώς έφτασα να είμαι ένας περήφανος τρανς άνδρας», δήλωσε ο Dane, συμμετέχων στα Pride Portraits. «Ήθελα να το τιμήσω αυτό και να γιορτάσω το πόσο πολύ έχω ερωτευτεί τον εαυτό μου».

«Ως μαύρος τρανς άνδρας στην Αμερική, το να είσαι ορατός είναι σημαντικό», δήλωσε ο Jevon, ένας άλλος συμμετέχων στο Pride Portraits. «Είμαι εδώ για να κανονικοποιήσω αυτό που είμαστε».

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!