Όταν ο Elliot Page δέχθηκε τρανσφοβική επίθεση

Στο εξώφυλλο αυτού του μήνα του αντρικού περιοδικού Esquire φιγουράρει ο Elliot Page και δίνει συνέντευξη για όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του: Από το coming out ως τρανς άντρας, μέχρι την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε στον δρόμο.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Elliot Page αποκάλυψε ότι είναι τρανς. Έκτοτε, έγινε ο πιο διάσημος τρανς άνθρωπος στον πλανήτη. Αυτό έκανε τον υποψήφιο για Όσκαρ ηθοποιό και πρωταγωνιστή της σειράς του Netflix The Umbrella Academy (3η σεζόν στις 22 Ιουνίου), στόχο απερίγραπτου μίσους, αλλά του έφερε και αφάνταστη χαρά. Στο Esquire μίλησε, μεταξύ άλλων, για μια συγκλονιστική επίθεση όπου κάποιος απείλησε να τον σκοτώσει αφού ξεκίνησε τη μετάβασή του.

«Αυτός ο πραγματικά μεγαλόσωμος τύπος, σε απόσταση μικρότερη από το μήκος του χεριού μου, μου φώναζε: “Είσαι fa***t! Μην με κοιτάς! Είσαι fa***t, fa***t!”» είπε ο Page. «Δεν μπορούσα καν να πω ότι “δεν σε κοιτάω”».

«Ήταν η μοναδική φορά που έφυγα από το ξενοδοχείο εκείνη την ημέρα. Προσπαθούσα να διασχίσω το δρόμο και δεν μπορούσα, γιατί ήμουν στη Sunset Boulevard και είχε κίνηση, οπότε αποφάσισα στο μυαλό μου – επειδή ήταν τόσο ψηλός – ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα σωματικά. Αν έλεγα κάτι, θα μπορούσε να ανταποδώσει. Αν γύριζα πίσω, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι άλλο».

«Έτσι σκέφτηκα: “Θα πρέπει να ποντάρω στο να μείνω εντελώς ακίνητος και να κοιτάζω ευθεία μπροστά”».

«Και τότε τελικά, αφού φώναξε, ‘Fa***t! Fa***t! Fa***t!’ λίγο ακόμα, άρχισε να απομακρύνεται και εγώ άρχισα να διασχίζω το δρόμο. Και τότε άρχισε να ουρλιάζει, πίσω μου, “Θα σε σκοτώσω, γαμημένε fa***t! Θα σε σκοτώσω, γαμημένο κάθαρμα! Θα σε γκέι-χτυπήσω! Έτσι έτρεξα -ήμουν μόνος- έτρεξα σε ένα ψιλικατζίδικο και καθώς άνοιγα την πόρτα φώναξε: “Γι’ αυτό χρειάζομαι όπλο!”».

Ο Page ελπίζει ότι μιλώντας για το περιστατικό θα ευαισθητοποιήσει περισσότερο για το τι αντιμετωπίζουν καθημερινά τα τρανς άτομα. Απλά το να διασχίζουν το δρόμο μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή τους. Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο Page σε όσους του λένε ότι είναι «πολύ ευαίσθητος».

Αλλά ο Page έχει επίσης βιώσει πολλή χαρά μετά τη μετάβαση.

«Δεν μπορώ να μην μιλήσω για τη μεγαλύτερη χαρά, που έχω νιώσει, η οποία είναι να βλέπεις πραγματικά τον εαυτό σου. Ξέρω ότι φαίνομαι διαφορετικός στους άλλους, αλλά για μένα, μου φαίνεται ότι μόλις αρχίζω να μοιάζω με τον εαυτό μου», είπε.

«Έτσι, η μεγαλύτερη χαρά είναι απλά να μπορείς να νιώθεις παρών, κυριολεκτικά, απλά να είσαι παρών. Να μπω σε μια ομάδα νέων ανθρώπων και να μπορέσω να εμπλακώ με έναν τρόπο όπου δεν θα νιώθω αυτή τη συνεχή αίσθηση να φεύγω από το σώμα μου, αυτή την ατελείωτη αίσθηση άγχους και νευρικότητας και ότι θέλω να φύγω. Όταν λέω ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα ένιωθα έτσι, το εννοώ απόλυτα».

Ακόμα και με όλες τις επιθέσεις που έπρεπε να υποστεί ο Page και τις επιθέσεις που έχει δεχτεί η κοινότητα των τρανς, είπε το πόσο απελευθερωτικό είναι να εισαι ο εαυτός σου. Παρόλο που υπάρχουν πολλά που πολεμάει, θέλει να ξέρει ο κόσμος ότι τα πηγαίνει περίφημα και ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους ανθρώπους του.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!