Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χωρίς τον δημοσιογράφο και τις οργανώσεις, θα έμενε στα αζήτητα η νεκρή τρανς στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΔ

Με την παρακάτω ανακοίνωση, η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηλιτεύει το γεγονός ότι, αν δεν αναδείκνυε το θέμα ο δημοσιογράφος, Κων. Τσακίρης, και οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, «θα έμενε στα αζήτητα η νεκρή τρανς στη Θεσσαλονίκη»:

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο την υπόθεση της τρανς σεξεργάτριας, που πέθανε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Η νεκρή γυναίκα έμεινε για μέρες στο ψυγείο του νοσοκομείου, χωρίς, όπως μάθαμε, οι συγγενείς της να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μία αξιοπρεπή κηδεία και ταφή της. Το ακόμα πιο εξοργιστικό γεγονός είναι ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, βρήκε ευκαιρία να εκμεταλλευθεί μικροπολιτικά το ζήτημα, ενώ αρχικά αδιαφόρησε εντελώς.

ΣΥΡΙΖΑ ΛΟΑΤΚΙ+Η ταφή ή αποτέφρωση συμπολιτών μας που έχουν εγκαταλειφθεί ή είναι άποροι, δεν μπορεί να είναι προσωπικό θέμα ελεημοσύνης του δημάρχου και οποιουδήποτε άλλου. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει σταθερή και συντεταγμένη διαδικασία αντιμετώπισης, μέσω συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου είτε νομοθετικού είτε ενσωματωμένου στον κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να προβλέπονται πάγιες διαδικασίες του Δήμου, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία. Με αυτόν τον τρόπο έπρεπε να αντιμετωπιστεί η άτυχη τρανς συμπολίτισσά μας που απεβίωσε.

Σημειώνουμε πως λίγες μέρες πριν, η Διοίκηση του Δήμου έφερε προς ψήφιση στο ΔΣ απόφαση για ταφή με δημοτικά έξοδα στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Η υπόθεση, πάντως, της νεκρής τρανς πήρε διαστάσεις μετά από τις προσπάθειες δημοσιοποίησης του τραγικού γεγονότος από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τσακίρη, ενώ κινητοποιήθηκαν αμέσως και πίεσαν προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για να βρεθεί μια λύση, ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» και το Thessaloniki Pride.

Χωρίς τη συνδρομή και συνεχή προσπάθεια, ακόμα και με αφιέρωση προσωπικού χρόνου του κ. Τσακίρη και των οργανώσεων, η νεκρή τρανς θα έμενε στα αζήτητα.

Παράλληλα, οι συγγενείς της νεκρής δηλώνουν αδυναμία να αναλάβουν τα έξοδα, ενώ συμφωνούν με το να τα αναλάβει ο δήμος.

Πάντως, χτες βγήκε μία ανακοίνωση από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος γνωστοποίησε ότι προτίθεται να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα ταφής της γυναίκας. Όπως πληροφορηθήκαμε η κηδεία της πρόκειται να γίνει αύριο στις 4.30 στα κοιμητήρια της Θέρμης και ελπίζουμε να γίνει με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τον απαραίτητο σεβασμό.

Για ακόμη μια φορά, χάρη στα αντανακλαστικά του κινηματικού και του αλληλέγγυου κόσμου, βρέθηκε λύση σε ένα «αδιέξοδο», μήπως και γαληνέψει η ψυχή της, έστω και μετά θάνατον… Δεν είναι όλα επικοινωνία, θα πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά, πρωτίστως, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια ρατσιστικά φαινόμενα εις βάρος των τρανς ατόμων. Ούτε εν ζωή ούτε μετά θάνατον. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία που τη χαρακτηρίζει η ισότητα και ο σεβασμός σε κάθε πολίτη της χώρας.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!