Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις «ομοφοβικές και ρατσιστικές» αναφορές με αφορμή την «ευλογιά των πιθήκων»

23/05/2022
ευλογιά πιθήκων
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν αρκετές αναφορές για το πρόσφατο ξέσπασμα του σπάνιου ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως «ρατσιστικές και ομοφοβικές».

Από τις 6 Μαΐου, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 140 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο οργανισμός τόνισε ότι «η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής ή επαφής με ρούχα ή λευκά είδη που χρησιμοποιούνται από άτομο που έχει ευλογιά των πιθήκων» και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε κοινότητα.

Επίσης, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV/AIDS (UNAIDS) πρόσθεσε ότι ορισμένες αναφορές για την ευλογιά των πιθήκων σχετικά με τους Αφρικανούς και τη ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητα «ενισχύουν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα».

Ο Matthew Kavanagh, αναπληρωτής διευθυντής της UNAIDS, είπε στην Guardian: «Το στίγμα και η ενοχοποίηση υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να ανταποκρίνεται κανείς αποτελεσματικά σε επιδημίες όπως αυτή».

Ο Παγκόσμιος Οργσνισμός Υγείας ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή (20 Μαΐου): «Ο ΠΟΥ εργάζεται με τις πληγείσες χώρες και άλλες για να επεκτείνει την επιτήρηση ασθενειών για να βρει και να υποστηρίξει άτομα που μπορεί να επηρεαστούν και να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της νόσου».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!