Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει πλήρως τις πρακτικές μεταστροφής σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Ψηφοφορία στη Γαλλία

Τι λέει ο γαλλικός νόμος, που ισχύει από τις 31 Ιανουαρίου 2022 και γιατί είναι ελλιπής η τροπολογία Πλεύρη.

Την πλήρη απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα προβλέπει ο γαλλικός νόμος. Η διενέργειά τους αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα στη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες (Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Μάλτα κ.α.). Σε αντίθεση με την τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση η ελληνική κυβέρνηση και η οποία προβλέπει απαγόρευση μόνο για τα ευάλωτα άτομα (ανήλικα και υπό δικαστική συμπαράσταση) και μόνο για τις πρακτικές που ακολουθούν επαγγελματίες επ’ αμοιβή.

Ο όρος «θεραπεία μεταστροφής» (“conversion therapy”), ο οποίος προέκυψε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950, αναφέρεται σε πρακτικές που ισχυρίζονται ότι αλλάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα/έκφραση φύλου ενός ατόμου.

Ο γαλλικός νόμος αποσκοπεί στην καλύτερη καταπολέμηση αυτών των ψευδοθεραπειών. Σύμφωνα με την αιτιολογική του έκθεση, αυτές οι «θεραπείες» βασίζονται στην υπόθεση ότι η ομοφυλοφιλία, η αμφιφυλοφιλία και η τρανς ταυτότητα είναι ασθένειες που πρέπει να θεραπευτούν. Απευθύνονται συνήθως σε νεανικό κοινό, έχουν δραματικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία όσων τις υφίστανται: κατάθλιψη, απομόνωση, αυτοκτονία. Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες μπορεί να έχουν τη μορφή συνεντεύξεων, μαθημάτων κατάρτισης, εξορκισμού, ηλεκτροσόκ ή ενέσεων ορμονών, δεν έχουν καμία ιατρική ή θεραπευτική βάση. Πραγματοποιούνται από μια μειοψηφία αυτοαποκαλούμενων «θεραπευτών» και από ορισμένους εκπροσώπους ή οπαδούς αιρέσεων.

Οι «θεραπείες μεταστροφής» πλέον σημαίνουν ποινική δίωξη στη Γαλλία για όποιον τις εφαρμόζει. Μπορούν να θεωρηθούν ως ηθική ή σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση αδυναμίας, βία ή παράνομη άσκηση της ιατρικής. Ωστόσο, τα θύματα δεν γνωρίζουν πάντοτε αυτά τα ένδικα μέσα ή δυσκολεύονται να αποδείξουν το αδίκημα.

Ένα νέο αδίκημα που τιμωρεί τις θεραπείες μετατροπής

Το νομοθετικό κείμενο εισάγει ένα νέο αδίκημα στον ποινικό κώδικα, το οποίο τιμωρεί «επαναλαμβανόμενες πρακτικές, συμπεριφορές ή δηλώσεις που αποσκοπούν στην τροποποίηση ή την καταστολή του πραγματικού ή υποτιθέμενου σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός προσώπου και έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της σωματικής ή ψυχικής του υγείας».

Οι ποινές που επιβάλλονται είναι φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Μπορούν να αυξηθούν σε φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως εάν το θύμα είναι ανήλικος ή ευάλωτος.

Εάν ένας γονέας καταδικαστεί, ο ποινικός δικαστής θα πρέπει να εξετάσει εάν θα πρέπει να ανακαλέσει ή όχι τη γονική επιμέλεια.

Η Βουλή διευκρίνισε ότι οι απλές προσκλήσεις για προσοχή και προβληματισμό που απευθύνονται στο πρόσωπο δεν θα τιμωρούνται βάσει αυτού του νέου αδικήματος.

Στόχος του κειμένου είναι να διασφαλιστεί ότι το συγκεκριμένο αδίκημα αναγνωρίζεται ως ποινικό, ώστε να βοηθηθούν τα θύματα να υποβάλουν καταγγελίες.

Μετά από τροπολογία των Γάλλων βουλευτών, οι ενώσεις που έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου θα μπορούν να ενεργούν ως πολιτική αγωγή (νομική υπεράσπιση) για τα θύματα της θεραπείας μεταστροφής, με τη συγκατάθεσή τους. Επιπλέον, μια νέα υποχρέωση επιβάλλεται στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP): η καταπολέμηση των θεραπειών μεταστροφής.

Κυρώσεις για τους γιατρούς που ασκούν ψευδοθεραπείες μετατροπής

Ο γαλλικός νόμος δίνει επίσης τη δυνατότητα να τιμωρούνται με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ οι γιατροί που ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου. Στους εν λόγω γιατρούς θα επιβληθεί επίσης απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος για διάστημα έως και δέκα ετών.

Σε αυτό το τελευταίο σημείο, οι βουλευτές διευκρίνισαν επίσης ότι ο επαγγελματίας υγείας που καλεί τον ασθενή του να είναι προσεκτικός και να προβληματιστεί πριν ξεκινήσει μια διαδικασία μετάβασης δεν θα τιμωρείται.

Το νομικό κείμενο στα γαλλικά

https://avmag.gr/320875/to-koinovoylio-tis-gallias-psifise-tin-apagoreysi-ton-quot-therapeion-quot-metastrofis/

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!