Η αληθινή ιστορία δύο εραστών που αναγκάστηκαν να κρύψουν τον έρωτά τους, εξαιτίας του καταπιεστικού σοβιετικού στρατού της δεκαετίας του 1970.

Η ταινία Firebird είναι γυρισμένη από πέρυσι αλλά φέτος βρήκε τον δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες διεθνώς. Ίσως και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η εσθονο-βρετανική συμπαραγωγή εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους ένας καταπιεστικός και ομοφοβικός κρατικός μηχανισμός σημαδεύει τους πολίτες με ντροπή. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, το σκηνικό διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν η Σοβιετική Ένωση κατείχε ακόμη τις χώρες της Βαλτικής. Ο επαρχιώτης Ρώσος νεαρός Sergey Serebrennikov (τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Tom Prior, που συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον Εσθονό σκηνοθέτη Peeter Rebane και τον εμπνευστή της ιστορίας Sergey Fetisov) κάνει τη θητεία του σε μια στρατιωτική βάση στην Εσθονία.

Έχει ένα ντροπαλό φλερτ με τη Luisa (Diana Pozharskaya), γραμματέα του διοικητή της στρατιωτικής βάσης. Ωστόσο, όταν ο Sergey αναλαμβάνει να υπηρετήσει ως βοηθός του όμορφου πιλότου, Roman Matvajev (Ουκρανός ηθοποιός Oleg Zagorodnii), η έλξη μεταξύ των δύο ανδρών γίνεται σωματική και σύντομα πέφτει και το πρώτο φιλί με μουσική υπόκρουση Τσαϊκόφσκι. Στη συνέχεια, φεύγουν κρυφά στο Ταλίν για να παρακολουθήσουν μια παράσταση του Firebird του Igor Stravinsky, εξ ου και το όνομα της ταινίας.

Εκείνη την εποχή η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στον σοβιετικό στρατό. Όχι ότι η σημερινή κατάσταση στη Ρωσία είναι πολύ καλύτερη.

Μια ανώνυμη πηγή ενημερώνει τον τοπικό αξιωματικό της KGB, πράγμα που σημαίνει ότι ο Sergey και ο Roman πρέπει να κρύψουν τον έρωτά τους. Η θητεία του Sergey τελειώνει και μετακομίζει στη Μόσχα για να γίνει ηθοποιός, όπου ζει κάποιος πιο ελεύθερα όσον αφορά τη σξουαλικότητά του.

Περνάνε μερικά χρόνια και ο Roman εμφανίζεται ξανά, που στο μεταξύ έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει έναν γιο. Απλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον Sergey (όπως στο Brokeback Mountain).

Τελικά, πρόκειται για μια μάλλον λυπητερή ιστορία, που δεν διαφέρει πολύ από το Brokeback Mountain, δεδομένου του σκηνικού της εποχής και του θέματος της κρυφής αγάπης.

Βέβαια, ο σκηνοθέτης Rebane, αν και αρκετά ικανός, δεν είναι ο Ανγκ Λι. Ο Prior και ο Zagorodnii έχουν σίγουρα χημεία μεταξύ τους. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, απλά χάνει λίγο στους διαλόγους και στις ερμηνείες.

 

Η ταινία Firebird κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου στις κινηματογραφικές αίθουσες της Βρετανίας και στις 29 Απριλίου στις ΗΠΑ.

Firebird

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.