Anne Bonny & Mary Read: οι πρώτες κουήρ πειρατίνες της ιστορίας

Anne Bonny and Mary Read

Οι Anne Bonny και Mary Read ήταν δύο γυναίκες, που κατέρριψαν τα στερεότυπα για το γυναικείο φύλο. Και όχι μόνο αυτό: Φέρεται να είχαν και ερωτική σχέση, οπότε θα λέγαμε ότι ήταν οι πρώτες κουήρ πειρατίνες της ιστορίας.

Αν και οι πειρατές υπήρχαν από την αρχαιότητα, η Χρυσή Εποχή της πειρατείας θεωρείται πως ήταν μεταξύ του 17ου και του 18ου αιώνα μ.Χ. Χιλιάδες πειρατές δραστηριοποιήθηκαν μεταξύ του 1650 και του 1720. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 5.000 πειρατές πιθανότατα δρούσαν στις θάλασσες. Πολλοί από τους πιο διάσημους πειρατές διατηρούσαν μια φήμη, η οποία να εμπνέει φόβο και δέος, ενώ προωθούσαν τον τρόμο λίγο πριν την επίθεση, με την ύψωση της μαύρης σημαίας με το κρανίο και τα οστά.

Μερικοί από τους πιο διάσημους πειρατές αναφέρονται στο βιβλίο A General History of the Pyrates του Captain Charles Johnson, γραμμένο το 1724, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα. Στο βιβλίο αυτό αναγράφονται και οι βίοι δύο από τις πιο γνωστές πειρατίνες, της Anne Bonny και της Mary Read.

Η Anne Bonny γεννήθηκε το 1698 στο Charles Town –μετέπειτα Charleston– της South Carolina στις ΗΠΑ, με ιρλανδική, όμως, καταγωγή λόγω του εποικισμού. Ήταν παιδί εκτός γάμου του δικηγόρου πατέρα της, William Cormac, και μιας υπηρέτριας, που εργαζόταν στο σπίτι του εκείνη την περίοδο. Μόλις η απιστία του πατέρα της φανερώθηκε, ο ίδιος χώρισε και ανέλαβε την επιμέλεια της Anne.

Σκίτσο του 1842 της Read (δεξιά) να σκοτώνει έναν πειρατή. Πηγή Εικόνας: wikipedia.org

Όταν η Anne μεγάλωσε, δέχτηκε πιέσεις από τον πατέρα της να αρραβωνιαστεί, όμως εκείνη με μεγάλο σθένος αρνήθηκε. Η ίδια, το 1718, παντρεύτηκε τον ναύτη John Bonny, με τον οποίο ταξίδεψε στο νησί του New Providence στις Μπαχάμες. Εκεί, ο άντρας της έγινε πληροφοριοδότης του κυβερνήτη και ιδιώτη, Woodes Rogers, γεγονός που της προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια. Απογοητευμένη, παράλληλα, και με τον γάμο της, αποφάσισε να φτιάξει μόνη της τη ζωή της και να συμπλεύσει με τον πειρατή John “Calico Jack” Rackham, ο οποίος, μάλιστα, πρότεινε να δώσει χρήματα στον πρώην άντρα της, προκειμένου να τη χωρίσει. Ήταν αρκετά συνηθισμένο για εκείνη την εποχή, όμως ο John Bonny αρνήθηκε.

Τον Αύγουστο του 1720, η Anne Bonny βοήθησε τον Calico Jack να κυβερνήσει το πλοίο William από το λιμάνι του Nassau. Μαζί με άλλους δώδεκα ναύτες, το ζευγάρι άρχισε την πειρατεία σε εμπορικά πλοία κατά μήκος της Τζαμάικα. Η ίδια η Bonny ποτέ δεν δίσταζε να δείχνει το φύλο της στους συντρόφους της, εκτός από κάποιες λεηλασίες, στις οποίες μεταμφιεζόταν και πολεμούσε ως άντρας.

Τα κατορθώματα του πληρώματος του πλοίου William δεν είχαν περάσει απαρατήρητα από τον Woodes Rogers, ο οποίος σύντομα έστειλε τον ιδιώτη καπετάνιο Jonathan Barnet σε καταδίωξη. Τον Νοέμβριο του 1720, ο Barnet συνάντησε το πλοίο William στο Negril Point της Τζαμάικα. Στο πλοίο υπήρχε και άλλη μία γυναίκα πειρατής, η Mary Read.

Η Mary Read γεννήθηκε το 1695 στην Αγγλία, με την πρώιμη ζωή της να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Σύμφωνα με το βιβλίο A General History of the Pyrates, η μητέρα της ήταν παντρεμένη με έναν ναύτη, ο οποίος την εγκατέλειψε, αφήνοντάς την με έναν γιο. Η μητέρα της, με την επόμενη σχέση της, γέννησε τη Mary, χάνοντας, όμως, τον γιο της, πιθανόν από ασθένεια. Προκειμένου να λαμβάνει χρήματα, η μητέρα της την έντυνε και τη μεγάλωνε σαν τον πρωτότοκο γιο της.

Αριστερά: Anne Bonny και Δεξιά: Mary Read Πηγή Εικόνας: atlasobscura.com

Η Read, ακόμα και μετά τον θάνατο των ανθρώπων που ήταν υπεύθυνοι των χρηματικών παροχών της, συνέχισε να ντύνεται σαν αγόρι, ενώ, αργότερα, ταξίδεψε στη Φλάνδρα για να υπηρετήσει στον στρατό. Εκεί, γνώρισε και έναν άλλον στρατιώτη, με τον οποίο έζησε για λίγα χρόνια στη Μπρέντα της Ολλανδίας, μέχρι ο ίδιος να αποβιώσει. Η Read επέστρεψε στην ενεργό ζωή ως άντρας και, τελικά, εργάσθηκε ως ναυτικός. Το πλοίο της κατασχέθηκε από πειρατές. Πολύ αργότερα, γνώρισε το πλήρωμα του Calico Jack και έγινε μέλος του.

Πολλοί έχουν περιγράψει τη Read ως αδίστακτη και αθυρόστομη, έτοιμη να πολεμήσει οποιονδήποτε ήταν αρκετά θαρραλέος να σταθεί στον δρόμο της. Στο πλοίο του Calico Jack, ερωτεύτηκε έναν ξυλουργό. Μια φορά, ένας ναύτης προκάλεσε τον αγαπημένο της σε μονομαχία. Όταν φάνηκε πως η μάχη δεν ήταν υπέρ του, η Mary παρενέβη και, εν τέλει, σκότωσε τον προκλητικό ναύτη.

Ας επανέλθουμε, όμως, στην καταδίωξη του Νοεμβρίου. Εκτός από τη Bonny και τη Read, που πολέμησαν σκληρά, οι υπόλοιποι κουρσάροι ήταν πολύ μεθυσμένοι για να αντισταθούν και το πλήρωμα αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε στην Τζαμάικα για δίκη. Ο Calico Jack και τα αρσενικά μέλη του πληρώματος κρίθηκαν αμέσως ένοχοι και απαγχονίστηκαν. Η Bonny και η Read δικάστηκαν. Αν και οι δύο τους κρίθηκαν ένοχες και καταδικάστηκαν σε θάνατο, οι εγκυμοσύνες τους που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα τους χάρισαν τη διακοπή της εκτέλεσης. Η Read πέθανε στη φυλακή τον επόμενο χρόνο, αλλά η Bonny, είτε αφέθηκε ελεύθερη, πιθανότατα λόγω της επιρροής του πατέρα της, είτε δραπέτευσε. Κανείς δεν έμαθε τι απέγινε, φημολογείται, όμως, πως έζησε για πολλά ακόμα χρόνια. Μπορεί ο χρόνος, στον οποίο οι δύο γυναίκες έδρασαν να ήταν μικρός, όμως το αποτύπωμα, το οποίο άφησαν στην Ιστορία, δεν είναι αμελητέο.

Σύμφωνα με πηγές που παραθέτει ο ιστορικός και instagrammer, Eric Cervini, οι δύο γυναίκες είχαν αναπτύξει ερωτική σχέση τη σύντομη περίοδο που βρέθηκαν μαζί στο πλήρωμα του Calico Jack. Ο Jack θύμωσε όταν το έμαθε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, γιατί οι δύο γυναίκες ήταν από τα πιο γενναία μέλη του πληρώματός του.

https://www.instagram.com/reel/CcV7mt3DL7Z/?utm_source=ig_web_copy_link

Πηγές για περισσότερο διάβασμα από τον Eric Cervini:

  • O’Driscoll, Sally, “The Pirate’s Breasts: Criminal Women and the Meanings of the Body.” The Eighteenth Century, 2012.
  • Rob Canfield, “Something’s Mizzen: Anne Bonny, Mary Read, ‘Polly’, and Female Counter-Roles on the Imperialist Stage,” South Atlantic Review, 2001
  • Captain Charles Johnson, “A General History of the Robberies and Murders of the Most Notorious Pyrates,” Lyons Press, 1724
  • Lizabeth Paravisini-Gebert, “Cross-Dressing on the Margins of Empire: Women Pirates and the Narrative of the Caribbean,” Palgrave Macmillan, 2001

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!