Crystal Meth Anonymous: Η οργάνωση που βοηθά στην απεξάρτηση από την Κρίσταλ

Η ιστορία ενός πορνοστάρ που «συνάντησα» στο τουίτερ είναι μία από τις πολλές που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες, ειδικά στις ΗΠΑ.

Ένας άνθρωπος, εθισμένος στις χημικές ουσίες και στο σεξ (chemsex), καταλήγει να αναζητά κάπου καταφύγιο για να απεξαρτηθεί. Εφόσον τα καταφέρει κι εφόσον αυτό τον βοηθά, δημοσιοποιεί το πρόβλημά του για να βοηθήσει κι άλλους, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα εκεί έξω.

Έτσι, ανέβασε κι αυτός στο τουίτερ τη φωτογραφία με τις «μάρκες» της οργάνωσης Crystal Meth Anonymous, για τους έξι μήνες αποχής από τη χρήση της Crystal Meth.

Στην Ελλάδα, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το chemsex, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από το Chemsex Support του Checkpoint

Οι Crystal Meth Anonymous είναι μια κοινότητα ανθρώπων που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και επεκτείνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μοιράζονται την εμπειρία, τη δύναμη και την ελπίδα τους μεταξύ τους, ώστε να λύσουν το κοινό τους πρόβλημα και να βοηθήσουν και άλλους να ανακάμψουν από τον εθισμό στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνετε μέλη είναι η επιθυμία να σταματήσετε τη χρήση. Δεν υπάρχουν συνδρομές ή τέλη για τη συμμετοχή στην CMA. Η CMA, σύμφωνα με όσα γράφει στον ιστότοπο της, δεν συμμαχεί με καμία αίρεση, δόγμα, πολιτική, οργάνωση ή ίδρυμα- δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε καμία διαμάχη- και ούτε υποστηρίζει ούτε αντιτίθεται σε κανένα σκοπό. «Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να ζούμε μια νηφάλια ζωή και να μεταφέρουμε το μήνυμα της ανάρρωσης στους εθισμένους στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη που εξακολουθούν να υποφέρουν.»

Ποια είναι τα Δώδεκα Βήματα;

Τα Δώδεκα Βήματα της CMA είναι ένα σύνολο αρχών που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν μια πνευματική αφύπνιση. Δουλεύοντας τα Βήματα, μάθαμε πώς να ζούμε μια ικανοποιητική, νηφάλια ζωή.

Πώς λειτουργεί; Όπως και άλλες κοινότητες Δώδεκα Βημάτων, η προσέγγιση της CMA για την ανάρρωση αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία:

Συναντήσεις και Κοινότητα

Συμμετέχουμε τακτικά στις συναντήσεις για να μάθουμε πώς οι άλλοι έχουν παραμείνει νηφάλιοι και να βρούμε υποστήριξη στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το φόβο, τη μοναξιά, τη θλίψη ή άλλα συναισθήματα που μπορεί να μας κατακλύζουν κατά καιρούς. Μετά από μια συνάντηση, συχνά βγαίνουμε έξω ως ομάδα για δείπνο ή καφέ. Στη συνάντηση, συζητάμε τις ιδέες που μόλις ακούσαμε και γνωρίζουμε τα άλλα μέλη σε πιο προσωπικό επίπεδο. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η καθημερινή παρακολούθηση των συναντήσεων, της μεθόδου των Δώδεκα Βημάτων και η συναναστροφή είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να παραμείνουμε νηφάλιοι.

Xορηγία και εργασία στα Βήματα

Χορηγός είναι ένας άλλος απεξαρτημένος χρήστης που επιλέγουμε να μας προσφέρει καθοδήγηση στην εργασία των Δώδεκα Βημάτων της CMA. Μοιράζεται επίσης μαζί μας τον τρόπο με τον οποίο έχει παραμείνει νηφάλιος και κάνει προτάσεις για να μας βοηθήσει να παραμείνουμε κι εμείς νηφάλιοι. Οι χορηγοί δεν μας λένε τι να κάνουμε- οι επιλογές που κάνουμε στην ανάρρωση είναι αποκλειστικά δικές μας.

Υπηρεσία και δεσμεύσεις

Ενισχύουμε τη νηφαλιότητά μας βοηθώντας άλλους εξαρτημένους. Προσφέρουμε εθελοντικά υπηρεσίες. Για παράδειγμα, συμφωνούμε να φτιάχνουμε καφέ, να αποθηκεύουμε βιβλιογραφία για την ανάρρωση, να κρατάμε τα οικονομικά μιας ομάδας ή να στεκόμαστε στην πόρτα για να προσφέρουμε ένα ζεστό “γεια” σε έναν νεοεισερχόμενο. Αυτές οι δεσμεύσεις μας κρατούν να παρακολουθούμε τακτικά τις συναντήσεις, βοηθούν τους άλλους στην κοινότητα να μας γνωρίσουν και μας παρέχουν την ικανοποίηση ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας.

Σε τι διαφέρει η CMA από άλλες κοινότητες της μεθόδου των Δώδεκα Βημάτων;

Έχουμε διαπιστώσει ότι συνδεόμαστε καλύτερα με άλλους εθισμένους στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, επειδή κατανοούν το σκοτάδι, την παράνοια και τους καταναγκασμούς αυτού του ιδιαίτερου εθισμού. Τα Δώδεκα Βήματα της CMA προσαρμόστηκαν από τους Ανώνυμους Αλκοολικούς. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι από εκείνους που ανήκουν σε άλλες κοινότητες Δώδεκα Βημάτων. Ταυτόχρονα, πολλοί από εμάς αδυνατούμε να ταυτιστούμε πλήρως με “έναν μεθυσμένο που πέφτει κάτω” ή, στην περίπτωση ενός ηρωινομανή. Η υπερεκτεταμένη διάρκεια και η ένταση των επιδράσεων της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης είναι μοναδική. Πολλοί από εμάς έχουν παρακολουθήσει και άλλες συναντήσεις Ανωνύμων. Όμως, ποιος άλλος παρά ένας άλλος εθισμένος στη μεθαμφεταμίνη καταλαβαίνει την τρέλα που συνοδεύει τον εθισμό και, τελικά, αυτή τη φαινομενικά απύθμενη πτώση στην κατάθλιψη που μας κάνει να θέλουμε απεγνωσμένα να κάνουμε ακόμη περισσότερη χρήση;

Τι γίνεται με το αλκοόλ και τα άλλα ναρκωτικά;

Πολλοί από εμάς αγωνίστηκαν να εγκαταλείψουν το αλκοόλ και άλλα μη συνταγογραφούμενα ναρκωτικά, μαζί με την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Το πρώτο βήμα για την ανάρρωσή μας ήταν να παραδεχτούμε ότι ήμασταν εθισμένοι. Καταλάβαμε ότι η εθιστική μας συμπεριφορά μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί και σε άλλες ουσίες. Οι γιατροί, οι ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες που είναι εξοικειωμένοι με τη θεραπεία της ασθένειάς μας αναφέρονται σε αυτό ως διασταυρούμενος εθισμός. Αυτός είναι ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος. Περαιτέρω, η κοκαΐνη, η μαριχουάνα, το αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά συχνά μας οδήγησαν κατευθείαν πίσω στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Για κάποιους από εμάς, χρειάστηκε χρόνος, αλλά για τους περισσότερους συνέβη αρκετά γρήγορα: Η αθώα διαφυγή μας στο μπαρ της γειτονιάς μας έστειλε πίσω στους εμπόρους κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης σε αναζήτηση του ναρκωτικού της επιλογής μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το αλκοόλ είναι ναρκωτικό, τελεία και παύλα.

Τι γίνεται με την πρόληψη της υποτροπής;

Βιώσαμε μεγάλη ανακούφιση όταν, με την πάροδο του χρόνου, η επιθυμία για χρήση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης έπαψε να υφίσταται. Γνωρίζουμε ότι είναι ευκολότερο να παραμείνεις καθαρός παρά να γίνεις καθαρός. Η υποτροπή δεν χρειάστηκε ποτέ να συμβεί, αλλά όταν συνέβη, ήταν ζωτικής σημασίας για εμάς να είμαστε αυστηρά ειλικρινείς σχετικά με τη χρήση μας και σε κάθε αυτοεξέταση που ακολούθησε. Επιστρέψαμε αμέσως στις συναντήσεις, τηλεφωνήσαμε σε φίλους στην κοινότητα και συζητήσαμε την εμμονή μας στη χρήση. Δεν διακινδυνεύσαμε να εγκλωβιστούμε περαιτέρω στα γνωστά μοτίβα και τα βασανιστήρια του εθισμού μας. Προσπαθήσαμε να αποδεχτούμε το λάθος μας, χωρίς να ντρεπόμαστε. Τα μέλη της CMA μας καλωσόρισαν πίσω, μας άκουσαν και συχνά έκαναν χρήσιμες υποδείξεις, καθώς διπλασιάσαμε τις προσπάθειές μας για ανάρρωση.

Γιατί μια μέρα τη φορά;

Η ιδέα να μην ξαναχρησιμοποιήσουμε ποτέ κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη ήταν αδύνατο να την κατανοήσουμε. Στην αρχή της ανάρρωσης, μας ενθάρρυναν να δεσμευόμαστε κάθε μέρα να μην κάνουμε χρήση μόνο για εκείνη τη μέρα. Αυτή η υπόσχεση ήταν ακόμα υπερβολική για κάποιους από εμάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας κάτι παρόμοιο: «Δεν θα κάνω χρήση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, μόνο για την επόμενη ώρα». Αυτό μας βοήθησε να μείνουμε στο εδώ και τώρα και να μην αναλωθούμε στο τι θα μπορούσε να γίνει. Για αυτούς τους λόγους, λέμε ότι μένουμε νηφάλιοι μία μέρα τη φορά.

 

 

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!