Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας είναι μία ακόμα μέρα διεκδίκησης

31/03/2022
Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας είναι μία ακόμα μέρα διεκδίκησης των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων των τρανς συνανθρώπων μας.

της Άννας Κουρουπού*

Αν κάθε χρόνο δεν αυξανόταν ο αριθμός των τρανς θυμάτων λόγω ρατσιστικής βίας-μόνο για την ταυτότητα φύλου τους, θα μπορούσε να είναι γιορτή.

Αν οι τρανς άνθρωποι είχαν ίσες ευκαιρίες με κάθε πολίτη του κόσμου στην εκπαίδευση, την εργασία, την ιατρική περίθαλψη, την περιορισμένη εν γένει κοινωνική πρόσβαση, τότε θα μιλούσαμε για ανθρώπινα δικαιώματα επί ίσοις όροις.

Διεκδικείς ορατότητα όταν δεν σε βλέπουν “καθαρά”.

Η ομίχλη, που δυστυχώς απλώνεται ραγδαία στις περισσότερες χώρες του κόσμου και δη στην Ελλάδα, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και τεράστια αποθέματα δύναμης για να διαλυθεί.

Η τρανς υπόσταση είναι φύσει επαναστατική. Αναρχία στη νόρμα.

Καθρέφτης που εγείρει έντονα το θυμικό. Ένας πολύχρωμος σάκος του μποξ, διότι είναι απροστάτευτος, ανήμπορος και διωκόμενος.

Ακριβώς επειδή είναι τρανς.

Το 2017 με πρωτοστάτη το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και αρωγούς την Κοινωνία των πολιτών έγινε Νόμος του Κράτους η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου (ΝΑΤΦ, Ν.4491/2017), έπειτα από πολυετείς αγώνες και επιμονή.

Είναι μια νίκη της Δημοκρατίας ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φασισμό.

Αλλά αρκεί;

Δειλά αρχίζουν εκπαιδεύσεις σε σχολεία, σεμινάρια από τρανς ανθρώπους σε κάθε υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για τη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας.

Οι τρανς άνθρωποι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που δικαιούνται και υποχρεούνται, όπως κάθε πολίτης.

Η σημερινή αναφορά, 31 Μαρτίου, είναι μέρα διεκδίκησης και ορατότητας για τα τρανς άτομα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Δεν φοβούνται. Δεν υποκύπτουν. Δείχνουν το δρόμο προς την μεγαλύτερη έννοια της ζωής, την ελευθερία σε μια κοινωνία που αρέσκεται να διχάζει παρά να ενώνει.

Οι τρανς άνθρωποι οραματίζονται μια κοινωνία ευθύνης που σέβεται τον εαυτό της.

Γιατί είναι κομμάτι της.

Ελπίδα, να γίνει ισότιμο και ισόνομο.


* Υπεύθυνη Ενδυνάμωσης κοινότητας εργαζομένων στο σεξ του Red Umbrella Athens και πρώην Γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

 

 

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!