Είναι το “Kirby and the Forgotten Land” το καλύτερο παιχνίδι της σειράς; | Review

01/04/2022
Πάντα έβρισκα τα Kirby παιχνίδια αρκετά απλοϊκά και “παιδικά”. Παρόλα αυτά τη στιγμή της ανακοίνωσής του Kirby and the Forgotten Land κάτι έκανε κλικ μέσα μου. Είναι αυτό το Kirby παιχνίδι που επιτέλους θα μου μιλήσει; Δεν θα σας κάνω spoiler, την απάντηση θα την μάθετε στο τέλος του review, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι εντυπωσιασμένος.
Εικόνα: Nintendo

Ξεκινώντας θα κάνω μια μικρή σημείωση πως θα δείτε πολλά “@” σε αυτό το άρθρο για τον απλούστατο λόγο ότι @ Kirby δεν έχει κάποιο φύλο και είναι non-binary χαρακτήρας. (Δηλαδή δείτε τον, είναι ένα ροζ στρόγγυλο ανθρωπόμορφο πλάσμα που ρουφάει ό,τι βρει μπροστά του. Πόσο πιο κουήρ να γίνει;).

Λοιπόν, ξεκινάμε από το προφανές. Το Kirby and the Forgotten Land είναι το πρώτο 3D Kirby παιχνίδι στην ιστορία του franchise – όχι δεν μετράω τα ψευτο 3D παιχνίδια τύπου Kirby 64: The Crystal Shards – και κατά την γνώμη μου αυτή είναι μια καλή στροφή για αυτή την σειρά των παιχνιδιών. Ένα από τα πρώτα πράγματα που με τράβηξε είναι αυτό, γιατί πολύ απλά μου θύμισε λιγάκι το Super Mario Galaxy 2 -δεν ξέρω γιατί το 2 συγκεκριμένα- όπου έχεις μια πίστα σε ένα 3D περιβάλλον που σε προκαλεί να την εξερευνήσεις. Και νομίζω αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια σε αυτό το παιχνίδι. Το να εξερευνώ κάθε γωνία μιας πίστας για να σώσω αυτά τα καταραμένα Waddle Dees. Και είναι αρκετά καλά κρυμμένα μερικά, πιστέψτε με.

Εικόνα: Polygon

Από την άλλη το 3D περιβάλλον και οι πίστες είναι πάρα πολύ ωραία δημιουργημένες. Έντονα χρώματα που το κολακεύουν, με πολλά στοιχεία στο περιβάλλον και καλό σχεδιασμό που να σε βοηθάει στην εξερεύνησή σου. Γεμίζει το μάτι σου ρε παιδί μου, πως το λένε. Είναι οπτικά πάρα πολύ ωραίο.

Είναι αρκετά ικανοποιητικό το να βλέπεις και τ@ Kirby να αλληλοεπιδρά με το 3D περιβάλλον και σε αυτό φυσικά βοηθάνε και οι πολλές μεταμορφώσεις τ@ Kirby. Πέρα από τις κλασικές που τ@ έχουμε συνηθίσει σε όλα τα παιχνίδια, όπως φωτιά, πάγο, σπαθί, cutter κ.α., όπου @ Kirby ρουφάει κάποιο χαρακτήρα για να πάρει την δύναμή του, το παιχνίδι αυτό περιέχει έναν νέο μηχανισμό, αυτόν του Μouthful Μode όπου @ Kirby ρουφάει αντικείμενα για να πάρεις τις δυνάμεις τους. Γίνε αυτοκίνητο και τρέξε μέσα στην πίστα. Ρούφα μια αψίδα και πέτα στον αέρα. Ναι, ξέρω ακούγεται αρκετά πρόστυχο, αλλά deal with it. Όπως και να έχει θεωρώ αυτόν τον μηχανισμό έξυπνο και διασκεδαστικό – ίσως λίγο creepy σε μερικές περιπτώσεις – αλλά προσθέτει ένα μικρό βαθμό αστείας μικρής πολυπλοκότητας στο παιχνίδι που του ταιριάζει.

Εικόνα: pocket-lint

Επιστρέφοντας λίγο στα copy abilities, μπορώ να πω ότι η δυνατότητα που έχει δοθεί ώστε να τα αναβαθμίσεις, προσδίδουν έναν βαθμό ανανέωσης στις “χιλιοχρησιμοποιημένες” μεταμορφώσεις. Ένα ακόμα αγαπημένο μου κομμάτι σε αυτό το παιχνίδι είναι αυτό. Να αναβαθμίζω τα copy abilities για να δω πως ακριβώς θα αλλάξει και θα εξελιχθεί μια δύναμη. Για παράδειγμα, αν αναβαθμίσεις την φωτιά πέρα ότι θα βελτιωθεί η δύναμή της και η εμβέλεια της, @ Kirby θα μπορεί να βγάζει φτερά και να κάνει glide!

Εικόνα: dotik

Ας πάμε όμως σε κάτι που πραγματικά με απογοήτευσε και αυτό ήταν το co-op mode. Ένας από τους λόγους που έπαιζα τόσα χρόνια τα παιχνίδια Kirby είναι ως επί το πλείστον το co-op mode. Μην τρομάξετε, δεν έχει αφαιρεθεί, το παιχνίδι εξακολουθεί να υποστηρίζει co-op, απλά στον συγκεκριμένο τίτλο, δεν λειτουργεί ακριβώς όπως τα προηγούμενα παιχνίδια. Τι εννοώ με αυτό; Στα προηγούμενα παιχνίδια μπορούσες τον δεύτερο παίκτη (ή τρίτο/τέταρτο σε μερικές περιπτώσεις) να τον κάνεις να είναι κάποιο από τα πλασματάκια που κάνεις copy τις δυνάμεις τους. Σε αυτόν τον τίτλο δυστυχώς ο δεύτερος παίκτης μπορεί να είναι έναν στάνταρ χαρακτήρας (ένα Waddle Dee με ένα δόρυ), χωρίς να μπορείς να τον αλλάξεις. Εντάξει καλό είναι και έτσι δεν λέω, απλά όταν σου αφαιρούν μια δυνατότητα σε ένα παιχνίδι που υπάρχει από πάντα σου χτυπάει κάπως.

Απαντώντας το ερώτημα λοιπόν που είχα θέσει στην αρχή αυτού του review, μπορώ να πω πως ναι. Το Kirby and the Forgotten Land είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι του franchise. Δεν είναι λιγότερο απλοϊκό ή “παιδικό”, αλλά μου υπενθυμίζει κιόλας πως δεν χρειάζεται. Οι νέες μεταμορφώσεις, το Mouthful Mode, ο 3D κόσμος και η εξερεύνησή του, προσθέτουν ότι ακριβώς χρειάζονταν ο τίτλος κατά την γνώμη μου για να λάμψει στα μάτια μου. Το παιχνίδι έχει περισσότερες προκλήσεις χωρίς να αλλάξει κάτι από το πιο πραγματικά είναι. Μάλιστα έχασα αρκετούτσικες φορές σε κάποιες πίστες. Ποιος να το περίμενε.

Εικόνα: Game News 24

Δεν ξέρω αν η Nintendo θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτόν τον 3D χαρακτήρα στα μελλοντικά Kirby παιχνίδια – αμφιβάλλω για να είμαι ειλικρινής-, ξέρω ωστόσο ότι για μένα το Kirby and the Forgotten Land είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχω παίξει από το Kirby franchise και ειλικρινά, στα μάτια μου έχει ανέβει αρκετά. Αν σου αρέσουν τα Kirby παιχνίδια, δεν το συζητώ ότι το Kirby and the Forgotten Land πρέπει να το αγοράσεις όπως και δήποτε. Αν από την άλλη δεν έχεις παίξει κανένα Kirby παιχνίδι ποτέ σου και θα ήθελες να δοκιμάσεις, τότε νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο παιχνίδι για να το κάνεις.

Βαθμολογία: 8,8/10


Ευχαριστούμε την CD media για την διάθεση του τίτλου.




Δες και αυτό!