Oscars 2022: οι εκπλήξεις, οι πρωτιές και τα στατιστικά της 94ης απονομής

28/03/2022
Σε μία βραδιά που τα είχε όλα, μείναμε πολλές φορές με το στόμα ανοιχτό, με τις ευχάριστες εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Πάμε όμως να δούμε τι συνέβη στην 94η Απονομή των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Ο αριθμητικός Νικητής ήταν φυσικά το DUNE, με 6 βραβεία.

Καλύτερη Ταινία: CODA

Το τελευταίο βραβείο της βραδιάς, έμελλε να είναι η μεγαλύτερη (ευχάριστη) έκπληξη της απονομής. Το CODA γίνεται ταινία ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ταινία σε παραγωγή πλατφόρμας, (της Apple Tv+) που καταφέρνει να πάρει το βραβείο. Επίσης έγινε η πρώτη ταινία που κερδίζει το Καλύτερης Ταινίας, χωρίς να είναι καν υποψήφια για Μοντάζ και Σκηνοθεσία. Επίσης, έγινε η πρώτη ταινία στην ιστορία του θεσμού, που κερδίζει με το μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού cast, να είναι κωφάλαλοι.

Σκηνοθεσίας: Jane Campion, για το The Power Of Dog

Το απόλυτο φαβορί της κατηγορίας, έφυγε με το αγαλματίδιο και επίσης έγραψε ιστορία. Έγινε η 3η γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει το Oscar Σκηνοθεσίας, μετά την Kathreen Bigelow, για το The Hurt Locker, του 2009, και τη Cloe Zao, για το Nomadland, το 2021. Επίσης είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης, με 2 υποψηφιότητες στην κατηγορία. Η πρώτη ήταν το 1994, με τα Μαθήματα Πιάνου.

Α’ Γυναικείου: Jessica Chastain, για το The Eyes Of Tammy Faye

Και μπορεί οι πιθανότητες να ήθελαν την Kristen Stewart, αλλά κανείς μας δεν απογοητεύτηκε με την βράβευση της Chastain. Έχει υπάρξει άλλες 2 φορές υποψήφια. Για Α’ Γυναικείου, για το The Hurt Locker και για Β’ Γυναικείου για το The Help.

Α’ Ανδρικού: Will Smith, για το King Richard

Κι όλοι μαζί αναφωνήσαμε επιτέλους, αν και το περιμέναμε. Ο Smith βραβεύθηκε για μία από τις καλύτερες ερμηνείες του, έχοντας υπάρξει υποψήφιος το 2002, για το Ali, και το 2007, για το Pursuit of Happiness. Επίσης γράφτηκε στην ιστορία καθώς σε αστειάκι του Chris Rock, κατά την τελετή, σηκώθηκε και του έριξε μια σφαλιάρα, καθώς το αστειάκι αφορούσε τη γυναίκα του, Jada Pinkket και το ξυρισμένο της κρανίο. Ο Rock φαίνεται δεν είχε μελετήσει, καθώς η Pinkket πάσχει από αλωπεκία.

B’ Γυναικείου: Ariana DeBose, για το West Side Story. 

Ακόμα μία ιστορική στιγμή για τα βραβεία. Η DeBose, έγινε η πρώτη queer αφρολατίνα που κερδίζει στην κατηγορία. Επίσης είναι η πρώτη φορά που κερδίζει ακριβώς ο ίδιος ρόλος βραβείο ερμηνείας, μετά τη Rita Moreno, στο 1o West Side Story. Μην μπερδεύεστε όμως. Στις περιπτώσεις του Νονού και του Joker, μιλάμε για ίδιους χαρακτήρες.

Β’ Ανδρικού: Troy Kotsur, για το CODA

Σε μία ερμηνεία καταπληκτική, ο Kotsur, κατάφερε να γίνει ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κερδίζει Oscar ερμηνείας.

Πρωτότυπου Σεναρίου: Kenneth Branagh, για το Belfast

Καμία έκπληξη εδώ, καθώς ο σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτης, και ηθοποιός, κερδίζει επιτέλους ένα Oscar, μετά από 6 υποψηφιότητες, σε διάφορες κατηγορίες.

Διασκευασμένου Σεναρίου: Sian Heder, για το CODA

Στη 2η έκπληξη της βραδιάς (λόγω σειράς ανακοίνωσης των βραβείων), η ταινία παραγωγής της Apple Tv+, φεύγει με το βραβείο.

Δημοφιλής Ταινία της Χρονιάς: Army Of The Dead

Ακόμα μία ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη ταινία που βραβεύεται απευθείας από το κοινό.

Τραγουδιού: No Time to Die

Σίγουρα όχι το καλύτερο κομμάτι, από τα υποψήφια για φέτος, ωστόσο έγινε το 3ο τραγούδι από ταινία του 007, που παίρνει το βραβείο.

Διεθνής Ταινία: Drive My Car, από την Ιαπωνία

Καμία έκπληξη εδώ. Το απόλυτο φαβορί, έφυγε με το αγαλματίδιο, και δικαίως.

Κοστούμια: Cruella

Κι εδώ ήταν η πρώτη έκπληξη της βραδιάς, καθώς οι πάντες περίμεναν το West Side Story. Δε μας χάλασε καθόλου, βέβαια.

όλα τα βραβεία:

CODA: 3 (Καλύτερης Ταινίας, Β΄Ανδρικού, Διασκευασμένου Σεναρίου)

DUNE: 6 (Μουσικής, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνογραφίας, Ήχου, Οπτικών Εφέ)

The Eyes of Tammy Faye: 2 (Α’ Γυναικείου, Μακιγιάζ – Μαλλιά)

The Power Of Dog: 1 (Σκηνοθεσίας)

West Side Story: 1 (Β’ Γυναικείου)

King Richard: 1 (Α’ Ανδρικού)

Belfast: 1 (Πρωτότυπου Σεναρίου)

Drive My Car: 1 (Διεθνούς Ταινίας)

Cruella: 1 (Κοστουμιών)

No Time to Die: 1 (Τραγουδιού)

Encanto: 1 (Ταινία Κινουμένων Σχεδίων)

Summer Of Soul: 1 (Ντοκιμαντέρ)

 

 

konstantinos karaganis

Με λένε Κωνσταντίνο, και προσπαθώ να είμαι καλά... Όταν δεν είμαι, στρέφομαι είτε στην δουλειά μου, που δεν είναι άλλη από την υποκριτική τέχνη, είτε στον κινηματογράφο, που δεν είναι κάτι άλλο πέρα από το κόλλημα της ζωής μου... Μην ξεχνάτε: όπως και κάθε άλλο πράγμα στη ζωή, ο κινηματογράφος δεν πρέπει να έχεις ταμπέλες... Καλές Προβολές...




Δες και αυτό!