Αποποινικοποίηση της σεξεργασίας στο Βέλγιο

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου πέρασε από το νομοθετικό σώμα του Βελγίου η μεταρρύθμιση του Βέλγου Υπουργού Δικαιοσύνης, Vincent Van Quickenborne, για την αποποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ.

Η σεξεργασία δεν είναι πλέον ποινικό αδίκημα στο Βέλγιο. Μία ιστορική απόφαση, που καθιστά το Βέλγιο δεύτερη χώρα στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη, που προχωρά σε μία τέτοια μεταρρύθμιση.
Η ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα στη συγκεκριμένη χώρα περιλαμβάνει όχι μόνο αυστηρότερες ποινές για τον βιασμό, αλλά και τη νομιμοποίηση των σεξεργατών και σεξεργατριών.

«Αυτό μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ιστορικό», λέει στο vrt.be η Wendy Gabriëls της οργάνωσης Violett Antwerp, η οποία παρέχει στους εργαζόμενους στο σεξ ιατρική και κοινωνική βοήθεια. «Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το κάνει αυτό. Ως κοινωνικοί λειτουργοί, δεν μπορούμε παρά να το καλωσορίσουμε αυτό».

Οι εργαζόμενοι στο σεξ θα θεωρούνται εργαζόμενοι όπως όλοι οι άλλοι και, ως εκ τούτου, θα μπορούν να συνάπτουν νόμιμες συμβάσεις εργασίας ή να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των ενώσεων των σεξεργαζόμενων. «Ανοίγει ο δρόμος για κανονική εργασία. Αυτό σημαίνει κοινωνικά δικαιώματα όπως οι συντάξεις και το επίδομα ανεργίας», λέει ο Daan, εκπρόσωπος της οργάνωσης UTSOPI.

@utsopi
Πρόκειται για έναν αγώνα που εμείς, οι εργαζόμενοι στο σεξ, διεξάγουμε εδώ και 30 χρόνια. Σε όλο τον κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο σεξ αγωνίζονται για ό,τι πετυχαίνουμε εμείς εδώ σήμερα.

Αλλά τι σημαίνει, συγκεκριμένα, η αποποινικοποίηση της σεξεργασίας; «Πολύ σημαντικό είναι ότι οι εργαζόμενοι στο σεξ θα μπορούν να προσλαμβάνουν λογιστές ή τράπεζες και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους χωρίς να μπλέκουν σε μπελάδες», λέει η Gabriëls. «Από τώρα και στο εξής, μπορούν εργάζονται επίσημα και επίσης να έχουν εκκαθαριστικά σημειώματα από την εφορία. Αυτό ακούγεται φυσιολογικό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για τους εργαζόμενους στο σεξ τίποτα από αυτά δεν ήταν αυτονόητο».

Πράγματι, σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, οι τράπεζες ή οι λογιστές τιμωρούνταν αν υποστήριζαν τους εργαζόμενους στο σεξ. «Πολύ λίγοι άνθρωποι ήθελαν να πάρουν αυτό το ρίσκο. Έτσι, οι εργαζόμενοι στο σεξ έψαχναν διαρκώς τρόπους για να δημιουργήσουν εγγυήσεις για τον εαυτό τους».

Μέχρι τώρα, υπήρχε ένα είδος πολιτικής ανοχής, αλλά διέφερε από πόλη σε πόλη. Επίσης, η μαστροπεία είναι και θα παραμείνει απαγορευμένη, και μάλιστα θα αντιμετωπιστεί αυστηρότερα.

Αλλάζει ο ορισμός της συναίνεσης

Η νέα νομοθεσία περιέχει πολλές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της έννοιας της συναίνεσης. Στο κείμενο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει συναίνεση όταν ο δράστης «εκμεταλλεύεται την κατάσταση» ευαλωτότητας ενός προσώπου, είτε αυτό κοιμάται, είτε είναι αναίσθητο, είτε βρίσκεται υπό την επίδραση ουσιών, είτε ακόμη παραμένει σιωπηλό. Η συναίνεση μπορεί επίσης να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή, πριν ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αναφέρει ο νέος νόμος.

«Νομίζω ότι η καλύτερη κατονομασία αυτών των εννοιών θα βοηθήσει τα θύματα να υποβάλουν καταγγελία. Ο νόμος είναι σαφέστερος, γεγονός που θα επιτρέψει στα θύματα να κατανοήσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΧ1 η Caroline Dumoulin, δικηγόρος με ειδίκευση στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο. «Δεν θα βοηθήσει όσον αφορά την απόδειξη. Αλλά τα θύματα σίγουρα θα πάνε και θα υποβάλουν καταγγελία πιο γρήγορα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τις έρευνες.»

@sensoa_be
Η Sensoa χαιρετίζει την έγκριση της μεταρρύθμισης του σεξουαλικού ποινικού νόμου! Οι νέοι μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε sexting από την ηλικία των 16 ετών, εφόσον υπάρχει αμοιβαία συναίνεση και δεν υπάρχει ανισόρροπη αναλογία ισχύος.

 

Ο βιασμός θα τιμωρείται αυστηρότερα

Ο βιασμός θα τιμωρείται επίσης αυστηρότερα. Το νομοσχέδιο προβλέπει φυλάκιση από 10 έως 15 έτη για τον δράστη ενός βιασμού, σε αντίθεση με τα 5 έως 10 έτη που ισχύουν σήμερα. Η ποινή αυξάνεται από 15 σε 20 έτη φυλάκισης εάν το θύμα είναι ανήλικος άνω των 16 ετών. Για ένα ευάλωτο άτομο, η ποινή θα αυξηθεί από 20 έως 30 χρόνια φυλάκισης. Οι ποινές μπορούν να αυξηθούν σε περίπτωση επιβαρυντικών περιστάσεων.

Η μεταρρύθμιση αλλάζει και την έννοια της ηδονοβλεψίας. Έτσι, η διάδοση εικόνων σεξουαλικής φύσης χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου τιμωρείται, ακόμη και αν το πρόσωπο αυτό έχει προηγουμένως συμφωνήσει με την καταγραφή. Η ποινή μπορεί να κυμαίνεται από 6 μήνες έως 5 έτη φυλάκισης. Και το πρόσωπο που αρνείται να συνδράμει στην αφαίρεση των εικόνων κινδυνεύει με πρόστιμο από 1.600 έως 120.000 ευρώ.

https://avmag.gr/126609/sex-work-is-work-ena-afieroma-gia-ti-sexergasia-stin-ellada/

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!