Εσείς κύριε, δεν ντρέπεστε να δηλώνετε ανοιχτά ότι είστε ομοφυλόφιλος;

21/03/2022
Στις δικαστικές αίθουσες οι ΛΟΑΤΚΙ+ μας ταυτότητες είναι πιο ευάλωτες από ποτέ. 

Μάρτιος 2018, Αίγιο. Η πρώτη δίκη κατά του (τότε) μητροπολίτη Αμβρόσιου είχε ξεκινήσει. Μετά από αρκετή ώρα με καλούν στο βήμα. Μπροστά μου τρεις θυμωμένοι δικηγόροι (κάποιοι εξ αυτών σχετίζονταν με τη Χρυσή Αυγή). Ο πρώτος – ο μεγαλύτερος και ο πιο θυμωμένος – ανοίγει το στόμα του: «Εσείς κύριε, δεν ντρέπεστε να δηλώνετε ανοιχτά ότι είστε ομοφυλόφιλος;».

Μάρτιος 2022, Αθήνα. Ο Αλέξης Κούγιας εξετάζει τον πρώτο μάρτυρα που καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη. Εξίσου θυμωμένος. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου αναγκάζει τον μάρτυρα να ανακαλέσει (ξανά και ξανά) τον βιασμό του (ο μάρτυρας τότε ήταν 16 ετών). «Είναι γκέι ο κατηγορούμενος;» ρώτησε ο κ. Κούγιας. «Δεν ξέρω. Είναι παιδόφιλος», απάντησε ο μάρτυρας. «Σημασία δεν έχει αν είναι παιδόφιλος, σημασία έχει αν είναι ενεργητικός ή παθητικός».

Σε μία άλλη αίθουσα, λίγο πιο πέρα, οι δικηγόροι των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Ζακ αγορεύουν. Αναφέρονται στις queer ταυτότητες του Ζακ. «Ήταν … εκείνο, ήταν… το άλλο». Μια προσπάθεια να συνδέσουν τις ταυτότητες με συγκεκριμένες συμπεριφορές που κατά τη γνώμη τους είναι ικανές να δικαιολογήσουν έναν θάνατο.

Λίγες μέρες αργότερα, ένας άλλος μάρτυρας δέχεται τα ομοφοβικά σχόλια του Αλέξη Κούγια με τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής, Γιάννη Βλάχο, να αντιδρά: «Υποβάλλονται οι ίδιες ερωτήσεις με την ανοχή του δικαστηρίου. Να απαγορεύονται ερωτήσεις που φέρνουν βασανιστικές αναμνήσεις στον μάρτυρα. Δεν μπορώ να συμμετάσχω και να νομιμοποιώ αυτή τη διαδικασία. Όλα τα ομοφοβικά, ρατσιστικά να τα βγάζουμε εδώ μέσα. Είναι ντροπή». Η κακοποίηση συνεχίζεται:

Κούγιας: Τελικά τι είναι; Η ή Ο; Γιατί σας ακούω συνεχώς να λέτε για την Jeff…
Μάρτυρας: Αυτοπροσδιορίζεται ως η Jeff…
Κούγιας: Γιατί; δεν έχει κάνει εγχείρηση;

Ο νους μου επιστρέφει στο Αίγιο και σε εκείνο το βλέμμα που προσπάθησα να μοιραστώ με την πρόεδρο στο Μονομελές Πρωτοδικείο, όταν ένας άλλος θυμωμένος δικηγόρος αναρωτήθηκε για το «αν κουνιέμαι, όταν προχωράω έξω στον δρόμο». Μάταια, το βλέμμα της χριστιανικής εικόνας από πάνω της, ήταν πιο έντονο από το δικό μου. Ο δικηγόρος με ξαναρώτησε. «Εσείς κύριε, δεν ντρέπεστε να δηλώνετε ανοιχτά ότι είστε ομοφυλόφιλος;».

«ΟΧΙ», του απάντησα.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!