Το Κοσσυφοπέδιο είπε όχι στην αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών

18/03/2022
από
Το κοινοβούλιο απέρριψε τη νομοθεσία που θα έκανε το Κοσσυφοπέδιο την πρώτη περιοχή με μουσουλμανική πλειοψηφία στον κόσμο που θα νομιμοποιούσε τις πολιτικές ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών.

Το Κοσσυφοπέδιο θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προσπάθεια αναγνώρισης τω ομοφύλων ζευγαριών ήταν μέρος των προσπαθειών εκσυγχρονισμού της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Albin Kurti, η οποία προσπάθησε επίσης να υποστηρίξει άλλα δικαιώματα για τις μειονότητες και τις επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις

Ο Kurti είπε στους βουλευτές την Τετάρτη (16 Μαρτίου): «Τα δικαιώματα ανήκουν σε εμάς. Ανήκουν σε όλους».

Ωστόσο, μετά από ώρες συζήτησης, μόνο 28 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης με ορισμένα μέλη του κόμματος Vetevendosje του Kurti να την καταψηφίζουν, σύμφωνα με το Euractiv. Πολλοί επικαλέστηκαν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τις «οικογενειακές αξίες».

Η εκπρόσωπος του Vetevendosje, Labinote Demi-Murtezi, είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι «βλέπει αποδεκτό μόνο τον γάμο ατόμων διαφορετικού φύλου».

«Οποιαδήποτε σύνδεση εκτός αυτού του συνδυασμού θεωρείται διαφθορά και ηθικός εκφυλισμός», πρόσθεσε.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες απογοητεύτηκαν από την είδηση ​​και διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα την Πέμπτη (17 Μαρτίου).

Σύμφωνα με το Balkan Insight, φώναζαν «ομοφοβικοί, δεν έχετε θέση στο κοινοβούλιο» και «η αγάπη είναι αντίσταση, είμαστε κι εμείς κομμάτι της οικογένειας».

Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έστειλε επιστολή στον πρωθυποθργό, καθώς και στην πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, και την υπουργό Δικαιοσύνης, Albulena Haxhiu, προτρέποντάς τους να προχωρήσουν περαιτέρω και να πιέσουν για πλήρη ισότητα γάμου.

«Πιστεύουμε ότι η επέκταση του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια είναι η πιο σεβαστή επιλογή για το Κοσσυφοπέδιο», έγραψε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η αναγνώριση της σχέσης είναι ένα βήμα προς τα εμπρός – η όποια προστασία είναι καλύτερη από καμία – αλλά η πολιτική ένωση είναι απίθανο να προστατεύσει τα δικαιώματα των ανθρώπων στον ίδιο βαθμό με τον ίσο γάμο, και πράγματι, μπορεί να σηματοδοτήσει συνεχιζόμενη ανισότητα…»

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα ζευγάρια και να εξαλείψει τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο οικογενειακό δίκαιο».




Δες και αυτό!