Τα queer άτομα στη Ρωσία αντιτίθενται στον πόλεμο με την Ουκρανία και εγκαταλείπουν τη χώρα

17/03/2022
Η Maria είναι μια ΛΟΑΤΚΙ+ μια ακτιβίστρια στη Ρωσία. Το Μaria δεν είναι το πραγματικό της όνομα. Το χρησιμοποιεί για προστατευτεί, αφού όπως δηλώνει «οι queer άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα της από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία»

Το όραμα του Πούτιν δεν περιλαμβάνει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Όταν η Maria μιλά στο PinkNews μέσω Zoom, βιάζεται να περιγράψει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως πόλεμο. Από την πρώτη στιγμή η ρωσική προπαγάνδα μιλούσε για «ειδική επιχείρηση» και όχι πόλεμο. Η κυβέρνηση είναι τόσο δεμένη με αυτό το ψέμα που έχει καταστήσει ακόμη και την αναφορά στον πόλεμο ως έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 χρόνια.

«Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, είμαστε υποχρεωμένοι να την αποκαλούμε ειδική επιχείρηση», λέει η Maria. «Το να μιλάμε για τις ανθρώπινες απώλειες είναι προδοσία».

Γι’ αυτό η Maria δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα. Πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της.

Η Ρωσία απαγόρευσε αυτό που αποκάλεσε «gay προπαγάνδα» το 2014, η οποία τιμωρεί την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας. Δεν ήταν η πρώτη – ή η τελευταία – κυβερνητική επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Το 2020 η Ρωσία προσπάθησε (αλλά απέτυχε) να διαγράψει νομικά τα τρανς άτομα. Το επόμενο έτος ενίσχυσε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι ευρέως διαδεδομένη και η Ρωσία έχει συμπράξει στις λεγόμενες εκκαθαρίσεις των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, κατά τις οποίες δεκάδες έχουν απαχθεί, βασανιστεί και σκοτωθεί.

Ωστόσο, ακτιβιστές όπως η Maria εργάζονται σκληρά για να αλλάξουν την κοινωνία και να φέρουν ένα καλύτερο αύριο για τους queer Ρώσους. Αλλά μέσα στην κοινότητα, η ελπίδα για αλλαγή μειώνεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

«Νομίζω ότι τα ΛOATKI+ άτομα αναγνωρίζουν ότι, όταν το σύστημα γίνεται καταπιεστικό, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι θα κυνηγήσουν μειονοτικές ομάδες, ευάλωτες ομάδες», εξηγεί η Maria. «Δεν ξέρουμε αν αύριο θα ξυπνήσουμε σε έναν κόσμο όπως πριν από τη δεκαετία του ’90 όπου οι ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις τιμωρούνται από τον νόμο και είναι και πάλι εγκληματικές. Νομίζω ότι ο κόσμος το φοβάται και γι’ αυτό φεύγει».

Το πρόβλημα, όπως σημειώνει και η ίδια, είναι ότι πολλοί φεύγουν σε κατάσταση πανικού.

«Δεν ξέρουν ότι, για παράδειγμα, μόλις φύγουν από τη Ρωσία, οι ρωσικές τραπεζικές τους κάρτες δεν θα λειτουργήσουν, επομένως θα βρεθούν χωρίς χρήματα και μακριά από τους οικονομικούς πόρους τους», εξηγεί η Maria. «Ακόμα κι αν φύγεις, αν δεν έχεις υπηκοότητα άλλης χώρας, το μέγιστο που μπορείς να μείνεις κάπου είναι μισό χρόνο – και μετά;»

H Maria αρχίζει να αναρωτιέται πώς μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά της στη Ρωσία και πώς μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την κοινότητά της σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο καταπιεστική.

«Κατά καιρούς νιώθω απελπισμένη γιατί δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να είμαι πια μία ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια στη Ρωσία», λέει.

Γνωρίζει άλλους ακτιβιστές που έχουν ήδη τραπεί σε φυγή επειδή είναι άνδρες και φοβούνται ότι θα κληθούν να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο στον οποίο είναι αντίθετοι. «Ένιωσαν απαραίτητο να φύγουν από τη χώρα για να μην υπηρετήσουν το επιθετικό καθεστώς».

Η ρωσική προπαγάνδα κρύβει την αλήθεια για την Ουκρανία

Η κατάσταση στη χώρα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη εξ αιτίας της ρωσικής προπαγάνδας. Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης έχουν καταπνιγεί στη χώρα και οι περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται από τα καθεστωτικά μέσα.

Η χώρα έχει πλέον αποκλειστεί από το Facebook και το Instagram, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν αξιόπιστες πληροφορίες. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύμα της προπαγάνδας, πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία «προστατεύει» τον ουκρανικό λαό, εξηγεί η Maria.

«Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πληθυσμού πιστεύει ότι δεν βλάπτουμε κανέναν που είναι ειρηνικός, ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει μόνο στρατιωτικά αντικείμενα στην Ουκρανία και ότι όλα αυτά γίνονται με την καλή πρόθεση να “ελευθερώσει” τον λαό της Ουκρανίας από τους εθνικιστές», λέει. «Ακούγεται τόσο διεστραμμένο που είναι σχεδόν απίστευτο, αλλά αυτό πιστεύει ο κόσμος».

Ενώ η Maria δηλώνει σοκαρισμένη από την εισβολή, δεν την εκπλήσσει. Για χρόνια, η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται για να επαναφέρει τη χώρα σε μια περασμένη εποχή. Οι σκοποί της φάνηκαν ξεκάθαρα όταν η Ρωσία απαγόρευσε την «gay προπαγάνδα». Η δέσμευση της κυβέρνησης στις «παραδοσιακές αξίες» είναι εγγενώς ενσωματωμένη στην άποψη του Πούτιν ότι η Ρωσία έχει δικαιώματα στο ουκρανικό έδαφος.

«Η Ρωσία δεν νοιάζεται έχει τους δικούς της κανόνες. Το Κρεμλίνο χτίζει αυτήν τη ρωσική ρητορική αξιών, αυτήν την αντιδυτική ρητορική για να ξεχωρίσει από τον υπόλοιπο κόσμο – για να πει, είμαστε διαφορετικοί από τη Δύση, ακολουθούμε τις δικές μας αξίες, δεν έχουμε να γίνω σαν τους υπόλοιπους».


κεντρική φωτογραφία: FLORIAN SCHUH

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!