Eurovision: «Θα καλωσορίσουμε τις συμμετοχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας»

25/02/2022
από

Η Eurovision επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να επιτρέψει στη Ρωσία να διαγωνιστεί στον φετινό διαγωνισμό παρά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, η οποία είναι παραγωγός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγες ώρες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αυτό που η Ουκρανία αποκάλεσε «πλήρους κλίμακας εισβολή».

Οι υπεύθυνοι υπογράμμισαν ότι ο διαγωνισμός είναι ένα «μη πολιτικό πολιτιστικό γεγονός» που «ενώνει τα έθνη και γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής». Ως εκ τούτου, σχεδίαζαν να καλωσορίσουν συμμετοχές τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο.

Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (24 Φεβρουαρίου), ανέφερε: «Τα μέλη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της EBU τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη φετινή εκδήλωση στο Τορίνο και επί του παρόντος σχεδιάζουμε να καλωσορίσουμε καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες για να εμφανιστούν τον Μάιο».

«Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ουκρανίας (UA:PBC) κάλεσε την EBU να απαγορεύσει τη Ρωσία από τον διαγωνισμό του 2022.

Το UA:PBC ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν λειτουργήσει ως «φερέφωνο για το Κρεμλίνο» και αποτελούν «βασικό εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας». Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς συμμετείχαν στη «συστημική διάδοση παραπληροφόρησης» κατά της Ουκρανίας, η οποία είπε ότι ήταν «σε αντίθεση» με τις αξίες της EBU.




Δες και αυτό!