H Τσετσενία καταδίκασε δύο αδέρφια επειδή ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

23/02/2022
από

Ένα δικαστήριο στην Τσετσενία καταδίκασε με ψευδείς κατηγορίες δύο αδέρφια σε 8 χρόνια κράτηση επειδή ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Την Τρίτη (22 Φεβρουαρίου), το περιφερειακό δικαστήριο Achkhoy-Martan της νότιας ρωσικής δημοκρατίας καταδίκασε τα αδέρφια Salekh Magamadov (21 ετών), και Ismail Isayev (19 ετών), για «συνενοχή σε παράνομους ένοπλους σχηματισμούς».

Οι Τσετσένοι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι τα αδέρφια έκαναν λαθραίες αγοροπωλησίες με τον φερόμενο ως ακτιβιστή Rustam Borchashvili.

Τα αδέρφια δήλωσαν αθώα και, σύμφωνα με το Crisis Group NC SOS, πιστεύουν ότι η υπόθεση εναντίον τους κατασκευάστηκε λόγω της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά τους και των πολιτικών τους απόψεων. Το ένα άτομο είναι γκέι και το άλλο τρανς, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Το 2019, ένας αστυνομικός κράτησε τ@ Isayev για 10 ημέρες αφού βρήκε μια rainbow σημαία στο κινητό του τηλέφωνο.

Οι αρχές απήγαγαν ξανά τ@ Isayev όταν ήταν μόλις 16 ετών, τον Απρίλιο του 2020, επειδή είχε εμφανιστεί στο κανάλι Telegram Osal Nakh 95, που ασκούσε κριτική στην ηγεσία της Τσετσενίας.

Αφού βασανίστηκε, αναγκάστηκε να «ζητήσει συγγνώμη» στην κάμερα για τη συμμετοχή του στο κανάλι.

Τον Ιούλιο του 2020, το Russian LGBT Network παρείχε στους Magamadov και Isayev ένα διαμέρισμα στην πόλη Nizhny Novgorod με σχέδια να υποβάλουν αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα. Οι αστυνομικοί απήγαγαν τα αδέρφια από το σπίτι τους και τα μετέφεραν βίαια πίσω στην Τσετσενία τον Φεβρουάριο του 2021.

Μεγάλο μέρος της δίωξης βασίστηκε σε δύο αποκαλούμενες «ομολογίες» τις οποίες τα αδέρφια αναγκάστηκαν να γράψουν από τους ανακριτές κατά τη διάρκεια «δύο μηνών κόλασης» στο κρατητήριο,

Οι δικηγόροι τους τόνισαν ότι δεν υπάρχει αντικειμενική απόδειξη ότι είναι ένοχοι και ότι η δικαστική διαδικασία βασίστηκε σε «ασυνεπείς, αντιφατικές καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας».

«Η σημερινή ετυμηγορία του δικαστηρίου της Τσετσενίας είναι έγκλημα κατά της κοινής λογικής», δήλωσε ο Miron Rozanov της Ομάδας Κρίσεων NC SOS.

«Είναι αθώοι. Η υπόθεσή τους είναι εντελώς κατασκευασμένη. Πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».

Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Marie Struthers πρόσθεσε: «Οι Salekh Magamadov και Ismail Isaev πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων».

«Δεν έπρεπε ποτέ να είχαν κατηγορηθεί. Το να ανήκεις στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Τσετσενία — ή οπουδήποτε αλλού για αυτό το θέμα — δεν είναι έγκλημα.

«Κανείς δεν πρέπει να κρατείται για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου», πρόσθεσε η Struthers.

«Η δοκιμασία τους πρέπει να τελειώσει τώρα».




Δες και αυτό!