Εκτός νόμου τρανσφοβικό άρθρο στο Κουβέιτ

22/02/2022
από

Tην κατάργηση του άρθρου 198 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ποινικοποιούσε τις τρανς ταυτότητες – κάνοντας λόγο για «μίμηση του αντίθετου φύλου» -, αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κουβέιτ.

Τον Μάιο του 2007, η Εθνοσυνέλευση του Κουβέιτ ψήφισε την τροποποίηση του άρθρου 198 του Ποινικού Κώδικα. Η προσαρμογή ποινικοποιούσε τις «άσεμνες» χειρονομίες σε δημόσιο χώρο και τη μίμηση του αντίθετου φύλου, ένα «έγκλημα» που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος και πρόστιμο. Η τροποποίηση εφαρμόστηκε αυθαίρετα.

Στις 5 Ιουνίου 2020, η Maha al-Mutairi δημοσίευσε βίντεο στο Snapchat κατηγορώντας αστυνομικούς ότι τη βίασαν και τη χτύπησαν κατά τη διάρκεια επτάμηνης κράτησης το 2019 επειδή «μιμούνταν το αντίθετο φύλο».

Στις 3 Οκτωβρίου 2021, δικαστήριο καταδίκασε τη Maha al-Mutairi, τρανς γυναίκα, σε δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο βάσει του άρθρου 70 του νόμου περί τηλεπικοινωνιών και του άρθρου 198 του ποινικού κώδικα. Aφέθηκε ελεύθερη μετά από έφεση στα τέλη του περασμένου έτους.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2021, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε δεκτή τη νομική αμφισβήτηση του άρθρου 198.

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κουβέιτ να καταργήσει το άρθρο 198 του Ποινικού Κώδικα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη και μια σημαντική ανακάλυψη για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων στην περιοχή. Το άρθρο 198 αποτελούσε βαθύτατη διάκριση, ήταν υπερβολικά ασαφές και δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτό στον νόμο εξαρχής», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Lynn Maalouf.

«Οι αρχές του Κουβέιτ πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι το άρθρο 198 θα καταργηθεί στο σύνολό του. Πρέπει επίσης να σταματήσουν αμέσως τις αυθαίρετες συλλήψεις τρανς ατόμων και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες και τις καταδίκες που έχουν απαγγελθεί εναντίον τους βάσει αυτού του τρανσφοβικού νόμου.

«Όλες/οι όσες/οι φυλακίστηκαν άδικα βάσει του άρθρου 198 πρέπει τώρα να αφεθούν ελεύθερες/οι. Οι αρχές πρέπει επίσης να διερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας και να εγκαταστήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης της συμπεριφοράς της αστυνομίας».




Δες και αυτό!