Συνέντευξη: Ο Κωνσταντίνος Παππάς μιλάει στο antivirus για τα υγρά μάτια

27/05/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση

Γιατί υγρά μάτια;

«Γιατί όταν δύο άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια πάνω από δύο λεπτά, ερωτεύονται» λέει ο λαός…. Απλά και μόνο γι’αυτό! Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να κοιτάς τον άλλο στα μάτια….

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση

Το έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα, συγκεκριμένα στο νυχτερινό γκάζι. Βλέπουμε 2 διαφορετικούς ήρωες μεγαλωμένοι σε διαφορετικές κοινωνίες και όμως έχουν κάτι κοινό, ανάγκη για επικοινωνία σε μία πόλη που νοιώθουν μόνοι. Ο 25 χρόνος Λουκάς μεγαλωμένος σε μία επαρχία με πατριαρχικά πρότυπα, συναντάει τυχαία ένα βράδυ τον εξωστρεφή Γιώργο και αρχίζουν και βγάζουν ο ένας τα απωθημένα πάνω στον άλλον, κοινωνικά, πολιτιστικά, σεξουαλικά. Μία συνεχής μάχη για το ποιος θα επιβιώσει μέχρι να βγουν θαμμένα μυστικά στην επιφάνεια και να αλλάξει η ζωή και των δύο.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με μια gay σχέση;

Όλη η ιστορία είναι μυθοπλασία. Απλά χρησιμοποίησα αυτούς τους δύο ήρωες που είναι δύο συνηθισμένοι άνθρωποι όπως είμαστε όλοι στην ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, για να πω κάποιες σκέψεις που με βασάνιζαν. Τις απόψεις μου πάνω σε κάποια κοινωνικά και σεξουαλικά θέματα που με ενοχλούσαν και με ενοχλούν ακόμα. Σαν ένα μικρό μάθημα ότι το να είσαι λίγο διαφορετικός από τους άλλους είναι ότι πιο φυσιολογικό υπάρχει και υγιής, αλλιώς θα ήταν βαρετή η ζωή.

Ποια ήταν η αίσθηση που πήρες από τον κόσμο την χρονιά που πέρασε για την παράσταση;

Αρκετά θετική και αυτό μας έδωσε το κουράγιο να την ξανά ανεβάσουμε αρκετά διαφορετικά αυτή την φορά. Πιο ώριμη θα έλεγα από την περσινή χρονιά. Πέρυσι ήταν για όλους μας η πρώτη μας δουλειά και λίγο το φοβόμασταν, δεν τολμούσαμε να πάμε παρακάτω την ιστορία των δύο ηρώων. Νομίζω ότι φέτος ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε πιο ειλικρινά τον Γιώργο και τον Λουκά. Είναι ένα έργο που σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προκαλέσουμε και να προσβάλουμε κάποιον. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε ότι αυτοί οι ήρωες είναι ανάμεσα μας, δεν είναι μακριά από εμάς, και αυτό που αντιμετωπίζουν θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε ζευγάρι και αυτό νομίζω ο κόσμος το κατάλαβε και το αγάπησε. Όταν βλέπουμε στη σκηνή αυτούς τους δύο ήρωες, παύουμε να βλέπουμε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι αλλά δύο ανθρώπους που έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν και να ερωτευτούν.

Δηλαδή τι αλλάζει φέτος, τι είναι διαφορετικό;

Εκτός ότι όλοι, σχεδόν, οι συντελεστές είναι διαφορετικοί, από τους ηθοποιούς, τη μουσική μέχρι ακόμα τον φωτιστή, έχουμε αλλάξει και όλο το εικαστικό της παράστασης και το έχουμε δουλέψει από την αρχή. Έχει άλλη ενέργεια και εγώ από μόνος την αντιμετώπισα διαφορετικά την σχέση αυτών των δύο ηρώων. Χρόνο με το χρόνο αλλάζει ο κόσμος, η κοινωνία όπου ζούμε, άρα φυσικό ακόλουθο είναι να αλλάξουν και οι ήρωες αφού ζουν στην Αθήνα του Σήμερα.

Θεωρείς οτι το έργο περιγράφει μια ελληνική πραγματικότητα;

Έχει γραφτεί πάνω σε αληθινούς χαρακτήρες οπότε θα έλεγα ότι είναι καθαρά Ελληνικό. Αναφέρεται στα προβλήματα και στα κόμπλεξ που αντιμετωπίζει ο σημερινός Αθηναίος και αντίστοιχα ο σημερινός επαρχιώτης πάνω σε κάποια θέματα. Κάποιοι λένε ότι το θέμα είναι ξεπερασμένο, άλλοι ότι είναι ακραίο. Εγώ λέω πως είναι απλά η ανάγκη δύο ανθρώπων για επικοινωνία σε ένα κόσμο που δεν τους δέχεται.

Βρισκόμαστε θεωρείς σε καλό δρόμο σε ότι αφορά στα lgbt δικαιώματα στην Ελλάδα;

Όλα ξεκινάν από εμάς τους ίδιους. Όσο πιο άνετοι και σίγουροι αισθανόμαστε για τον εαυτό μας αυτόματα και η κοινωνία μας αποδέχεται. Άλλωστε όλοι την ίδια ζωή κάνουμε, στα ίδια μέρη συχνάζουμε, τα ίδια προβλήματα έχουμε.

Όλο το έργο είναι μια συνεχής σύγκρουση χαρακτήρων -μεταξύ τους, με τον εαυτό τους, με αυτό που ονομάζουμε κοινωνία-. Πως θεωρείς μπορεί η τέχνη να εξομαλύνει ή να καλλιεργήσει προκειμένου να αποφευχθούν; Έχεις νόημα αρχικά να αποφευχθούν;

Η τέχνη, σα σκοπός της είναι να δίνει λύσεις και να προσπαθεί να βλέπουμε την ζωή από διαφορετική οπτική ματιά. Το θέατρο απλά βοηθάει στον να βλέπουμε χαρακτήρες που να μπορούμε ταυτιστούμε και μέσα από αυτούς να γίνομαστε καλύτεροι άνθρωποι. Και όπως λέω συνέχεια, το να βρισκόμαστε σε θεατρικούς χώρους απλά έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνούμε και να συναντήσουμε ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Σαν σκοπός μου μέσα από αυτή την παράσταση είναι να δουν κάποιοι ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν αλλάζει τίποτα, μπορεί να είναι ο κολλητός σου, ο συνάδελφος σου που απλά δεν του έχουμε δώσει τον χρόνο να τον ανακαλύψουμε. Απλά να φύγει ο φόβος από μέσα μας για κάποια κοινωνικά ταμπού, οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί ταμπού.

Τι είναι για σένα η προσωπική εξέλιξη;

Το να γινόμαστε μέρα με τη μέρα καλύτεροι άνθρωποι, να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, και το κυριότερο να επικοινωνούμε μεταξύ μας! Και μερικές φορές να κοιτάμε τον άλλον στα μάτια. Μόνο τότε θα καταλάβουμε ότι ζούμε…

 

 


ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Από την Πέμπτη 23 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 23 Ιουνίου
για 20 μόνο παραστάσεις

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η Θεατρική ομάδα INDIGO παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το νεοελληνικό έργο του Κωνσταντίνου Παππά «ΥΓΡΑ ΜΑΤΙΑ στο θέατρο Παραμυθίας από την Πέμπτη 23 Μαΐου. Η παράσταση προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία θέματα όπως ο κοινωνικός ρατσισμός, η ελευθερία της έκφρασης και απέσπασε 3 βραβεία (καλύτερο πρωτότυπο κείμενο, πρωτότυπης μουσικής και κινησιολογίας) από τα “θεατρικά βραβεία 2012” που διοργάνωσε το περιοδικό Antivirus και το διαδικτυακό site GI.TV.

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένα χειμωνιάτικο βράδυ δύο αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στο κέντρο της Αθήνας; Δύο νέοι άντρες θα κοιταχτούν στα μάτια, θα εμπλακούν σε μία ξεχωριστή ιστορία αγάπης και θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πιο κρυφά μυστικά τους. Μυστικά που η ζωή και το σήμερα συνθηκολογούν για να μας αναγκάσουν να τα κρύψουμε βαθιά μέσα μας – ώσπου να συναντήσουμε δυο υγρά μάτια.
Το έργο διαδραματίζεται στο σήμερα, εστιάζοντας στους χαρακτήρες δύο νεαρών αντρών. Ο Λουκάς, ο οποίος κατάγεται από την επαρχία, είναι εσωστρεφής, με κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ζει με την οικογένειά του, η οποία έχει περίοπτη θέση στην τοπική κοινωνία… Ο Γιώργος ζει μόνος του, είναι εξωστρεφής και έχει υψηλή αυτοπεποίθηση.
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ συναντιούνται τυχαία στο κέντρο της Αθήνας.
Ο καθένας τους θα προσπαθήσει να επιβάλει τον δικό του τρόπο ζωής στον άλλον – μία συνεχής κοινωνική, πολιτιστική και κυρίως σεξουαλική σύγκρουση όπου κανένας δεν μπορεί να δεχτεί τις συμπεριφορές του άλλου. Σταδιακά όμως, έρχονται στην επιφάνεια πρωτόγνωρα συναισθήματα… Οι εντάσεις τούς οδηγούν να είναι μαζί αλλά τα προβλήματα είναι περισσότερα απ’ όσα πιστεύουν. Κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του άλλου και η λύτρωση θα έρθει με μία δραματική πράξη απελπισίας.
Οι ήρωες του έργου είναι δύο χαρακτήρες ανθρώπων από αυτούς που βρίσκονται συνέχεια ανάμεσα μας και οι οποίοι δεν βρίσκουν την δύναμη να κάνουν την υπέρβαση και να εξελιχθούν, με αποτέλεσμα να χάνονται στο πλήθος.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης προβάλλονται βίντεο ως αναπόσπαστα κομμάτια της πλοκής.

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Μπατσιούλας”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σενάριο – Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Παππάς
Επιμέλεια Σκηνικών : Φανή Παλιούρα
Σκηνοθεσία Βίντεο : Τάσος Καφές, Δημήτρης Τσατσούλης
Παραγωγή : INDIGO

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Άκης Σιδέρης, Βασίλης Τσιγκριστάρης

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Πέμπτη : 21:30
Παρασκευή : 21:30
Σάββατο : 21:30
Κυριακή : 20:00

Γενική είσοδος : 10 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90 λεπτά

Τηλ. Κρατήσεων: 6944 116583

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!