Το Ισραήλ θα ανοίξει καταφύγια για αραβόφωνα ΛΟΑΤ+ άτομα

Το Ισραήλ πρόκειται να δημιουργήσει καταφύγια για άστεγους ΛΟΑΤ Αραβοϊσραηλινούς νέους, σε μια κίνηση που ονομάστηκε ως «ιστορική». Η σχετική ανακοίνωση ήρθε από το ισραηλινό υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι Άραβες νέοι στο Ισραήλ, που χρειάζονται στέγαση για λόγους έκτακτης ανάγκης, έχουν μέχρι τώρα στραφεί σε καταφύγια LGBT που διευθύνονται από Εβραίους Ισραηλινούς. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις δομές δεν έχουν αραβόφωνους κοινωνικούς λειτουργούς ή προσωπικό σε ετοιμότητα.

Η βουλευτής της Κνεσέτ, Ibtisam Mara’ana (Εργατικοί), η οποία πίεσε για το νέο κέντρο νεολαίας, είπε ότι αποφάσισε να το κάνει αφού μίλησε σε μέλη της αραβικής κοινότητας LGBT και τους ρώτησε τι ανάγκες έχουν.

«Η ξεκάθαρη απάντηση που έλαβα ήταν ότι υπάρχει έλλειψη στέγης έκτακτης ανάγκης, καθώς και μεταβατικά κέντρα διαβίωσης για ανηλίκους LGBT και νέους από τον αραβικό τομέα», είπε η Mara’ana. «Είμαι το πρώτο και μοναδικό μέλος της Αραβικής Κνεσέτ που αγκάλιασε την LGBT κοινότητα, ακόμη και πριν εκλεγώ στην Κνεσέτ», συμπλήρωσε.

Το νέο καταφύγιο θα δημιουργηθεί σε μια περιοχή με μεγάλο αραβικό πληθυσμό, αν και η ακριβής τοποθεσία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Θα λειτουργεί στα αραβικά και θα προσαρμοστεί στις μοναδικές κοινωνικο-πολιτιστικές ευαισθησίες του χώρου, είπε η Mara’ana.

«Ελπίζω ότι η ίδρυση αυτού του κέντρου θα σπάσει ένα πολυετές ταμπού στην αραβική κοινωνία σε σχέση με την LGBT κοινότητα», τόνισε.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων είπε στη Media Line ότι το καταφύγιο νέων θα ανοίξει σε περίπου έξι μήνες.

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η αραβοϊσραηλινή νεολαία «αισθάνεται άνετα έχοντας κοινωνικούς λειτουργούς που μιλούν τη γλώσσα τους», είπε.

Επίσης, τα δύο νέα καταφύγια ενηλίκων στη Χάιφα θα παρέχουν μεταβατικά διαμερίσματα για Άραβες LGBT που κινδυνεύουν.

Ο Or Keshet είναι νομικό στέλεχος στην Aguda, την LGBT Task Force του Ισραήλ, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για τα δικαιώματα των LGBT με έδρα το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον Keshet, η ιδέα για το άνοιγμα των καταφυγίων ειδικά για τον αραβικό τομέα προέκυψε για πρώτη φορά το 2019 μετά από ένα βίαιο περιστατικό έξω από έναν ξενώνα γκέι νέων στο Τελ Αβίβ. Ένα 16χρονο αγόρι από την αραβόφωνη πόλη Tamra μαχαιρώθηκε και ξυλοκοπήθηκε από τα αδέρφια του κοντά στο Beit Dror. Οι δράστες συνελήφθησαν αργότερα και κατηγορήθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«Λόγω αυτού του περιστατικού, εμείς και άλλες LGBT οργανώσεις ξεκινήσαμε μια διαδικασία με το Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων με στόχο να μάθουμε πώς το υπουργείο μπορεί να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες της κοινότητας στον αραβικό τομέα», είπε ο Keshet στη Media Line, προσθέτοντας ότι πολλοί Αραβόφωνοι Ισραηλινοί αισθάνονται άβολα στα κανονικά καταφύγια λόγω πολιτιστικών και γλωσσικών φραγμών.

Πολλοί queer Αραβοϊσραηλινοί υποφέρουν από οικογενειακή κακοποίηση, όταν έρχεται στο φως ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός, είπε ο Keshet. «Μερικοί είναι κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους και δεμένοι», αποκάλυψε.

Παρόλο που το Τελ Αβίβ είναι γνωστό ως μια από τις πιο φιλικές προς τα LGBT πόλεις του κόσμου, σε πολλά τμήματα της αραβοϊσραηλινής κοινωνίας η ύπαρξη διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού θεωρείται ως διαταραχή που απαιτεί θεραπεία.

Στη Δυτική Όχθη, τα LGBT άτομα αντιμετωπίζουν ακόμη ευρύτερες διακρίσεις και παρενοχλήσεις. Το 2019, η Παλαιστινιακή Αρχή απαγόρευσε στην alQaws, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των LGBT με έδρα την ανατολική Ιερουσαλήμ, να διοργανώνει εκδηλώσεις στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: jpost.com

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!