Ιράν: Εκτέλεση δύο φυλακισμένων με την κατηγορία κατά του «σοδομισμού»

Δύο άνδρες εκτελέστηκαν στο Ιράν, αφού είχαν φυλακιστεί για έξι χρόνια με την κατηγορία κατά της «σοδομίας», σύμφωνα με οργανώσεις και αναφορές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόκειται για τους Mehrdad Karimpou και Farid Mohammadi, οι οποίοι φέρονται να δολοφονήθηκαν στη φυλακή Maragheh στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με το Human Rights Activist News Agency (HRANA).

Ο Καρμέλ Μελαμέντ, ένας δημοσιογράφος που καλύπτει το Ιράν, έγραψε στο Twitter ότι το «καθεστώς του Αγιατολάχ» στη χώρα «μόλις εκτέλεσε δύο ομοφυλόφιλους άνδρες» «απαγχονίζοντας» για το «έγκλημα του σοδομισμού».

Εγκάλεσε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, την LGBT+ οργάνωση GLAAD και «άλλες LGBT ομάδες» στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν «εξοργίστηκαν» από «αυτό το φρικτό έγκλημα».

tweet

Τα άτομα LGBT+ στο Ιράν συχνά αντιμετωπίζουν φρικτή βία και διακρίσεις μόνο και μόνο επειδή ζουν την αλήθεια τους. Το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομο στη χώρα και μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο ή φυλάκιση.

Το Ιράν σήμερα ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών με θανατική ποινή ή 100 μαστιγώματα και το σεξ μεταξύ γυναικών με 100 μαστιγώματα.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των LGBT+, Peter Tatchell, δήλωσε στην Jerusalem Post ότι η εκτέλεση των δύο ανδρών «ακολουθεί ένα μακροχρόνιο καθεστώς» «δολοφονίας ομοφυλόφιλων ανδρών με έγκριση από το κράτος».

Πρόσθεσε ότι αυτές οι εκτελέσεις συχνά περιλαμβάνουν «αμφισβητούμενες κατηγορίες μετά από άδικες δίκες».

Σύμφωνα με την Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράν, οι εκτελέσεις δεν έχουν ανακοινωθεί από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσθεσε ότι οι διωκόμενοι σε υποθέσεις που αφορούν «σοδομία με τη βία» «συνήθως βασανίζονται κατά τη διάρκεια της κράτησης για να ομολογήσουν». Και σε ορισμένες περιπτώσεις «η υπόθεση διεκπεραιώνεται βιαστικά χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή συνηγόρου υπεράσπισης».

Τον Δεκέμβριο, η Sareh, μια 28χρονη λεσβία που ζούσε και εργαζόταν στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, συνελήφθη από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν για «υποστήριξη της ομοφυλοφιλίας».

Το Ιρανικό Δίκτυο Λεσβιών και Τρανς (6Rang) ανέφερε ότι η Σαρέχ συνελήφθη από το IRGC τον Οκτώβριο ενώ βρισκόταν στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούσε να διαφύγει από τα σύνορα στην Τουρκία.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!