Μάρτυρας: Βρισιές από αστυνομικούς προς τον Ζακ

17/12/2021
από

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριο (ΜΟΔ) η πολύκροτη δίκη των έξι κατηγορουμένων, των δύο καταστηματαρχών και των τεσσάρων αστυνομικών, για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα υπάλληλος της αλυσίδας «Βενέτη», σύμφωνα με τον οποίο όταν ήρθε ο διασώστης του ΕΚΑΒ ο 33χρονος ήταν «ξαπλωμένος, κράταγε το λαιμό του και δεν κουνιόταν. Εκείνη τη στιγμή νόμιζα ότι είχε φύγει γιατί κράταγε το λαιμό του».

«Ο ένας που του έκανε την χειροπέδηση φαινόταν ότι, από τη στάση, το αριστερό γόνατο πάταγε, χρησιμοποιούσε το βάρος στην περιοχή της μέσης, και το αριστερό στον αυχένα του», ενώ η καλύτερη κατάσταση (σ.σ. του Ζακ) που θα μπορούσε να πει κανείς ήταν ότι έχει λιποθυμήσει».

Ο εργαζόμενος του φούρνου κατέθεσε ότι ακουγόταν πως οι αστυνομικοί βρίζανε το θύμα. «Θυμάμαι ότι μετά αφού τελείωσε, επειδή ήμουν δίπλα και ζητήσανε οινόπνευμα και ένας από αυτούς είπε τη λέξη πουσταράς ή πούστης κάτι τέτοιο» ανέφερε.

«Είχε σφαχτεί απ’ όλα τα γυαλιά»

Νωρίτερα, ο μάρτυρας υποστήριξε τα εξής: «Ο Βενέτης από τη Γλάδστωνος δεν έχει τοίχο, ούτε τζαμαρία. Όταν δέχθηκε τα χτυπήματα δεν πήγα εκεί, ήμουν σε απόσταση 10-15 μέτρα. Είδα ότι κράταγε το λαιμό, υπέθεσα ότι έχει τραυματιστεί, γιατί ήταν και σπασμένη η τζαμαρία. Ήταν κάτι του ΕΚΑΒ και του τύλιγε το κεφάλι. Κάποια στιγμή παίρνει ένα γυαλί και κινήθηκε επιθετικά προς τον εκαβίτη, και μετά προς τα τραπέζια, προς εμάς, μέχρι που τον συλλάβανε» είπε αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε κόσμο στα τραπεζάκια του υποκαταστήματος, όταν πήγε προς τα εκεί ο ακτιβιστής και έπεσε.

«Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που έχει σφαχτεί απ’ όλα τα γυαλιά, έχει δεχθεί όλα τα χτυπήματα, έχει δεχθεί όλα τα χτυπήματα, τον βλέπεις ξαφνικά να έρχεται προς το μέρος σου με γυαλί, με κόσμο τριγύρω χωρίς να ξέρεις, νιώθεις ότι απειλείσαι γιατί δεν ξέρεις σε τι σημείο μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος» είπε.

Ένταση στο δικαστήριο

Σημειώνεται ότι προκλήθηκε ένταση στο δικαστήριο όταν η Εβίτα Βαρελά, συνήγορος των αστυνομικών, επανέλαβε τα περί οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων από την πλευρά της υποστήριξης της αγωγής. «Δεν υπάρχει κανένα ρατσιστικό κίνητρο, αν είναι δυνατόν, πώς θα μπορούσε κανείς να ξέρει τις σεξουαλικές προτιμήσεις» ισχυρίστηκε.

Η Αννυ Παπαρρούσου, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κατέθεσε στο δικαστήριο επιστολή – απάντηση για τις προσβολές που ακούστηκαν σχετικά με οικονομικό κίνητρο. «Είναι μια επιστολή από την οικογένεια ως αντίδραση στα τεκταινόμενα εντός και εκτός αίθουσας γιατί δέχθηκαν ενόχληση και προσβολή από την υπεράσπιση, σε όλα αυτά αντιδρούν και διαμαρτύρονται» σημείωσε.

Τι προηγήθηκε

Στην προηγούμενη συνεδρίαση μάρτυρες αστυνομικοί συμφώνησαν ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί φέρθηκαν στο θύμα «ανθρωπιστικά», χαρακτήρισαν… ήπιο τον τρόπο σύλληψης και δεν φαίνεται να αντιλήφθηκαν κανένα λιντσάρισμα.

Ωστόσο, είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις άλλων μαρτύρων που είδαν τα άγρια χτυπήματα των δύο πολιτών στο πρόσωπο και στο σώμα και τη χειροπέδηση του θύματος από τους αστυνομικούς την ώρα που κειτόταν ημιθανής στο πεζοδρόμιο.

Στις αρχές του μήνα εργαζόμενος ως σεκιούριτι που γύρναγε από τη δουλειά του είχε «άσκοπη βία και πολλή μανία» και μίλησε στο δικαστήριο για ασυγκράτητο μίσος από την πλευρά των δραστών, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι ο 33χρονος «δεν είχε μαχαίρι ούτε οπλοφορούσε ούτε έτεινε τίποτα, μαχαίρι, σουγιά, κατηγορηματικά τίποτα»

«Κλοτσάγανε τη βιτρίνα που έβρισκαν το κεφάλι του. Ηταν τόσο δυνατά που το κεφάλι έπεφτε πίσω, φώναζα “σταματήστε, θα τον σκοτώσετε”» είχε πει σε προηγούμενη συνεδρίαση γυναίκα, πρώην αξιωματικός υπηρεσίας σε Α.Τ. του κέντρου της Αθήνας και παλαιότερα στην ΕΥΠ, στη συγκλονιστική κατάθεσή της.

Άλλωστε, τρεις ιατροδικαστές συνέδεσαν τον θάνατο αποκλειστικά με τα χτυπήματα που δέχτηκε ξεκαθαρίζοντας ότι ο θάνατος δεν οφείλονταν σε προβλήματα καρδιάς ή άλλα. Μόνο ο ιατροδικαστής που κλήθηκε από τον κατηγορούμενο κοσμηματοπώλη διαφώνησε προκαλώντας την έντονη αντίδραση της έδρας.

► Οι εξελίξεις της δίκης καταγράφονται αναλυτικά από το Παρατηρητήριο της δίκης και δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο facebook (ZackieOh Justice Watch), στο twitter (ZjusticeWatch) και στην ιστοσελίδα zackieohjustice.watch

πηγή: efsyn.gr




Δες και αυτό!