Οι δεσμεύσεις του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

13/12/2021
Ανδρουλάκκης Νίκος Κιναλ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μετά τον χθεσινό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στο οποίο επικράτησε με 67,9%. Εμείς θυμόμαστε όσα είχε δεσμευτεί πριν λίγες μέρες, σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Πώς σχολιάζετε τη -μέχρι τώρα- στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα στην πρωτοπορία για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Χάρη στις ψήφους μας στη Βουλή νομοθετήθηκε εξάλλου το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ στηρίζουμε πολιτικά τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, την υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και φυσικά, πρωτοστατήσαμε για τον αντιρατσιστικό νόμο, σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα. Επίσης, σε συμβολικό επίπεδο συμμετέχουμε ενεργά στο Athens και Thessaloniki Pride με περίπτερα και ενημερωτικό υλικό. Τέλος, ως Ευρωβουλευτής έχω υπογράψει τη Χάρτα της ILGA Europe, αλλά και ως κόμμα έχουμε υπογράψει τη Χάρτα του ΛΟΑΤΚΙ+ δικτύου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, της Rainbow Rose, στο οποίο και συμμετέχουμε ενεργά.

Ποια είναι η προσωπική σας θέση σας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Η Παράταξή μας ανήκει στην οικογένεια του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και στηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων. Συνεπώς, είμαι υπέρ του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Πιστεύω ότι είναι ένα βήμα που θα έπρεπε να έχουμε κάνει ήδη, ίσως παράλληλα με την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης. Πιστεύω παράλληλα ότι η αναδοχή όπως είναι δυνατή τώρα θα διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό τις δυνατότητες τεκνοθεσίας και από ομόφυλα ζευγάρια.

Πόσο ψηλά είναι τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην πολιτική σας ατζέντα και ποιες κινήσεις θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση, αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Όπως προανέφερα, τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας. Είναι κάτι που απορρέει από την ιστορία μας και τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε διακρίσεις που υφίστανται ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην καθημερινότητά τους.

Ως επόμενος πρόεδρος τους Κινήματος Αλλαγής, θα ενισχύσω τις παρεμβάσεις μας σε ζητήματα που αφορούν στις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις. Με αυτό εννοώ τη στόχευση στα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων υγείας σε σχέση με τη συμπεριληπτικότητα, αλλά και τη θέση των διεμφυλικών ατόμων στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση θα βρισκόμαστε σε διάλογο με την κοινωνία των πολιτών για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία συνολική στρατηγική για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Πολύ συχνά ακούμε κακοποιητικά σχόλια να αναπαράγονται από άτομα που ανήκουν στον πολιτικό χώρο. Ποια θα είναι η αντίδρασή σας (ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ), αν πολιτικοί της δικής σας παράταξης εκφράσουν κακοποιητικό λόγο;

Οι πολιτικοί πρέπει να λειτουργούν ως παραδείγματα. Κακοποιητικές δηλώσεις τέτοιου είδους δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε ένα σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα. Τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ έρχονται πολλές φορές αντιμέτωπα με εγκλήματα μίσους, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και της λεκτικής βίας. Η νομοθετική ποινικοποίηση των εγκλημάτων αυτών όμως δεν αρκεί. Άλλωστε, η κοινωνία έχει πλέον αντανακλαστικά σε τέτοιες συμπεριφορές και καθήκον μας είναι να τα ενισχύσουμε.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!